Dramatikerforbundet og NRK har inngått en avtale for at alle skal kunne se NRKs nye dramaproduksjoner når de vil. Det skriver NRK i en pressemelding.

Avtalen gir NRK tidsubegrenset rett til å publisere nye NRK-produksjoner. Det betyr at kommende dramaserier fra NRK kan være tilgjengelig i nettspilleren «NRK TV» når publikum selv måtte ønske å se seriene.

Tidligere produserte serier som «Mammon», «Kampen for tilværelsen», «Øyevitne», «Lilyhammer» og «Snøfall» har forsvunnet fra nett etter en periode, fordi NRKs rettigheter har uløpt.

Les mer: Boikotter NRK - serier forsvinner fra nett

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener avtalen vil gi et nytt løft for norsk tv-drama og for den norske dramabransjen.

- Norsk tv-drama er på vei opp. Samtidig har konkurransen om publikums oppmerksomhet aldri vært hardere. Folk har tilgang til dramaserier fra hele verden. Vårt mål er å tilby norsk drama som holder så høy kvalitet og som er så enkelt tilgjengelig at det faktisk blir valgt i konkurranse med et internasjonalt tilbud. Derfor har vi strukket oss langt for å få til denne avtalen. Den gir dramatikerne betydelig bedre arbeidsvilkår, sier Eriksen.

- Vi i Dramatikerforbundet er glade for å ha kommet frem til en midlertidig avtale med NRK som gir et historisk løft for norske tv-dramatikere, sier leder i Dramatikerforbundet, Monica Boracco.

- Avtalen innebærer omfattende rettighetsoverdragelser til NRK og det har vært et omstridt punkt i forhandlingene. Nå gjør vi oss erfaringer i en treårsperiode og er fornøyd med at partene har forpliktet seg til å forhandle om en ny avtale om vederlag for fortløpende bruk. I motsetning til praksis hos kommersielle mediehus, er dramatikerne her sikret sine litterære rettigheter, kollektive rettigheter, samt gode royalty- og remakerater. Vi har en forventning om at listen nå vil legges høyere også på kommersielle produksjoner i fremtiden, sier hun.

Avtalen gjelder fra 24. mars 2017 til 31. desember 2019. Partene har en felles ambisjon at NRK og Dramatikerforbundet møtes til nye forhandlinger høsten 2019, før avtalen utløper.