Navn: Even Aas-Eng

Alder: 38

Stilling: Administrerende direktør i Venture Factory. Styreleder i Filter Media og NewsLab.

Årets ferie: - Vi har vært på biltur i USA i to uker. LA, Vegas, opp til Sonoma og så Highway 1 ned til LA igjen. Fantastisk tur med mye god mat og vin, men grusomt dyrt! Vi avslutter med én uke på sommarstugan utenfor Fjällbacka på den svenske vestkysten.

Den perfekte sommermaten: - Den får jeg på sommarstugan. Det begynner med kokte egg, frukt med yoghurt, ferskpresset juice og kaffe til frokost. Lunsjen inntas forhåpentligvis på en holme i skjærgården og er snackspreget; Serranoskinke, melon, jordbær, kanskje litt parmesan og garantert en kald øl. Når vi er tilbake fra sjøen, lager jeg meg først en Negroni, så begynner jeg på middagen. Den tar ikke så veldig lang tid, ettersom det er salat og hengemørnet indrefilet med et godt glass amerikansk rødvin.

- Du gir ut en bok om angst, sex og falske nyheter – hva er den prosentmessige fordelingen av disse i boka?

- Jeg anslår at boken inneholder 30 prosent angst, 30 prosent falske nyheter og 10 prosent sex. De resterende 30 prosentene er en god miks av online markedsføring, norsk politikk og grusom indisk varme!

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hvor går ferden?

- Da tar jeg med Elon Musk, min niese Alba på fem år og Jan Petter Sissener og så drar vi til Kongsfjord i Finnmark. Der kan Elon fortelle Alba hvorfor hun bør digge onkelen sin som kjøper Tesla- aksjer til henne hver bursdag og jul, og så hadde Sissener kanskje forstått at han burde finne noe mer konstruktivt å bruke millionene sine på enn å shorte Tesla. Når vi var ferdig med det, kunne jeg lært Elon hvordan man fisker laks med flue - for det kan han sikkert ikke. Hm, da må Sissener passe Alba. Tror jeg kanskje må tenke litt mer på denne.

- Hvilken bok vil du anbefale Kampanjes lesere i sommer og hvilken bok ser du selv frem til å lese?

- Jeg håper jo at de som tar ferie i august, tar med seg min bok «Tidens Tegn»! Ellers kan jeg anbefale «Red Notice» av Bill Browder hvis du ønsker et innblikk i russisk galskap, «This is London» av Ben Judah hvis du vil lære litt mer om globalisering eller Elon Musk-biografien til Ashlee Vance hvis du ønsker å starte høsten nyfrelst og inspirert. Selv leser jeg «The new Tsar» som er Steven Lee Myers sin bok om Vladimir Putin. Den er bra, men du bør vel være litt over gjennomsnittet interessert i russisk politikk hvis du skal bruke sommeren din på den…

- Hvem eller hva irriterer deg aller mest i den norske medie- og kommunikasjonsbransjen?

- Alle de forbanna seminarene og konferansene! Det blir ikke noe verdiskapning av å gå på seminar. Hvis man har lyst til å lære noe nytt, så bør man prøve noe man ikke har gjort før og se om det lykkes.

- Hvem tror du og hvem håper du blir Norges statsminister etter valget?

- Jeg håper og tror at det blir Støre, men jeg er ingen stor fan. Jeg er mest opptatt av å få FrP ut av regjering. Visste du at Per Willy Amundsen, Per Sandberg og Sylvi Listhaug er statsråder? Det er helt vilt, det er nesten som om Donald Trump skulle vært president i USA! 

- Hvilken nyhet fra den siste tiden skulle du ønske var falsk?

- Jeg skulle ønske det var fake news hver gang Procycling.no denne sommeren har skrevet at Edvald Boasson Hagen ble nummer to på dagens etappe i Tour de France. Jeg vil så gjerne at han skal vinne.

- Bør Facebook og Google være med på å finansiere norske medier?

- Nei, men EU burde snart ta affære å tette smutthullet slik at de selskapene er med på å finansiere europeiske velferdsstater.

- Hvem identifiserte du deg aller mest med i «Skam»?

- Det er jo nesten litt flaut, men jeg har ikke sett «Skam». Uansett, i våres kjøpte jeg meg en grønn skinnjakke. Den var sånn cirka verdens kuleste helt til min nabo Camilla Pihl dukket opp i samme jakke og influencet det plagget rett inn i jentegarderoben. Men så gjorde William (ifølge min kone) comeback i «Skam» med den samme grønne jakka og reddet det kjøpet… Så jeg sier William, jeg.

- Hvilken bransje eller bedrift kunne hatt behov for påfyll av kunstig intelligens?

- Jeg har brukt store deler av mitt liv de siste to månedene på å prøve å kjøpe, betale og få montert en oppvaskmaskin, en kjøkkenvifte og en platetopp fra Elkjøp. Vi er fortsatt ikke i mål, men jeg regner med at vi har alt på plass før jul. De kunne nok ha trengt litt kunstig intelligens, eller rett og slett bare litt helt normal intelligens.

- Hvilken overskrift drømmer du om å se på Kampanje.com i høst?

- «Drømmeår for Aas-Eng. Fikk laks på 20 kilo og solgte 300.000 eksemplarer av boken «Tidens Tegn»!»