I slutten av august skal NRK for 15. året på rad avvikle det store, tv-sendte showet «Komiprisen 2015» der det beste av norske komikere skal kåres.  Blant de nominerte finner en kjente komikere og skuespillere som Johan Golden, Ylvis-brødrene, Thomas Giertsen og Tore Sagen.

- «Komiprisen» har vært et veldig populært program og er blitt en viktig pris som komikerne setter pris på. Den henger veldig høyt, sier NRKs prosjektleder Stian Malme til Kampanje.

På tv-siden er det komiseriene som «Side om side» (NRK), «Norske fordommer» (NRK) og «Helt perfekt» (TVNorge) som markerer seg. Men Malme sier prisen skal dekke alle formene for humor og ikke bare tv.

- «Komiprisen» er ingen ren tv-pris, men skal dekke alt fra både scene, stand up, revy, tv og nye former for humor. Det har til og med vært tegneserier med i prisen. Dette er blitt tungtveiende pris for norsk humor, sier Malme.

Mange av prisene og de nominerte kan imidlertid knyttes tett til de store norske tv-kanalene med kategorier som «Årets tv-produksjon», «Årets mannlige tv-komiker» og «Årets kvinnelige tv-komiker». I tillegg har en også den mer åpne klassen «Årets morsomste» der mange kjente tv-fjes er å finne blant de nominerte.

En opptelling viser at det er NRK og TVNorge som dominerer med henholdsvis åtte og seks nominasjoner, mens TV 2 har to nominasjoner i kategoriene «Årets kvinnelige tv-komiker» og «Årets morsomste». De nominerte her er Sigrid Bonde Tusvik i programmet «Torsdag kveld fra Nydalen» og Else Kåss Furuseths «Det er lov å være bli’».

- NRK og TVNorge topper antall nominasjoner. Gir dette et godt bilde av humortilbudet på de norske tv-kanalene?

- Det hadde selvsagt vært morsomt å være representert i de tre tv-relaterte kategoriene på Komiprisen, men vi sender over gratulasjoner til dem som er nominerte der! Så er det jo gøy for oss at TV 2-humorister som Else Kåss Furuseth, Henriette Steenstrup, Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne også har viktige nominasjoner under Komiprisen. I TV 2 har vi en rekke nye spennende humor-programmer på gang, og flere av dem kommer på skjermen allerede til høsten. Vi kommer til å satse mer på humor fremover enn noen gang, ikke minst når Alice Sommer starter i nyopprettet stilling som TV 2s humorsjef over sommeren, sier programdirektør i TV 2, Jarle Nakken.

Kommer sterkere tilbake:

Programdirektør Jarle Nakken i TV 2 lover å komme sterkere tilbake i Komiprisen.

Prosjektleder Stian Malme sier juryen i «Komiprisen» jobber helt uavhengig fra både NRK og de øvrige kanalene og ikke tar hensyn til hvilken tv-kanal de forskjellige
jobber for.

- De fleste nominerte er involvert i ting for flere kanaler og på flere scener så det er tilfeldig at det er færre TV 2-nominasjoner i år. Det er tross alt bare tre rene tv-priser av totalt 11 priser, sier han.

Han gir likevel ros til TVNorge for sin humorsatsing de siste årene.

- TVNorge har satset veldig på humor i de senere år og kanalen har klart å få frem mange morsomme satsinger. Men det er helt klart et stort marked for norske humorister i alle kanaler og på alle plattformer. Vi ser også at de uavhengige produksjonsselskapene som Seafood og Feelgood har fått bra uttelling i år, sier Malme.

- Noen vil kanskje savne de nye YouTube-stjernene som Prebz&Dennis?

- «Komiprisen» tar for seg det som kommer ut til det norske folk og er en fellesskaps pris som skal speile det folk flest liker. Samtidig prøver vi å ha et godt øre til bakken for å få med oss alt det nye som skjer. Men det er sikkert ikke alt vi klarer å få med oss. Når det gjelder Prebz&Dennis så er vi fullt klare over dem og de skal også gjøre en satsing for NRK om ikke lenge. Kanskje når de opp neste år, sier Malme.

Her kan du se hele listen over de nominerte.