Det blir kjente fjes som skal fronte NRKs valgsendinger denne høsten og noen av profilene som skal jobbe med valget er Live Nelvik, Ingunn Solheim, Fredrik Solvang og Jarle Roheim Håkonsen.

I en melding fra NRK heter det at de «på hver sin måte skal gi publikum bakgrunn og innsikt i Stortingsvalget 2017». Noen av programsatsingene utover de kjente partilederdebattene som starter i Arendalsuka 14. august og som i år vil bli ledet av Ingunn Solheim og Jarle Roheim Håkonsen vil NRKs valgmeny bestå  av valgstudioet «Din Stemme» der Ole Torp møter alle partilederne til utspørring. Torp vil her få bistand av Ingerid Stenvold, Nina Owing og Gry Blekastad Almås.

«Dagsnytt 18»-programleder, Fredrik Solvang, vil få sitt faktasjekk-program «Detektor» der tanken er å ettergå politikernes egne utsagn for å undersøke om de er korrekte.

- Alle har rett til sine egne meninger, men ikke egne fakta, sier Solvang i en pressemelding fra NRK.

I tillegg skal Detektor-gjengen ta for seg myter av typen «når det er dårlig vær, går valgdeltakelsen ned». 

NRK gjør også en valgvri når seks av Norges statsministre samles til en felles middag og tar for seg hver sin statsministerperiode i programmet «Da vi styrte landet». Hver statsminister får sitt program etter mønster av Hver gang vi møtes på TV 2.

Live-fest til høsten
Talkshow blir det også når Live Nelvik i tospann med Dagrevyens Atle Bjurstrøm skal i gang med et eget valgkamptalkshow som heter «Valgfri». Der skal programlederne få partilederne til å senke skuldrene. I programmet vil også Knut Nærum servere skråblikk på valgkampen. Programmet vil ha premiere 18. august.

Live Nelvik gir seg imidlertid ikke med det. I panelshowet «Historisk» vil Nelvik være programleder sammen med Siri Kristiansen og Aleksander Schau som skal lede hvert sitt lag. Programmet er quizshow proppt med kunnskap og humor der to lag konkurrerer om hvem som kan mest om verdenshistoriens ukjente, men helt sanne fakta. Hva skjedde egentlig med flagget som ble plantet på Månen i 1969? Hvor mye kostet det å få en bøddel til å kappe hodet av en skurk på 1700-tallet?

Klar for Gullrekka:

Linn Skåber og Ronny Brede Aase tar plass i Gullrekka i høst.

Tacoshow i gullrekka 
Av andre godbiter denne høsten på NRK finner en «Linn & Ronnys Tacoshow» der Linn Skåber og Ronny Brede Aase reiser land og strand rundt med en gigantisk campingvogn full av overraskelser og kjendiser som er skreddersydd til familien. Yousef Hadaoiu er utegående reporter som blant annet går under cover som tacokokk med skjult kamera. Programmet gå i den berømmelige gullrekka på NRK-fredagen. 

Ingen tv-høst uten drama heller og denne gangen kan NRK friste med et karakterdrevet thrillerdrama som utspiller seg i en fiktiv småby i Nord-Norge, i serien «Monster». I rollen som den lokale politikvinnen Hedda Hersoug (Ingvild Holthe Bygdnes) får spesialetterforsker Joel Dreyer (Jakob Oftebro) prøve seg i et samfunn preget av eldgamle motsetninger. 

«Jævla homo»
En annen nyskapning er det personlige, journalistiske prosjektet til Gisle A. Gjevestad Agledahl som heter «Jævla homo».  I en melding fra NRK heter det at Gjevestad  år vondt i magen når kjæresten hans tar ham i hånda – fordi kjæresten hans er en gutt.

- Gisle tråkker inn i en ukjent verden for å få svar på alle spørsmålene han har. Er det mulig å fri seg fra skammen over å være annerledes, skriver NRK i omtalen av programmet. 

NRK-debutant:

Med «Jævla homo» har Gisle A. Gjevestad Agledahl laget et personlig, journalistisk prosjekt. Foto: Kimn Erlandsen / NRK