Nylig fikk ledelsen i Polaris Media og de ansatte i Polaris Trykk (tidligere Adressa-Trykk) en kalddusj servert av storkunden VG. Løssalgsavisen i Akersgata i Oslo kunne fortelle at trykkerikontrakten sies opp og at trykkingen flyttes til Østersund i Sverige. Dermed mistet Polaris Trykk en av sine aller største kunder. Det svir dypt.

- Vi sitter ikke og sturer
- Fra 15. juni forsvinner VG. Da er det slutt etter at vi har trykket avisen i 27 år, fra 3. mai i 1988. VG har undertegnet en ettårskontrakt med trykkeriet. Da får vi se om vi greier å vinne tilbake kontrakten. Det vil være et mål for oss. Kontrakten med VG har vært veldig stor og veldig lønnsom, sier Koch til Kampanje.

- Er det skuffende at det er VG, som er helheid av den store Polaris-eieren Schibsted, som avslutter samarbeidet?

- Nei, vi kan ikke sitte og sture over at VG ønsker å bytte trykkeri. Dette er et bevis på at markedet fungerer. Nå får vi jobbe med å få VG tilbake, sier Koch.

Les også: Kutt og digitalvekst løfter Polaris

Les også: Mørseth blir ny Adressa-redaktør

- Har vedtatt nye kostnadskutt
Han mener Polaris, trykkeriets ledelse og ansatte reagerte lynkjapt da VG brøt det mangeårige kundeforholdet. For dagen blir ikke helt den samme uten VG. For tross vedvarende opplagsfall siden 2003, ville VG-oppdraget gitt rikelig med penger i kassa i flere år fremover.

- Vi fikk beskjeden fra VG i mars. Denne uken er det vedtatt nye kostnadskutt som skal kompensere for tapet av VG. Ledelsen og de ansatte har jobbet med tiltakene som skal omstille trykkeriet og gjøre det mer effektivt og i stand til å møte en hverdag uten VG.

I 2015 og 2016 kutter Polaris Media-konsernet nye 160 millioner kroner - på toppen av tidligere kutt. Det betyr at mediekonsernet har kuttet kostnadene med over 300 millioner kroner i løpet av få år. Trykkeriet har tatt og tar sin del av støyten.

- I 2014 hadde vi en plan om at bemanningen ved trykkeriet skulle gå ned fra 84 til 64 årsverk. Nå blir det 50 årsverk. Det er ikke mer enn sju-åtte siden det var 115 ansatte, sier Koch, som mener det ikke hadde vært mulig å kutte så mye uten å investere i en ny presse.

Investerte 80 mill. i ny presse
For i en tid med fallende papirmarked og prispress kan Koch fortelle at Polaris Media bladde opp store summer for en ny og moderne trykkpresse. Den har vært i drift siden i fjor høst.

- Vi kjøpte en ny presse fra et konkursbo i Danmark for 80 millioner kroner. Det høres kanskje litt rart ut at vi gjør det i dagens marked. Men en helt ny presse ville kostet oss 150 millioner kroner. Og en oppgradering av den gamle ville kostet 60 millioner kroner. Den nye vil bidra til å øke inntektene og vi får samtidig ned kostnadene fremover. Man behøver ikke å ha gått på Handelshøyskolen for å forstå at det er en god investering, sier Koch.

I første kvartal omsatte Polaris Trykk for 82 millioner kroner, en nedgang på 14,8 prosent. Størst andel av omsetningen kom fra «eksterne aviser» - 38 millioner kroner i første kvartal. Her har VG vært den største bidragsyteren. Nå skal nye kontrakter og kutt kompensere for millionene som forsvinner over grensa.