Pressens Faglige Utvalg (PFU)  har enstemmig i dag felt Det Nye for brudd på god presseskikk. Det skjer etter en er en klage på svak merking av produktplassering i motebladet Det Nye. Motebladet plasserte en «P» på forsiden for å fortelle leserne at modellen var kledd opp av en aktør som hadde betalt for forsiden. Modellen som preger forsiden, er utelukkende utstyrt med klær og produkter som i en bildetekst inne i bladet omtales med pris og produktnavn. Ved siden av symbolet P gjøres det oppmerksom om at «Coveret inneholder produktplassering»

PFUs sekretariat mener Det Nye  ikke har opprettholdt et tydelig skille mellom redaksjonelt innhold og kommersielt materiale og at motebladet dermed har brutt Vær varsom-plakatens bestemmelser om dette i punkt 2.6 og Tektsreklameplakatens punkt 5.  Bladet har heller ikke vært tydelig nok på at det er produktplassering på forsiden og at det dermed har brutt punkt 7 i Tekstreklameplakaten. Utvalgets medlemmer stilte seg bak innstillingen.

Også VG ble felt i dagens PFU-møte for sine annonselenker på MinMote

Les mer: - VG brøt god presseskikk

Her kan du se dagens PFU-møte på web-tv

- Fremstår som en vits
- Det Nye låner en «P» for produktplassering fra tv-mediene. Dette er helt nytt. Dette er en annonse på førstesiden, men de oppgir ikke at det er en annonse, sa PFU-leder Alf Bjarne Johnsen, som mener Det Nye har brutt regelen om å avvise alle forsøk på bryte ned skillet mellom redaksjonelt innhold og reklame.

Alexandra Beverfjord mener «P» for produktplassering ikke er en etablert ordning i norsk presse og at annonsen på forsiden derfor ikke var godt nok merket. Utvalgsmedlem Eva Sannum stilte seg også bak fellelsen av Det Nye.

- Hvis motejournalistikken ønsker å bli tatt på alvor, så går ikke dette an. Det er ingen grunn til å tro at målgruppen skjønner hva «P» symboliserer. Det fremstår som en vits, sa hun.

Les også Det Nye-redaktørens kommentarer: Vil ha nye regler for merking

Vil ha debatt
Det var medieforsker Jens Barland og journalist Vegard Venli som klaget Det Nye inn for PFU. De to ønsket å få svar på hvorvidt redaksjonens merking av produktplassering på forsiden fremstår som så tydelig at den vanlige leser er i stand til å forstå hvilke elementer det er som springer ut fra en redaksjonell vurdering, og hvilke som er reklame i form av produktplassering. På coveret vises en «P» i venstre hjørne. Hvilket innhold som er reklame kommer ikke frem av merkingen.

- Utgangspunktet vårt er at vi tidligere har vært involvert i tekstreklamearbeid for Presseforbundet. Vi er spesielt opptatt av dette. Når et så fremstående ukeblad som Det Nye bruker hele forsiden sin som reklameplass, med produktplassering, og kun gjør oppmerksom med P, syns vi det er verdt å diskutere, sier Barland til Kampanje.

Mener Det Nye ikke er unik
Han understreker at Det Nye er ikke unike i denne sammenhengen.

- Det er mange magasiner vi kunne valgt for denne klagen, som omhandler opplysning om avsender og hvilket produkt som har betalt for plass. Det er flere som ikke oppfyller kravene i Tekstreklameplakaten på det områdett. Vårt mål med klagen er å fremme diskusjonen på et litt generelt grunnlag, men PFU behandler kun enkeltsaker, og derfor måtte vi velge ut noen, forklarer han.

I denne saken blir det, i likhet med MinMote-klagen, vist til punkt 2.6 i VVP, om å avvise alle forsøk på å bryte ned skillet mellom reklame og redaksjonelt innhold. I tillegg viser Barland og Venli til to formuleringer i Tekstreklameplakaten om å opprettholde et klart skille og om å informere tydelig om produktplassering og sponset innhold. 

Avviste ikke klagen
Det Nye avviste ikke klagen, men presiserte at redaksjonens oppfatning har vært at P-symbolet er tilstrekkelig merking, etter utbredt praksis i tv-programmer. Etter klagen kom inn har de innført tydeligere merking der det står følgende: «Hvis du ser denne P-en ved produkt i xxx, betyr det at produsent har betalt for å være med i saken. De øvrige produktene er, som resten av bladet, håndplukket for deg av våre journalister, uten bindinger til produsenter eller lignende».

Det Nye/Egmont Publishing mener presseorganisasjonene bør gå foran å vise hvor viktig det er å harmonisere praksis på tvers av mediekanalene i fremtidens mediemarked.