Fritt Ords Honnørpris tildeles programlederen Leo Ajkic og «de skamløse jentene» ved tre av dem – Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Srour.

Stiftelsen Fritt Ord kaller NRKs TV-serie, der Ajkic er programleder, nyskapende og uttaler at den har skapt stor innsikt i flyktningers situasjon, og tilført innvandrings- og integreringsdebatten nye perspektiver.

Bile, Herz og Srour får prisen for sin personlige og modige innsats for å belyse sterk sosial kontroll i minoritetsmiljøer.

I «Flukt» har Ajkic bevisst brukt sin egen bakgrunn som flyktning for å fortelle de personlige og dramatiske historiene til flyktninger i Europa og Norge, heter det.

«De skamløse jentene» ble et begrep etter at Nancy Herz brukte det i et debattinnlegg i Aftenposten våren 2016. Der skrev hun: «Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå. Vi ser stadig flere jenter fra minoritetsmiljøer som står opp og trosser våre egne».

De har satt sine egne dagsordener i hittil underbelyste debatter om æreskultur, kjønnsroller og sosial kontroll av kvinner i minoritetsmiljøer. De unge kvinnene setter tydelige spor etter seg i offentligheten, skriver Fritt Ord.

Fritt Ords Honnør er på 100.000 kroner, og er en påskjønnelse som deles ut av Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak.

(©NTB)