Torsdag 14.juli ble Frankrike rammet av et terrorangrep utført av en fransk-tunisisk mann som drepte 84 mennesker på strandpromenaden i Nice. Dagen etter ble Tyrkia utsatt for forsøk på statskupp av militærkrefter i landet. Både NRK og TV 2 har vært avhengig av å hente inn ekstra krefter for å holde lange og krevende nyhetssendinger om hendelsene gående.

- Det har vært noen veldig intense nyhetsdøgn der vi har kalt inn ekstra mannskap for å klare å holde nivået og kvaliteten gjennomgående. Mange har bidratt inn i dekningen, og vært med døgnet rundt, forteller Alexandra Beverfjord, nyhetsdirektør i NRK, til Kampanje.

NRK gikk live med ekstrasending 23.45 torsdag da terrorangrepet i Nice inntraff. Det var en halvtime før konkurrenten TV 2.  

- Vi var på tidlig og gikk heldekkende gjennom natta og inn i neste dag frem til kvelden. Nice-terroren ble avløst av kuppforsøket i Tyrkia. Det er klart at det er veldig ressurskrevende å ha så langtgående sendinger. Vi sendte heldekkende på tv, radio og nett, og gikk også live på P1 gjennom hele natta torsdag til fredag. Vi har fått god respons fra publikum, det er tydelig at publikum ønsker at NRK er til stede når slike ting skjer.

Da Frankrikes hovedstad Paris ble rammet av terrorhandlinger i november i fjor gikk TV 2 Nyhetskanalen live på tv 45 minutter før NRK. Statskanalen fikk i den forbindelse kritikk, og kringkastingsrådets leder Per Edgar Kokkvold mente også at det amatørmessig at hverken TV 2 eller NRK hadde journalist på plass i Paris. Beverfjord forteller at kritikken gjorde at NRK har jobbet enda mer systematisk med å være beredt til å gå live når store hendelser inntreffer.

- Helt siden Paris-terroren i fjor har vi jobbet systematisk med å bli enda bedre på breaking news, publikum ønsker og har en forventning til at vi er til stede og dekker, og det skal vi oppfylle. Vi har jobbet med å bli bedre på reaksjonsevne, og hvordan vi dekker på alle flater over tid.

Les mer: Mener NRK somlet med terrordekningen

- Må gire opp og hente inn ekstra folk
- Hvordan er dere rigget for å takle store nyhetssaker nå om sommeren?

- Om sommeren er vi rigget for å håndtere et normalt nyhetsbilde, jeg tror ingen redaksjon er rigget for å håndtere hendelser Nice-terroren eller kuppforsøket i Tyrkia nå om sommeren. Man må gire opp og hente inn ekstra folk. Vi har folk på jobb døgnet rundt, men ikke nok folk til å håndtere en sånn hendelse gjennom en natt. Vi opplever stor stå-på-vilje blant de ansatte når slike ting skjer. Vi har veldig dyktige folk.

- Hva var de største utfordringene med dekningen av henholdsvis Nice-terroren og kuppforsøket i Tyrkia?

- Overordnet er det alltid krevende å dekke alvorlige nyhetshendelser i realtid, det krever at du skal ta riktige avgjørelser i et veldig hurtig tempo. Vi er veldig opptatt av at NRK skal gi korrekt informasjon, og noe av det mest utfordrende er å få verifisert opplysninger. Vi er også opptatt av, i vår dekning, å gi kvalitativ god informasjon i veldig tidlig fase så vi gir publikum mest mulig bakgrunn.

- Sender ikke sommervikarer til Nice eller Istanbul
Allmennkringkaster TV 2 har også kjent på sterkt trykk de siste dagene.

- Det har vært noen usedvanlige innholdsrike og ressurskrevende nyhetsdøgn, det gjelder redaksjonelt og menneskelig for hele tv-teamet. Det er sterke inntrykk, sier Arne Rovick, nyhetssjef i TV 2 i Bergen.

Rovick forteller at også TV 2 er i sommermodus i juli, og at flere faste ansatte er på ferie.  

- Vi har mange dyktige vikarer inne, men når det smeller sender vi ikke dem på tur til Nice eller Istanbul, da sender vi folk med erfaring.

Rovick forteller videre at det var flere som avbrøt ferien for å hjelpe til med dekningen.

- Vi måtte kalle inn ekstra folk, og mange har strukket seg langt disse dagene. Vi har også vært så heldige å oppleve at flere som har vært på ferie har meldt seg frivillig til å komme hjem og lage tv. Det har vært en fantastisk innsats som har vært lagt ned i TV 2-nyhetene, jeg er imponert over stå- på-viljen som organisasjonen har.

Da terrorangrepet i Nice inntraff torsdag var Nyhetskanalen stengt for kvelden.

- Det var ikke folk på jobb i verken Oslo eller Bergen, så vi måtte kjappe oss å bemanne opp i Oslo og gikk live omtrent 00.15. Vi sendte gjennom hele natta, også tok redaksjonen i Bergen over fredag morgen.

Saken fortsetter etter bildet.

Flagg på halv stang: En politibil patruljerer Promenade des Anglais i et Nice i sorg etter terrorangrepet torsdag kveld. Foto:Reuters/Pascal Rossignol.

Ville sende hele natta, måtte legge inn pause
Etter et drøyt døgn med dekning av Nice-terroren ble Tyrkia utsatt for forsøk på statskupp fredag kveld. Da hendelsen inntraff var TV 2 allerede på lufta. Kanalen sendte til 02.15, NRK avsluttet sin sending 04.

- Det hadde vært ønskelig å holde sendingen gående gjennom hele natta, men vi måtte legge inn en pause av hensyn til både reporter, fotoredigerere, teknisk personell og deskmedarbeidere. Vurderingen var på det tidspunktet at det er færrest seere på natten, og at vi måtte spare på kreftene til dagen etter.

- Hva har vært de største utfordringene i dekningen av Nice-terroren og kuppforsøket i Tyrkia?

- Da det smalt i Nice var utfordringen å komme seg på raskt. Det har også vært utfordrende å bestemme hvilke bilder og videomateriale vi skal vise fra begge hendelsene. Da kuppforsøket i Tyrkia inntraff fredag kveld sendte vi med ett minutts forsinkelse fordi vi ikke hadde god nok kontroll over bildene og hva som skjedde på dem. Vi er ikke interessert i å sende drap på direkten, så det var helt korrekt vurdering av vaktsjefen å legge inn forsinkelse på bildene.

- Når det gjelder Nice-terroren sitter vi på masse video som vi ikke har vist. Det er altfor sterke inntrykk. Det var nøye vurderinger i forhold til hva vi kunne vise at videomaterialet som kom inn.

Høye seertall
NRK hadde i snitt 421.000 seere på Kveldsnytt torsdag 14. juni, kort tid etter terrorangrepet i Nice. 364.000 var innom første ekstrasending på NRK1, som gikk på lufta 23.45 natt til fredag. 68.000 var innom TV 2s ekstrasendinger natt til fredag.

Fredag 15. juli hadde TV 2 Nyhetskanalen en andel på 7,9 prosent blant alle seere over 12 år. Kun tre ganger tidligere har kanalen hatt høyere andel. Dekningen var på 669.000 seere, som i snitt så 63 minutter hver.

Les mer: TV 2 Nyhetskanalen nær rekord under terrordøgn

NRK gikk live med ekstrasending kl. 22.35 fredag kveld for å følge kuppforsøket i Tyrkia. Sendingen hadde et snitt på 500.000 seere og en andel på 46,5 prosent frem til 23.15.

- Det er viktig å huske at det er sommerferie og at mange er ute og reiser. Dette er et høyt seertall på dette tidspunktet og vesentlig høyere enn vi pleier å ha på denne tiden av året, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK.

I snitt 113.000 seere fulgte ekstrasendingen fra midnatt og til kl. 02.08 natt til lørdag.

- Det er selvfølgelig langt flere enn det pleier å være, og nesten dobbelt så mange som på konkurrerende kanaler. Det er som det pleier å være når store ting skjer, publikum velger i størst grad å følge NRK1, selv om det også er andre gode tilbud, sier Tolonen.

Han forteller at de også så opp mot en tredobling av unike brukere på mobil i timene etter terrorangrepet i Nice.