Daglig leder Espen Huseby tar nå over samtlige aksjer i Nordic World og TV 2 avslutter dermed sitt eierskap i selskapet som markedsfører og selger i hovedsak nordiske tv-programmer og formater til resten av verden.

TV 2 skal ha forsøkt å selge aksjene i Nordic World allerede i fjor vår og flere interessenter skal ha vært på banen. Til slutt ble det daglig leder selv som ble oppfordret til å gjøre en management buyout og kjøpe selskapet.

- Den avtalen jeg har inngått med TV 2 er konfidensiell. Jeg kan ikke gå ut med hvordan transaksjonen er satt sammen utover at det har vært en transaksjon og at den har en del fasetter, sier Espen Huseby, nyslått eier og daglig leder i Nordic World, til Kampanje. 

- Er det lagt noen penger på bordet?  

- Ja, men jeg ønsker ikke å si noe om hvordan og størrelse, sier han.

- Mer enn en symbolsk sum?

- Det er en genuin transaksjon som har skjedd.

Tapt mye penger
TV 2 har de siste årene vært eneste eier i Nordic World. Tidligere var også svenske TV4 inne på eiersiden, men nå er det altså daglig leder gjennom åtte år som tar over roret også på eiersiden

Les også: Nordisk tv-allianse slår sprekker

Nordic World hadde i 2015 en omsetning på drøye 20 millioner. Selskapet tapte stort i 2014 da underskuddet var på over 18 millioner kroner. Huseby sier det ble gjort store grep i fjor for å få kontroll med kostnadene. Oppryddingen ble gjort i forbindelse med salgsprosessen TV 2 satte i gang. 

- Tjente dere penger i fjor?

- Det vil jeg ikke uttale meg om. Tallene er til revidering.

Kjøper eget selskap:

Nyslått eier i salg- og distribusjonsselskapet Nordic World, Espen Huseby, sier han har planer for hvordan løfte Nordic World de neste årene.

- Selskapet ble pyntet i fjor
Nordic World ble etablert i 2005 og totalt jobber det i dag fire personer, i tillegg til tre agenter. Den nye Nordic World-eieren sier det ikke foreligger noen planer i dag om endre på antall ansatte eller organisasjonen forøvrig.

- Akkurat nå er det status quo og busines as usual. Vi gjør ingen endring per i dag. I fjor nedskalerte vi og shapet kostnadsstrukturen og det er ikke så mye mer igjen å ta. Selskapet ble pyntet i fjor vår.

Blant programmene og formatene som selskapet har eksportert de siste årene er «Til bords med fienden» fra TV 2, «Maniac» fra TV 2, «Mammon» fra NRK, «Dag» fra TV 2, «Neste Sommer» fra Discovery med mer.

- Dette blir en spennende. Markedet for salg av nordiske formater og ferdigproduserte programmer er voksende. Ikke bare er det tradisjonelle TV-kanaler som trenger innhold, men vi ser nå også et voksende marked innen strømme-TV, sier Espen Huseby.

Han sier videre at det «lages mye godt innhold og mange gode formater i Norden for tiden.»

- Det være seg dokumentarer, serier innen ulike sjangre samt formater. Utfordringen blir å øke både volumet og kvaliteten, slik at vi får økt eksporten, sier Huseby.

Skal samarbeide med TV 2
Han tar nå over selskapet, men skal samtidig jobbe tett med TV 2 også i årene fremover.

- Vi har en avtale med TV 2 om fortsatt samspill sier Espen Huseby.

Nordic World var i sin tid tiltenkt en rolle som et nordisk samarbeidsselskap med de kommersielle kringkasterne på eiersiden. Her skulle de samspille både på innkjøp og salg av programmer og formater.

- Det var tanken da det ble etablert. Tanken lever videre, men uten selskaper som TV 2 og TV 4 på eiersiden. Men både TV 2 og TV4 vil nok være viktige samarbeidspartnere også i årene fremover, sier han.

Trond Håndlykken Kvernstrøm, direktør for kanal og program i TV sier han ønsker Espen Husebye lykke til videre med Nordic World. 

- For TV 2 er ikke det å eie en salgsvirksomhet lenger noen primærvirksomhet, men å få vårt innhold solgt til utlandet er viktig for oss og her kan Nordic World fortsatt vise seg å spille en viktig rolle, sier Kvernstrøm.