En rekke nordmenn har klaget til Forbrukerombudet etter at de har fått pakker i posten fra det danske nettselskapet Lux Style som de mener de aldri har bestilt. Nå melder canadiske CBC News at Facebook vil hindre selskapet fra å markedsføre seg på plattformen.

- Vi besluttet at disse annonsene overtrådte våre bestemmelser mot villedende påstander og forretningspraksis, og har blokkert selskapet fra å annonsere på Facebook fremover, sier en talsperson for Facebook til mediehuset.

Tidligere i år valgte danske forbrukermyndigheter å anmelde selskapet for ulovlig avtaleinngåelse og fakturautsending.

Mange norske forbrukere har ufrivillig endt opp med abonnementer på produkter de selv mener at de aldri har bestilt. Andre har fått enkeltprodukter i posten, med krav om betaling, uten at de har bestilt dette. Et produkt som har gått igjen er en ansiktsmaske kalt Blackhead Killer.

– Lux Style er et selskap som mange har dårlige erfaringer med, og som vi jevnlig mottar klager på. Mange forbrukere kommer i kontakt med selskapet via annonser i sosiale medier, og vi er derfor glade for at Facebook nå velger å blokkere Lux Style fra sin plattform, sier forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth.

Forbrukerombudet i Danmark har mottatt klager fra forbrukermyndighetene i blant annet Australia, Canada, Østerrike og Belgia, i tillegg til Norge.

Forbrukere fra alle disse landene forteller at de har klikket på annonser som har dukket opp på Facebook og Instagram, men aldri fullført bestillingen. Andre sier at de aldri har vært i kontakt med selskapet, før en pakke plutselig dumpet ned i postkassen med krav om betaling.

– Vi håper Facbooks avgjørelse vil bidra til at færre forbrukere havner i abonnementer på produkter de ikke ønsker. Det er ulovlig å levere varer og tjenester med krav om betaling, uten at forbrukeren har inngått en avtale om dette, sier Haugseth.