Tidligere sponsorsjef i DNB og nå rådgiver i selskapet Sponsorconsult, Jacob Lund, er ikke overraskende kritisk til det meste rundt skandalen som nå herjer verdens mektigste fotballorganisasjon FIFA.

Tidlig onsdag ble til sammen ni fotballtopper arrestert av sveitsisk politi på et luksushotell i Zürich i Sveits, hvor de var i forbindelse med FIFA-kongressen. Amerikanske FBI har over flere år etterforsket mulig korrupsjon i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

- Dette er beretningen om et varslet mord. Bare det at FBI har drevet og luktet på denne saken i 10-15 år sier sitt. Dette er mistanker en hel verden har hatt i lang tid, og nå kommer det som virker som håndfaste bevis, sier Lund til Kampanje.

- Mediepengene er udefinerbare
Anklagene om korrupsjon, pengeutpressing og hvitvasking skal blant annet være knyttet til salg av tv-rettigheter og til Kampanje sier i dag sportssjefen i NRK, Rune Haug, at NRK «har ingen innsikt i hvordan FIFA selv har valgt å disponere pengene de har fått fra de skandinaviske kringkasterne.

Lund mener man ikke kan være sikker på at rettighetspenger fra NRK og TV 2 havner i feil lommer i FIFA-systemet.

- Nei, og det virker som om mediepengene er mindre kontrollerbare enn sponsorpengene. Sponsormidler øremerkes og er mer dedikerte i forhold til for eksempel arenareklame, og kampprogrammer. Mediepengene er mer udefinerbare og har gått rett til kassereren i FIFA.

- Pill råttent
Lund var en mektig mann i den norske markedsførings- og sponsorbransjen i mange år som sponsorsjef i landets største bank DNB og forvaltet et sponsorbudsjett på over 100 millioner kroner.

Han tror imidlertid ikke sponsorene av fotball-VM kommer til å rømme fra verdens største idrett.

- Dagens avsløringer viser det mange har trodd i over ti år og det er at toppfotballen organisatorisk er pill råtten. Men jeg tror ikke det har så mye å si for sponsorene. De er ikke til stede for å «please» FIFA, men fordi det er ett av to idrettsarrangementer som har en verdensdekkende appell, sier Lund.

Sponsorene av fotball-VM er noen av verdens største merkevarer som McDonald's og Budweiser. Uttalelsene så lang viser at de er bekymret over siktelsene mot FIFA-toppene, men ingen har så langt avsluttet samarbeidet rundt fotball-VM.

Les også: Sponsorer sjokkert over FIFA-siktelser

- Vi forventer at alle våre partnere opprettholder sterke etiske standarder og opptrer åpent, sa Budweiser i en uttalelse.

- Sponsorene gir blanke
McDonald's omtaler siktelsene som «svært foruroligende», og sier de følger nøye med på situasjonen. Begge selskapene er store sponsorer til fotball-VM i Russland i 2018.

- De gir blanke i om de blir assosiert med FIFA fordi publikum er opptatt av kampene som spilles. De er opptatt av at Argentina og Tyskland, sier Lund.

- Var du selv i kontakt med FIFA fra din tid som sponsor?

- Jeg har aldri vært i direkte kontakt med FIFA, men har vært i kontakt med UEFA og NFF. Mitt inntrykk er at nasjonale forbund og UEFA står og logrer. Man innordner seg etter hverandre og man «pleaser» hverandre oppover for å få aksept, sier Lund.

Rådgiveren er derfor ikke veldig imponert over hvordan Norges Fotballforbund har opptrådt etter at skandalen er blitt et faktum.

- De har ryggrad som et perlekjede i møte med FIFA. Men det gjelder også det svenske og danske forbundet. Her burde man sagt klar i fra at dette vil vi ikke være med på. I Storbritannia sier de for eksempel blankt nei til at Blatter kan fortsette, sier Lund.

Etter intervjuet med Jacob Lund har imidlertid NFF gått ut og sagt at de ikke støtter Sepp Blatters i hans forsøk på å bli gjenvalgt som president av FIFA..

– Det er den løsningen vi nå tror kan samle flest, slik at vi kan få en endring i FIFA, sier fotballpresident Yngve Hallén til TV 2.