Norges største avis Aftenposten lanserer i dag en ny og forbedret strømmetjeneste for magasinlesning på nettbrett og mobil. I app’en ligger alle utgaver av månedsmagasinene Aftenposten Innsikt, Aftenposten Historie, Mat fra Norge, Aftenposten K, Bake, Aftenposten Oppvekst, Mamma og Hyttemagasinet, i tillegg til Aftenposten Junior og A-magasinet.

Totalt vil app’en eller den digitale abonnementstjenesten, Magasin+ som den heter. ,ha over 2.500 utgaver inne i tjenesten. Aftenposten lanserte i desember i fjor men har utviklet tjenesten med ny navigasjon, fullt arkiv og en Android-versjon.

- Alle magasinene er søkbare. Vi tror det vil gi leserne stor nytteverdi å kunne søke på emner i publikasjoner som Aftenposten Innsikt og Aftenposten Historie. Mange vil sikkert også oppleve god underholdningsverdi ved å bla i gamle utgaver av A-magasinet. Her er det mye nostalgi. Formatet på magasinene gjør dem godt egnet til lesing på nettbrett, sier forlagsdirektør Andreas Finborud.

Abonnenter på papirutgavene til Aftenposten får automatisk tilgang til å lese magasinet digitalt, og kan kjøpe tilgang til hele porteføljen til en fordelaktig pris.

Prisen Aftenposten går ut med ligger på én krone for den første testmånden og deretter 99 kroner måneden. 

- For tidlig å si hvor store det inntekter det kan være snakk om?

- Jeg vil ikke gå ut med det tallet, men mye av journalistikken her er jo allerede betalt for gjennom printutgavene. Her er det teknologien som tilgjengeligjør magasinene digitalt og arkivtjenestene, sier han.

Tar opp strømmekampen
Aftenposten tilbyr også andre forlag å legge sine magasiner inn i løsningen, men i ukeblad- og magasinverden har Egmont og Aller vært ute med tester av sine digitale abonnementsløsninger Flipp og Pling.

Les også: Bladgigantene ruller ut digitale kiosker

- Pågår det strømmekrig der ut mellom magasinhusene?

- Det er klart alle ønsker å være først ut her. Vi ser at det er mulig å få til brukerbetaling på dette området, sier han.

Finborud sier det som skiller Aftenpostens nye strømmestjeneste for magasinabonnent fra konkurrentene er at man i det Schibsted-eide forlaget ønsker å åpne opp for andre forlagshus.

- Vi har inviterer andre inn i løsning og forlaget Fri Flyt introduserer seks titler i løpet av sommeren. Dette er ledende kvalitetsmagasiner innen sykkel, ski og bratt friluftsliv. Aftenpostens portefølje tilbyr leserne magasiner med kunnskap og nytte. Gjennom samarbeidet med Fri Flyt og andre vil vi lage et enda mer komplett produkt, som vil kunne tiltrekke seg flere brukergrupper, sier Finborud.

I tillegg mener Finborud at man har et fortrinn når man tilgjengeliggjør hele arkivet i tjenesten i motsetning til bare de nyeste utgavene. Finborud anslår at dagens abonnementstall ligger på rundt 2.000 brukere i motsetnng til de rundt 1.000 brukerne av Egmonts strømmetjeneste Flipp.

- Først til høsten får vi lesertall for alle magasinene våre, men vi har gode indikasjoner på at de samlet har over en million lesere. Aftenposten Junior og A-magasinet er ikke med i disse tallene. Vi håper og tror at den nye app’en også skal føre til en kraftig digital leservekst, sier Andreas Finborud.

Alt på ett brett:

Den nye magasinapp’en til Aftenposten vil inneholde alle utgaver av ni månedsmagasiner, ukeavisen Aftenposten Junior og A-magasinet helt tilbake til 1926.