Norge er i ferd med å modnes som strømmemarked. Selv om nordmenn fremdeles strømmer aller mest i hele Norden, vokser de andre nordiske markedene mer fra kvartal til kvartal.

Nye tall fra Mediavision viser at nordmenn høsten 2015 i snitt så 33 minutter nett-tv hver dag. Nærmere 40 prosent av 15- til 74-åringene i Norge så tv på nettet i løpet av en gjennomsnittsdag i høst, ifølge undersøkelsen.

Sammenlignet med samme periode i 2014 er dette en økning på 15 prosent.

- Netflix klart i teten
Tilsvarende tall for Finland og Danmark er på 25 minutter daglig, mens svenskene ligger rett bak sine norske naboer med 32 minutter daglig.

- Strømmede videotjenester er ikke lenger noe som er forbeholdt en liten gruppe seere. I Norge står betalingstjenester spesielt sterkt, med Netflix klart i teten. For mange norske tv-seere er tjenesten blitt et selvfølgelig innslag i hverdagen. At bare to tradisjonelle tv-kanaler klarer å få mer seertid taler sitt tydelige språk om utviklingen, sier Marie Nilsson, administrerende direktør i Mediavision til Kampanje.

De to tv-kanalene er NRK1 og TV 2. Netflix har altså pallplass blant tv-medier i daglig seertid i Norge, ifølge Mediavision. Den amerikanske strømmegiganten står alene for 40 prosent av all nett-tv-seing her hjemme, det vil si et snitt på i overkant av 13 minutter daglig. TVNorge hadde ifølge TNS Gallup et snitt på 13 minutter daglig seing i 2015 blant alle seere over 12 år.

Les også: Nå har Netflix 75 millioner abonnenter

Saken fortsetter etter stolpediagrammet.

Kilde: Mediavision.

- Vil ha betydning
Den pågående striden mellom Canal Digital og Discovery, som har ført til at Discoverys 13 kanaler har gått i svart hos 2,5 millioner seere, kan gjøre at enda flere får øynene opp for strømmetjenestene, tror kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i GimCom.

- Jeg tror det vil ha en betydning, så er spørsmålet hvor sterk den betydningen er. Det er mange sinte Telenor-abonnenter for tiden. De som rømmer, vil enten rømme til andre tv-distirbutører som Altibox og RiksTV eller til aktører som Netflix, TV 2 Sumo og Viaplay, sier han til Kampanje.

Gimnes tror særlig de yngre seerne vil se seg om etter alternativer til tradisjonell tv.

- Det er klart at dette vil gjøre sitt til at mange stopper opp og vurderer om de skal gå til andre distributører eller om de skal satse rent på streaming.

Marie Nilsson i Mediavision er ikke like sikker.

- Jeg tror ikke det betyr noe på kort sikt og på lang sikt vil det jevne seg ut. Men det spiller en stor rolle for konkurransesituasjonen at så mange nå har tilgang på Netflix. Man kan prate om dokumentarserier som «Making a Murderer» og dramaserier på strømmetjenster på en måte som man ikke har kunne gjort tidligere. Det har en stor spredningseffekt, sier hun til Kampanje.

Det har foreløpig ikke lyktes Kampanje å få en kommentar fra Discovery.