Hver dag er det 39.000 jenter som giftes bort, og den mye omtalte Plan Norge-kampanjen «Stopp bryllupet» for å få ned dette tallet, er den fjerde kandidaten til shortlist-finalen for «Årets Markedsfører 2014». Caset som Plan er nominert for, har fått massiv oppmerksomhet – både i Norge og utenfor landets grenser.

Markedssjef Espen Kristiansen fremholder at en av grunnene til at de mener akkurat Plan Norge burde få denne prisen, er den at den er nyskapende på grunn av den ekspansive bruken av fortjente medier.

- Dette er kanskje den største påvirkningskampanjen i norgeshistorien og hadde en rekkevidde langt utover landets grenser. Russisk tv sendte live fra Plans kontorer i Tullins gate, og det er ikke vanlig i norske påvirkningskampanjer, sier Kristiansen til Kampanje.

Se hele intervjuet med Plan her:

 

Plan Norge har jobbet med kampanjen for å forhindre barnebryllup siden 2009, forteller markedskonsulent Anna Birgitte Kleven til Kampanje. Sammen med Kristiansen presenterte hun plan-caset for juryen i «Årets Markedsfører».

- Det hele startet i 2005, da Plan Tyskland var på tur i Nepal. De møtte en liten jente på ni år som ikke var på skolen. Da de spurte om hvorfor hun ikke var på skolen, svarte hun; «Because I’m a girl». Og det var begynnelsen på Plans internasjonale kampanje «Because I’m a girl». Vi ser at barne-ekteskap engasjerer. Veldig. Å vise behov i stedet for løsning er noe som treffer folk, sier Kleven.

Det er Trigger som er byråforbindelsen til Plan Norge, og det er også de som har utarbeidet kampanjen for Plan Norge.

- Glade for utfordringer
Underveis i kampanjeperioden ble først kampanjen beskylt for plagiat av Kitchen, deretter ble bruken av virkemidler kritisert, og til slutt ble kampanjen ekskludert fra Gullblyanten.

Les også: Reklamevinner vraket i Gullblyanten

Les også: Kritisk til Plan Norges bloggstunt

Men kampanjen har også vunnet priser. Blant annet har kampanjen vunnet Grand Prix i Anfo Effekt og gull i Max Marketing Mix.

- Det ble jo stilt noen spørsmålstegn rundt virkemiddelbruken rundt denne kampanjen. Vi var glade for det, for det skapte en debatt som gjorde at vi fikk mer oppmerksomhet. Da fikk vi holde saken varm i media, sier Kleven.

I forrige uke ble de tre første shortlist-kandidatene kjent; det var Netcom, Volkswagen og Storebrand.

Les også: Storebrand måtte endre reklamen

Les også: Volkswagen kan bli Årets Markedsfører

Les også: Netcom kan bli Årets Markedsfører

Det er Kampanje i samarbeid med Markedsforbundet og Markedsføringsforeningen i Oslo som deler ut prisen «Årets Markedsfører», og i år skjer utdelingen på Norwegian Marketing Summit den 12. mai i år.

Les også: - Mye å lære av Årets Markedsfører

I fjor var det SAS som ble «Årets Markedsfører», blant annet på grunn av den store snuoperasjonen flyselskapet hadde gjennomført i 2013. Reisen fra å være et flyselskap på konkursens rand til å snu pilene til å peke oppover.

Les også: Her er Årets Markedsfører

Tidligere vinnere:
2013: SAS
2012: Lebara (MyCall)
2010: DNB
2009: Kari Traa
2008: RiksTV
2007: Moods of Norway
2006: Norwegian
2005: Stabburet
2004: Coop Norge
2003: Netcom
2002: Rema 1000
2001: Byggmakker
2000: Dinamo Norge

I Plan Norge-kampanjen «Stopp bryllupet» var en blogg fra den unge jenta Thea som sto sentralt.