Sponsing er en mediekanal i vekst. I 2016 økte omsetningen med 3,5 prosent til 4,62 milliarder kroner. Det viser rykende ferske tall fra Sponsor Insight, som Kampanje omtalte tidligere i dag.

I kveld samles store deler av landets største sponsorbudsjetter under samme tak i kveld når landets beste sponsorer og sponsorobjekter skal kåres på Sponsor- og eventforeningens årlige prisfest.

Les også: Sponsorveksten fortsetter – nærmer seg fem milliarder kroner

Hvem som vinner blir først klart senere i kveld, men det er allerede klart at det er DNB som har mest å tape. Bankgiganten stiller med nominasjoner i syv av ti kategorier. De kan vinne pris for Årets Idrettsponsor, Årets Kultursponsor, Årets Samfunnsengasjement, Årets Innovasjon, Årets Eksterne Event, Årets Interne Event og Årets Bransjepris.

Som om ikke det var nok, er flere av bankens sponsorobjekter representert i de tre andre kategoriene. Det inkluderer Norges skiskytterforbund, som kan vinne Årets Sponsorkampanje, Den norske opera og ballett, som kan vinne Årets perle, og Alpinlandslaget og Miniøya, som begge kan vinne Årets Sponsorobjekt.

Merkevare- og sponsordirektør i DNB, Camilla Forberg, har også ledet juryen i Sponsor- og eventprisen.

- DNB er proffe
Styreleder Gunnar Glavin Nybø i Sponsor- og eventforeningen synes ikke det er rart at DNB stiller med så mange vinnerlodd.

- DNB er en stor norsk sponsor som er engasjert både i idrett, kultur og sosioaktiviteter. Det er ikke så unaturlig at de når opp i flere kategorier. De er proffe med det de driver med, og resultatet er at de også når opp i denne konkurransen, sier Nybø.

Han forteller at de har tatt flere grep for å åpne opp konkurransen for flere.

- Vi har utvidet flere kategorier slik at vi får med flest mulig, ikke bare de store, men også de små skal kunne være med. Så er det sånn at de med mest ressurser ofte kan jobbe mest med sponsoratene, men jeg liker personlig de som får mye ut av lite.

- Er det sånn at man kan sikre seg en nominasjon med å bruke mye penger?

- Nei, det er ingen automatikk i det. Vi har blant annet Årets perle som er spesielt målrettet mot de som er små og ikke har så mye penger, men som jobber smart og lurere enn de fleste.

- Men også der er et av DNBs sponsorobjekter representert med Den norske opera og ballett?

- Ja, DNB er en av flere sponsorer i Den norske opera og ballett, men det ligger ingen direkte knytning akkurat der.

- Camilla Forberg i DNB har vært juryleder for Sponsor- og eventprisen. Hvordan har det fungert?

- Du må spørre Camilla Forberg om hvordan hun i praksis har gjennomført det. Det har vært to representanter fra styret i Sponsor- og eventforeningen med i juryarbeidet. De har rapportert om at juryen har håndtert habilitetsspørsmålet profesjonelt. Vi har ønsket å utvide antall jurymedlemmer for å få en bredere kompetanse inn i juryen og ønsket å ha med de beste aktørene i bransjen. Det er klart at når du ber de beste aktørene sitte og vurdere innkomne søknader, så kan man jo risikere at en eller flere av dem blir nominert.

DNB: - Strålende fornøyd
DNB-direktør Camilla Forberg gleder seg først og fremst over DNBs mange nominasjoner.

- Det er vi strålende fornøyd med, sier hun til Kampanje.

Hun forteller at hun ikke har deltatt i diskusjonene om DNBs innsendte bidrag, og selv om DNB tar en plass i nesten samtlige kategorier, understreker Forberg at hun ikke har stått helt uten arbeid i juryen.

- Vi hadde ekstremt mange påmeldte og mange søknader. I første runde var det utsiling og vurdering av hvilken kategori de ulike arbeidene tilhørte, fordi mange hadde sendt i inn i flere kategorier. Etter hvert som mine arbeid skulle vurderes, var det å gå ut på gangen.

- Det ble mange turer på gangen?

- Ja, det ble det i hver kategori, men når det er opp mot 45 innsendte arbeider i hver kategori, så juryerte jeg likevel 44 arbeider.

- Har skapt resultatene selv
- Som juryleder, hva tenker du om at en aktør dominerer nominasjonslisten så fullstendig?

- Det har ikke vært sånn hvert år, men vi har jobbet aktivt de siste fem årene med å endre på vår sponsorstrategi, ikke minst med å tydeliggjøre effekten det gir for DNB. Når man er god på å måle effekt, blir det også lettere å sende inn bidrag. I tillegg har vi styrket oss på samfunnsansvarsrollen og humanitær sponsing. At vi er nominert i flere kategorier er et resultat av dette arbeidet.

Forberg understreker at flere andre aktører tar med seg flere nominasjoner, som Telenor, Scandic Hotels og Gyro.

- Blir det en stor DNB-fest i kveld?

- Gjengen som jobber på spons og event i DNB skal dit. Jeg er veldig stolt av den gjengen og hva de har fått til. Noen sier at bare man har store nok budsjetter, så klarer man å skape gode ideer, men det er ikke noe likhetstegn der. Vi har klart å være kreative med relativt lite utenforstående hjelp. Mye av det vi har skapt, har vi skapt selv.

I fjor ble DNB ble mestvinnende da storbanken vant to priser i kategoriene «Årets Kultursponsor» og «Årets Sponsorkampanje».

Også jurymedlem Petter Svendsen, som er sponsorsjef i Telenor, kan havne på podiet flere ganger i løpet av kvelden. Telenor er nominert i kategoriene Årets Idrettssponsor, Årets Kultursponsor, Årets Sponsorkampanje og Årets Bransjepris.

Juryen til Sponsor- og Eventprisen 2017 består av i tillegg til juryleder Camilla av Petter Svendsen, sponsorsjef i Telenor, Lena Hansen, seniorkonsulent sponsing i Statoil, Jens Nesse, nylig avtroppet administrerende direktør i Playroom Event, Emilie Nordskar, kommunikasjonssjef for Holmenkollen Skifestival, Rune Bjerke, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, Camilla Bredesen, kunderådgiver i Gyro og Øistein Mjærum, kommunikasjons- og markedsdirektør i Røde Kors.