Ap-politiker Brage L. Sollund er byråd for oppvekst og utdanning i Tromsø. Han reagerer på Høyre-politiker Kent Gudmundsens påstand om at de har fjernet to stillinger i helsesøstertjenesten i Tromsø. Sollund mener tallene fra 2013 og 2017 tvert imot viser en formidabel økning. Det har han skrevet om i et innlegg på egen Facebook-side. I innlegget sidestiller han Gudmundsens påstand med en graf som viser det motsatte, og slår fast at påstanden er «faktisk helt feil».

Høyrepolitiker reagerte
Nå får Sollund kritikk for å nærme seg den grafiske fremstillingen Faktisk.no benytter seg av i sine faktasjekker. Høyre-politiker Tor Arne Morskogen skriver i en kommentar under Sollunds Facebook-innlegg at han mener Ap-politikeren har lagt seg alt for tett opp mot originalen.

«Det fremstår som om det er faktisk sin logo - om man selvsagt ikke leser hele - da ser man jo at det er politikk», skriver Morskogen på Facebook.

Helt Digital-sjef Marius Karlsen skriver på Twitter:

«I Tromsø har politikere begynt å etterligne @faktisk_no sin grafiske profil for å henge ut motstandere».

«Jeg skal ikke legge skjul på hvor jeg ble inspirert, men jeg er ganske langt unna deres design. Jeg har ulik font, ulik størrelse på bilde, ikke standardsitatet og en veldig annerledes bildebruk med egen statistikk», svarer Sollund på innspillet fra Høyre-politiker Tor Arne Morskogen på Facebook.

Se Ap-politikerens opprinnelige innlegg på Facebook her:

- Vil ikke at Faktisk misbrukes
Faktisk-sjef Kristoffer Egeberg godtar ikke Ap-politikerens forklaring.

- Vi kommer til å ta kontakt med politikeren. Jeg skjønner at det er fristende å etterligne vårt navn og vår grafiske profil, som vi er stolte over, men vi vil ikke ha noe av at vårt varemerke og vårt design misbrukes eller kopieres, sier Egeberg til Kampanje.

Han forteller at det har vært få tilfeller av etterligning av Faktisk på nettet. 

- Jeg husker et tilfelle kort tid etter at det ble kjent at Faktisk skulles lanseres. Da var det en lokalpolitiker som var veldig kreativ og flink med Photoshop. Vi kontaktet ham umiddelbart og han forstod at han hadde gått for langt. Det ordnet seg den gangen og jeg regner med at også Ap-politikeren i Tromsø vil respektere Faktisk som varemerke og han slutter med å etterligne vårt navn og vår design.

Kontaktet Faktisk og endret Facebook-innlegget
I ettermiddag har Ap-politiker Brage L. Sollund vært i kontakt med Faktisk-redaksjonen.

- Jeg har blitt enig med Faktisk-redaksjonen om at jeg fjerner min egen Faktisk-vignett i innlegget på Facebook, og det har jeg nå gjort. Min intensjon var å påpeke faktafeilen der en stortingsrepresentant sa vi hadde fått to færre, mens vi i virkeligheten har fått 14 flere helsesøstre og annet relevant personell i Tromsø. Så tenkte jeg at min tegning i paint var langt nok unna Faktisk sin grafiske profil. Jeg skrev også i innlegget på bildet at dette var en tegning jeg selv hadde gjort i paint slik at ingen skulle misforstå. Når det viser seg at Faktisk synes tegningen er for lik, har jeg ingen problemer med å gjøre de nødvendige endringene, sier Sollund til Kampanje.

- Jeg vil gjerne legge til at jeg synes Faktisk er et veldig godt tilskudd i den norske debatten, de bidrar til å opplyse med sine faktasjekker. Jeg har i dag oppfordret Faktisk til å sjekke påstanden om helsesøstertjenesten i Tromsø, sier Sollund.