Oppdatert: Synnøve Finden har nå trukket kampanjen. Les mer her.

Synnøve Finden og reklamebyrået JCP Ignite har byttet ut sin blide budeie med grekeren «Georgios» for å fronte sin nye kampanje for Synnøve Gresk Yoghurt. «Georgios» er betydelig mer lettkledd enn budeien Synnøve Finden, naturlig nok kanskje, ettersom han utelukkende er avbildet på en strand i Hellas. Bildene av «Georgios» pryder både emballasje, butikkmateriell, utendørs og digitale flater, og Synnøve Finden frister kundene med betydelig mer av grekeren på egne nettsider med budskapet «Vinn en reise til Hellas. Georgios venter på deg på greskpause.no».

Konkurransen går ut på å se en nesten tre timer lang video av «Georgios» der grekeren tar av seg klærne, smører seg inn med solkrem, bader og – selvfølgelig - spiser Synnøves greske yoghurt. Jo mer man ser av «Georgios», jo flere lodd får man og jo større blir vinnersjansen. Dersom man ser alle tre timer, kan man vinne hele seansen på DVD.

Feminist og frilanser Majken Aune Olsen mener reklamekampanjen er et tekstbokeksempel på objektivisering.

- Markedsføring som baserer seg på objektivisering av kvinner møter ofte motbør, og dette hadde åpenbart ikke vært greit om det dreide seg om en kvinne. Jeg spør meg hvorfor dette er greit når det er menn, sier hun til Kampanje.

Fremstillingen av grekeren, samt teksten «Georgios venter på deg», gir henne assosiasjoner til sexturisme.

- I land med høy arbeidsledighet og stor turistindustri, så er sexturisme et stort problem. Kvinnelig sexturisme blir ofte avfeid som en ferieflørt, og blir i stor grad fremstilt som om de fattige mannfolkene som utnytter de vestlige kvinnene, ikke omvendt.

Saken fortsetter etter bildet.



Tatt bort: Inntil fredag ettermiddag var dette Synnøve Findens forsidebilde på Facebook. Etter at Kampanje var i kontakt med Synnøve Finden, har bildet blitt byttet ut.

- På grensen til imperialisme

Olsen er en av flere som har henvendt seg til Synnøve Finden på Facebook. «Hinsides pinlig», skriver hun i sitt innlegg til Synnøve Finden. «Dum, platt og helt i utakt... umusikalsk, Synnøve Finden», skriver en annen bruker. «Oppfatter reklamen deres som ren sexisme», skriver en tredje.

Synnøve Finden svarer Olsen på Facebook med at de spiller på en kjent gresk stereotypi og at de har forsøkt å gjøre det med humor og selvironi.

«Vi beklager oppfatningen av stereotypen Georgios. Virkeligheten er nemlig at vi er veldig stolte over måten vi jobber med grekerne på», skriver de.

- De beklager på vår vegne at vi reagerer. Det er en greie som store firmaer gjerne gjør, sier Olsen til Kampanje.

Synnøve Finden skriver videre at Synnøve Gresk Yoghurt «bidrar faktisk direkte og indirekte til at 5.000 greske familier får inntekter fra salget».

- Det er på grensen til imperialisme å si at ettersom vi har gitt dem jobber, så vi står fritt til å bruke dem i markedsføring som vi ønsker, og at fordi vi har bidratt til at 5.000 familier får mat på bordet, så trenger ikke vi å behandle dem med respekt. Jeg tenker at det ene ikke utelukker det andre, sier Olsen.

Vurderes av Forbrukerombudet
Kritikken har også nådd Forbrukerombudet. Juridisk direktør Frode Elton Haug kjenner til reklamen når Kampanje slår på tråden.

- Vi har fått inn noen klager på kampanjen, men vi har ikke behandlet den ennå, sier han.

Før saken kan behandles, skal en saksbehandler vurdere om den kan være i strid med markedsføringslovens andre paragraf, som slår fast at «den som utformer reklame, skal sørge for at reklamen ikke er i strid med likeverdet mellom kjønnene, og at den ikke utnytter det ene kjønns kropp eller gir inntrykk av en støtende eller nedsettende vurdering av kvinne eller mann».

- Bestemmelsen er stort sett anvendt der det er fokus på kvinner og kropp i markedsføring, men den vil kunne komme til anvendelse ved motsatte tilfeller, sier Haug.

- Er det strengere regler når det gjelder bruk av kvinner i markedsføring enn menn?

- Ja, det er et vern av uheldig fremstilling av kvinner som er formålet med bestemmelsen. Det vil være et element i vurderingen.

Han vil ikke kommentere innholdet i kampanjen før den har vært oppe til behandling.

Synnøve Finden: - Glimt i øyet
Kategoridirektør for drikke og frokostprodukter i Synnøve Finden, Magnus Tollefsen, forteller at de ikke har ment å støte noen med kampanjen.

- Vi ønsket å lage en kampanje med glimt i øyet som får frem at yoghurten er laget i Hellas, og Georgios er faktisk navnet på en strand i Hellas. Kampanjen er utformet i samarbeid med våre greske produsenter. Vi beklager hvis kampanjen gjør at noen føler seg støtt.

- På hvilken måte har de greske produsentene vært involvert?

- Vi diskuterer alt vi gjør med dem. De synes dette har vært gjort med glimt i øyet.

- Hvordan er dette gjort med glimt i øyet?

- Vi har prøvd å vise en gresk strand og en situasjon mange kjenner seg igjen i. Når vi ser at vi har fått noen negative henvendelser, så har det ikke vært en innertier og i etterkant er det lett å se at vi kunne ha gjort dette annerledes.

Han kan ikke på stående fot svare på om «Georgios» spilles av en greker.

- Kunne dere gjort det samme med en kvinne?

- Jeg vil ikke spekulere i hvordan det ville ha sett ut. Det er ikke noe vi har diskutert.

- Vil raskt vurdere endringer
Når det kommer til hvorfor Synnøve Finden i svaret til Olsen trekker frem sitt bidrag til den greske økonomien, er det fordi hun spør om hvorfor de tar i bruk en stereotypi av en gresk ferieflørt samtidig som landet sliter med høy arbeidsledighet, forteller Tollefsen.

- Heldigvis bidrar salg av gresk yoghurt til lavere arbeidsledighet. Når det er sagt, så ser vi at vi kunne gjort ting annerledes.

- Vil dere gjøre noen endringer i kampanjen?

- Nå nærmer kampanjen seg slutten, men vi kommer raskt til å vurdere noen endringer.