Navn: Anne Lindmo

Alder: 47 år

Stilling: Programleder

Årets ferie: - Vi har kjørt en beinhard maritim linje i år. Båtliv og tærne i vann i ukesvis. Først på Hvaler, så en båttur til Kroatia og en båttur til Yttersia og Tromsø, og så en liten utflukt med kajakk til slutt. Har til og med prøvd SUP-brett, stående padling; jeg vil si det er en morsom, men ubrukelig farkost. Nydelig når det er flatt hav og lite vind, utrolig strevsomt og lei å manøvrere med en gang det blir litt vær. Plasserer den veldig langt ned i behovspyramiden, på nivå med eggkoker.

Den perfekte sommermaten: - Vivi Stenberg og Halvor Haugen som er prosjektleder og vaktsjef i redaksjonen er forrykende gode journalister og i tillegg veldig flinke på mat. Før sommeren fikk jeg bulgogi og chimichurri inn i vokabularet og inn i grillmenyen, så det har blitt både koreansk og argentinsk vri på de klassiske kjøttgreiene. Det har vært en vinner hele sommeren. Halvor og Vivi gir meg stadig nye kulinariske fremmedord, i fjor fikk jeg bao og chipotle, i år kom bulgogi og chimmichurri. Jeg er lærenem og hiver meg på alt som gir litt avveksling.

- Nå har du jo delt dine anstrengelser knyttet til det å komme tilbake på jobb etter ferien, på Facebook, men gleder du deg likevel til å komme i gang med høsten?

- Jeg gleder meg alltid til å begynne å jobbe igjen, heldigvis! Nå har vi akkurat brukt to dager på å tilpasse en ny og større studioløsning, etter fem år hadde vi nesten slitt ut det gamle. Å få et nytt, større og bedre studio, det er like gøy som å få pusset opp huset. Nå blir det fantastisk gøy å lage premiere og komme i gang med sesongen.

Se filmen fra Facebook her (Artikkelen fortsetter under filmen)

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hvor går ferden?

- Tar med de tre beste turkameratene jeg har. Alltid førstevalg. Hasse og gutta. Vi må også ha med en fjerde kamerat, vår nye hund, Bamse. Allerede et bortimot fullverdig medlem av familien.  

- Hvilken bok vil du anbefale Kampanjes lesere i sommer og hvilken bok ser du selv frem til å lese?

- I år har jeg lest Zadie Smith, både «Swing Time» og «On Beauty». Hun er en favoritt, kan med hell leses om igjen. Og så har jeg lest Vendela Vidas «Let the northern lights erase your name» og Dave Eggers «Heroes of the frontier». Fine bøker om karakterer som trekker mot nord for å løsne livsfloker. Vida og Eggers er et makeløst ektepar, de driver en liten organisasjon som heter 826 National der de hjelper unger å forløse litterære talenter og prosjekter. Og i tillegg gir de ut dette nydelige tidsskriftet som heter The Believer. Og så er det oksygen nok i ekteskapet deres til at begge kan være forfattere. Man må elske slikt.

- Hvem eller hva irriterer deg aller mest i den norske medie- og kommunikasjonsbransjen?

- Jeg har hatt så bra ferie at jeg er blitt raus og tolerant og vanskelig å irritere. Men, akkurat nå må jeg le av hvor mange som sprengjobber med å formidle i alle sosiale medier opptil flere ganger om dagen at de er i ARENDAL og henger med DE RETTE og deltar i DEBATTEN. Bevare meg vel, så mye lobbing og nettverking, så mye paneldebatt, så mye vorspiel og nachspiel, så mye sitater, selfies og kreative hashtags, - en herlig blanding av vovet voksenfest og norsk mesterskap i agendasetting. Det er nydelig å observere fra sidelinjen.

- Hvem tror du og hvem håper du blir Norges statsminister etter valget?

- Jeg håper i alle fall det blir en interessant og ikke altfor manisk valgkamp. Og så gleder jeg meg til å se NRKs valgdekning, særlig syns jeg det er gøy at Atle Bjurstrøm har kommet over til Underholdningsavdelingen og samlet en redaksjon her som lager fredagsprogrammet «Valgfri». Faktasjekkerne i «Detektor» har jo allerede vist at de har en vanvittig interessant rolle som korrektiv til alle «sannhetene» som svirrer rundt og blir premiss for debatter.

Hvilken nyhet fra den siste tiden skulle du ønske var falsk?

- «Striregnet kommer i natt». [Svaret ble avgitt tirsdag kveld denne uken. Red anm.] Sønnen vår skal på telttur med kompiser. Det blir sikkert gøy, men i morgen kommer han hjem med en lavvo badet i gjørme, og en sekk full av søkkvått utstyr. Dette kommer til å prege det visuelle og duftmessige inntrykket av gangen og badet vårt i et par dager fremover.

- Bør Facebook og Google være med på å finansiere norske medier?

- Når to tredjedeler av annonseinntektene i norske avishus er blitt borte de siste tre årene er det definitivt grunn til å kjenne på angst og lete etter tiltak. Vi trenger vitale og gode redaksjonsmiljøer som har ressurser til å lage den store, gode og viktige journalistikken som handler om oss og vårt. Det er en fare for demokratiet om dette smuldrer opp, og nærliggende å tenke at de internasjonale gigantene som opererer her skal skattlegges som andre virksomheter. Facebook Norway as betalte 500.000 i skatt til vår felleskasse i fjor. Det er jo en vits når man ser hvor store de er i markedet.

- Hvem identifiserte du deg aller mest med i «Skam»?

- Jeg så «Skam» med stor glede, begeistret og lykkelig over det Julie Andem og de andre har fått til. Den største gevinsten for meg var å juble over hvor bra serien og hele universet er laget, det handlet i mindre grad om identifikasjon. Det er så utrolig langt fra en oppvekst på Toten på åttitallet til Frogner 2017.

- Hvilken bransje eller bedrift kunne hatt behov for påfyll av kunstig intelligens?

- Jeg tror alle bransjer har behov for og vil få påfyll av kunstig intelligens og en smartere bruk av teknologi. I sommer har jeg møtt noen folk som jobber med fremtidens eldreomsorg, der vi kan bruke teknologi til medisinering, monitorering, journaliføring etc - og der de varme hendene får mer tid til å være nær, i stedet for å fly i korridorer, fylle dosetter og fylle ut skjemaer. Jeg velger å tro at kunstig intelligens og kognitiv teknologi kan gjøre verden bedre. Jeg tror i alle fall ikke det nytter å være skeptisk og engstelig. En gang i tida da jeg var i radioen husker jeg vi syns det var litt trist at vi ikke skulle tusle innom platearkivet og hente vinylplater og cd-er som vi skulle spille i radiostudio. Vi tenkte at vi kom til å miste profil og sjel av at musikken bare skulle lagres og så tastes frem fra en server. Men så frigjorde vi et par arbeidstimer daglig, og kunne i stedet bruke dem på å drive bedre research. Og da måtte man jo motvillig innrømme at det var et ålreit fremskritt, hehe.

- Hvilken overskrift drømmer du om å se på Kampanje.com i høst?

- Det er veldig enkelt: «NRK størst på lørdagskvelden - fjorten uker på rad». Og jeg tror vi skal få det til!