Torsdag denne uken slipper Deloitte sin store undersøkelse av brukervaner i det norske mediemarkedet. For alle nettaviser med betalingsmur, er medieundersøkelsen hyggelig lesning; på tre år har andelen som oppgir at de er villige til å betale for nyheter økt kraftig.

Se alle tallene fra Deloitte-rapporten her: Dobling av personer som vil betale for nyheter på nett (abonnement)

Dette kan Budstikka nyte godt av. Mandag forrige uke la nemlig Bærum- og Askers lokalavis mesteparten av innholdet sitt bak betalingsmur. Responsen har vært overraskende god, ifølge Sortland.

- Så langt er vi positivt overrasket, vi selger flere abonnement enn det vi trodde. Kanskje er ikke verden så forskjellig fra 1898 da Budstikka først kom ut. De som var interessert i nyheter betalte den gangen, og sånn tror jeg at det vil bli, sier hun.

Så langt ser det ut til at Sortland har rett. På en uke har avisen fått 359 flere abonnenter – 37 prosent av disse er nye kunder.

Selv om Budstikka kun har én ukes erfaring med brukerbetalt nettavis, mener Sortland at erfaringen tilsier at markedet er mer modent nå, enn for få år siden.

- Kunnskapen hos leserne om at lokale nyheter ikke er noe som bare «finnes» gratis i kosmos i rikt monn – men en vare som produseres av profesjonelle fagfolk og tilbys den som vil være orientert – har økt. Dette skyldes nok at bransjen har kommunisert ærlig den siste tiden om konsekvenser av at milliarder av norske reklamekroner havner i amerikanske foretak, forteller redaktøren.

-Vil ikke rabattere i hjel
I Deloittes medieundersøkelse kommer det frem at taket på hva en bruker er villig til å betale ligger på 200 kroner, majoriteten mener prisen de er villlig til å betale ligger i morådet 70-100 kroner. Budstikkas digitale abonnement tilbys for 189 kroner. Nå i oppstartsfasen tar de 99 kroner i de to første månedene.

Selv om medieundersøkelsen kan hinte om at Budstikka priser seg vekk fra en del kunder, mener Sortland at de har lagt seg på et fornuftig prisnivå i forhold til de andre abonnementene de tilbyr.

- Budstikka har valgt å starte et tålmodig løp med å bygge lojale abonnenter, og kommer ikke til å rabattere produktet i hjel. Det blir ikke noe «5 kroner for 5 uker» hos oss. Introduksjonstilbudet er 99 kroner for to måneder. Deretter er ordinær månedspris 189 kroner. Noen kampanjer gjennom året vil det antagelig være, forteller Sortland.

«5 kroner for 5 uker» er for øvrig en kampanje som pågår akkurat nå i Amedias-aviser.

De siste årene har Budstikkas inntekter, både på abonnement og samlede reklameinntekter, vist en slak nedadgående kurve.

- Vi måtte rett og slett øke inntektene for å kunne holde bedriften sunn. I 2017 er det da naturlig å øke inntektene ved å ta seg betalt for nettavisen.

Saken fortsetter etter bildet.

- Betalingsvilligheten øker:

Direktør for brukermarked i Schibsted, Tor Jacobsen, tror betalingsvilligheten fore rene digitalabonnement ligger høyere enn taket Deloitte opererer med. - Det generelle prispunktet og betalingsvilligheten for digitale abonnementtjenester har økt de siste to-tre årene. Foto: Eivor Eriksen.

- Det er et voksende marked
Landets desidert største aktør på markedet for digitale avisabonnement er ikke overraskende, Schibsted, med Aftenposten, VG og de store regionavisene i porteføljen. Den nye direktøren for brukermarkedet, Tor Jacobsen, mener anslaget til Deloitte på markedsstørrelsen er interessant.

- Det er flere forhold som er interessant med det tallet. Det sier noe om et stort marked, men det sier samtidig noe om et voksende marked som beveger seg fort, da antallet som er villige til å betale for nyheter på nett i følge Deloitte har doblet seg på kun to år, sier Jacobsen.

Schibsted-direktøren understreker imidlertid at antallet faktiske digitalabonnenter allerede ligger høyere enn det Deloitte anslår.

- Bare Schibsted alene begynner å nærme seg 300.00 rene digitale abonnenter i Norge, og veksten ser ikke ut til å avta med det første, sier han.

- Tror du en dobling av antallet abonnenter er mulig, slik Deloitte-rapporten kan leses?

- Hele markedet er i stor endring hvor forbrukernes adferd og betalingsvillighet er i bevegelse, samtidig som det satses stort fra vår side på dette området. Å spå om fremtiden er aldri en eksakt vitenskap, men at det er mulig å få til en dobling i antall rene digitale abonnenter i løpet av tre år slik ting ser ut akkurat nå, tror jeg ikke er helt utenfor rekkevidde. Men igjen, her er det mange x-faktorer, sier han.

Tror betalingsvilligheten er høyere
Som landets største avisutgiver operer Jacobsen og Schibsted med flere prispunkter der VG har en salgspris på 75 kroner og Aftenposten 199 kroner. Deloitte mener taket på hva nordmenn er villige til å betale for nyheter digitalt i dag ligger på 200 kroner.

- Priser dere produktet for dyrt?

 - Dette er et svært interessant tema, og det generelle prispunktet og betalingsvilligheten for digitale abonnementstjenester har økt de siste to-tre årene. Abonnementshusene til Schibsted ligger relativt høyt priset samtidig er det et prisnivå vi mener er det beste i dagens marked for å ta ut verdi, og vi opplever nok at betalingsvilligheten er noe høyere enn hva Deloitte-rapporten sier, sier Jacobsen.

For VGs del mener han Schibsted har mer å gå på

- Når for eksempel VG+ økte prisen tidligere i år, så vi egentlig ingen endring på salget, sier han.