I formiddag kunne Kampanje melde at Marie Simonsen gir seg som politisk redaktør i Dagbladet. Hun fortsetter som profilert kommentator i avisen og vil dermed fortsette å tråkke på de mest ømme tærne hos landets mektigste.

- Jeg kommer til å fortsette med å kommentere politikk, men på en litt annen måte enn som politisk redaktør. Det blir et privilegium å skrive friere enn man kan i rollen som politisk redaktør, fordi den er litt spesiell, sier Simonsen til Kampanje.

Hun avviser kategorisk at det ligger noen som helst dramatikk bak avgjørelsen om om tre ut av stillingen hun har hatt siden 2003.

Les også: Marie Simonsen slutter som politisk redaktør i Dagbladet

- Det er overhodet ingen dramatikk bak min beslutning om å gå av som politisk redaktør. Jeg har sittet i stillingen i 12 år og det er lengre en noen annen i Dagbladets historie. Vi har vært gjennom turbulente tider siden jeg begynte i 2003. Fire sjefredaktører, tre nyhetsredaktører og tre kulturredaktører har sluttet mens jeg har vært politisk redaktør. Ja, egentlig blir det fem sjefredaktører, fordi Lars Helle satt i stillingen i to omganger. Det har vært et privilegium å få sitte så lenge. At jeg slutter nå kommer som en følge av at vi har snakket om det en stund. Å være politisk redaktør er ikke en stilling man pensjonerer seg i, sier Simonsen, som i 2003 uttalte følgende til Dagbladets intranett: «Jeg fikk gåsehud da jeg ble tilbudt jobben».

- Har du planer om å gi deg i Dagbladet nå?

- Overhodet ikke. Heldigvis er det ennå lenge til jeg skal pensjonere meg, svarer hun.

- Vi trenger en kvinne
Etter det Kampanje forstår vil både interne og eksterne kandidater bli vurdert når jakten på ny politisk redaktør starter. Martine Aurdal, som er debattansvarlig og kommentator i Dagbladet, kan være høyaktuell som Simonsens etterfølger. Redaktør og kommentator John Olav Egeland har sannsynligvis den tyngste CV-en som er å oppdrive i mediehuset. Han har tidligere vært sjefredaktør og politisk redaktør. Det er ikke usannsynlig at han  blir politisk redaktør igjen. Dagblad-sjef John Arne Markussen vil helt sikkert vurdere kandidater utenfor Dagbladet også. Profilerte kommentatorer i de meningsbærende avisene og i regionavisene, og kanskje også i VG, vil fort kunne havne på kandidatlisten.

- Har du noen favorittkandidater til stillingen som ny politisk redaktør?

- Nei, jeg har ikke det. Men jeg ser i kolofonen at vi trenger en kvinne.

- Går du med planer om å skrive ny bok?

-  Det var derfor jeg ble journalist. Jeg ønsket å bli forfatter og valgte latmannsutgaven. Trodde jeg, for det vist seg å ikke være slik. Hehehe, sier Simonsen, og legger til:

- Jeg har ikke noen flere planer om å skrive bok enn jeg har hatt som politisk redaktør.

Skal dekke presidentvalget i USA
- Hva synes du det er mest spennende å kommentere i samfunnet nå?

- Akkurat nå er det mest spennende det som skjer på Stortinget. Norsk politikk er spennende fordi vi har en mindretallsregjering, i motsetning til de åtte årene med rødgrønn regjering, sier Simonsen, som avslører én konkret plan for jobben som kommentator i Dagbladet framover:

- Jeg har planer om å dekke det amerikanske valget i USA. Sist gang jeg gjorde det valgte jeg den mest kjedelige valgkampen i USA noensinne, nemlig valgkampen med Bush og Kerry i 2004.