Tidligere i dag la konsernsjef Are Stokstad i Amedia frem det han beskrev som «eventyrlige» tall for 2016. Stokstad forsøkte ikke å legge skjul på at han var stolt over at konsernet kan vise til rekordsterk vekst i antall betalende abonnenter, selv om resultatet er svakere enn i 2015.

Dette er det første gang Amedia legger frem et årsresultat etter at de ble kjøpt opp av Sparebankstiftelsen DNB, og det kan virke som om Stokstad har funnet tonen med sin nye eier. Selv mener Stokstad at det er de ansatte som er årsaken til det gode humøret.

- Grunnen til at jeg trives som plommen i egget, er jo at våre folk leverer så fantastisk godt om dagen. Stiftelsen er god med tanke på det langsiktige perspektivet, men ingenting har endret seg rundt oss finansielt annet enn det vi selv har gjort, sier han til Kampanje.

Les mer: Amedia-overskudd på over 400 mill.

- Guds gave til journalistikken
Amedia har i dag 128.000 rent digitale abonnenter. Bare siden nyttår har tallet vokst med 16 prosent, og Stokstad ser ingen tegn til utflatning.

- Alle spør når dette flater ut, men vi ser at veksten bare øker. Det har med våre medarbeidere på bakken landet rundt å gjøre, som utgjør en unik forskjell, sa han på pressekonferansen.

Totalt hadde Amedia 495.000 kunder ved utgangen av februar og Stokstad mener konsernet må regnes som ledende i å knekke brukerbetaling på nett.

- Hva konkret har dere gjort?

- Vi trodde på journalistikken og at folk er villige til å betale for innholdet vårt. Betalingsviljen for innhold har aldri vært større, representert av Spotify, Netflix og så videre. Vi måtte ha tro på oss selv. Det er her vi ser at digitaliseringen er guds gave til journalistikken, fordi vi kan nå langt flere og tjene mer penger på journalistikken.

Milliardsvikt
Det Stokstad snakket mindre om på pressekonferansen, var nedgangen i omsetningen. I 2016 falt omsetningen med 374 millioner kroner i omsetning, eller 9 prosent. Ser man lenger tilbake i tid, har Amedia-omsetningen på fem år blitt redusert med rundt 1,5 milliarder kroner. I 2012 var omsetningen på 5,3 milliarder, mens den i fjor altså var nede på 3,7 milliarder.

- Når vil dette fallet stanse?

- Jeg kan røpe for deg at i januar 2017, så var veksten i abonnementsinntektene større enn fallet i annonseinntekter. Vi hadde for første gang i min tid som konsernsjef vekst på topplinjen i januar, sier Stokstad.

Han skynder seg å legge til:

- Det kommer vi ikke til å ha hver måned fremover, for annonsemarkedet er turbulent og dette varierer, men det bare viser at vi har funnet og kommer til å klare å finne en bærende, lønnsom forretningsmodell basert på sterke lokalaviser og god journalistikk. Derfor ser jeg mer på annonsemarkedet som en strategisk mulighet, enn som en utfordring i seg selv. Det er derfor vi satser så sterkt på programmatisk, i tillegg til at vi merker at papir fungerer som søren for eksempel i dagligvarekrigen. Hver andel teller, og hver krone teller, men for våre aviser ser vi allerede at dette er fullt ut håndterbart.

- Kommer dere til å klare å beholde en omsetning på over tre milliarder kroner?

- Vi skal ikke målse oss på topplinjen. Vår kjerne er at vi skal være verdensledende som mediehus. Det opplever jeg at vi er med våre 62 aviser, og vi skal sikre ressurser til å utvikle godt innhold. Derfor dyrker vi den veksten vi har knyttet til opplagsinntekter, abonnementsinntekter og antall kunder på harde livet. Det er der vi måler oss.

Vraket Schibsted
Rundt påsketider åpner Amedia den programmatiske pølsebua. Pølsene er det Amedia som står for, men bua er det Google som har snekret. Avgjørelsen om å velge Googles programmatiske plattform betød at Amedia sa nei til et samarbeid med Schibsted om å bygge opp et norsk alternativ.

- Hvilken effekt vil dette gi på inntektene?

- Hovedverdien vår er alle våre abonnenter, den sterke bruken av vårt innhold og den sterke relasjonen et voksende antall lesere og innsikt vi har som følge av at 60 prosent av sidevisningene våre skjer innlogget. Det Google muliggjør er å pakketere og tilgjengeliggjøre den verdien på en særdeles god måte for våre annonsører. Hele implementeringen ser ut til å gå særdeles bra. Men det er ikke Google som skal selge våre annonser. Det skal vi gjøre selv.

- Når hadde dere vært klare dersom dere hadde valgt Schibsted?

- Vi hadde en del utfordringer, og det var på vår side av dette, som gjorde at det var betydelig risiko, til at vi kunne nærmet oss å gå inn i 2018, sier Stokstad.

- Man kan si hva man vil om Google, men det er en velprøvet teknologi, og vi ser at implementeringen fungerer veldig godt.

Les også: Stokstad om Google: - Et svært enkelt valg

- Bratt programmatisk vekst
- Kan du allerede nå si at fallet i digitale annonseinntekter vil være mindre i 2017?

- Nei, det tør jeg ikke si noe om. Det vi har knallhardt fokus på nå er at vi skal ha vekst i det programmatiske annonsesalget. Det kan jeg garantere deg, at den blir bratt. Vi skal ha en sterk digital annonseøkonomi på toppen av brukerbetalingen vår, og det skal vi se tydelige spor på i år.

- Er det vanskelig å være optimistisk, når du ser hvor grovt Facebook og Google forsyner seg av markedet?

- Det har aldri vært større grunn til å være optimist enn nå. Digitaliseringen er ikke noe som kommer, men bakgrunnen for at vi faktisk vokser så sterkt.

Her kan se resultatene til Amedia for 2016. Alle tall i MNOK. 

Amedia 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning 3.777 4.151 - 9,0
Driftsresultat 148 304 - 59,5
Resultat før skatt 123 267 - 53,9