Coop dropper Rimi-merkevaren når de nå tar over Icas butikker i Norge. Det bekrefter kommunikasjonsdirektør Kristin Paus overfor Kampanje. Det er allerede kjent at Ica-merkevaren forsvinner fra det norske markedet, men nå er det altså bestemt at det er over og ut også for Rimi.

- Vi begynner med omprofileringen av butikkene umiddelbart etter at Ica er innlemmet i Coop, men det er ikke bestemt hvilken kjede vi begynner med, sier Paus til Kampanje.

- Hvor fort kommer det til å skje?

- Det handler om hvor mange vi kan ta uke for uke. Vi tar for oss sted for sted.

Blir nest størst
Det er i dag rundt 300 Rimi-butikker i Norge.

- Hvor mye kommer dette til å koste?

- Jeg kan ikke gå ut med det beløpet, sier Paus.

Coop varslet i oktober i fjor at de ville kjøpe Ica Norges 553 butikker. Forrige uke ble oppkjøpet godkjent av Konkurransetilsynet, forutsatt at konkurrentene Norgesgruppen og Bunnpris overtok 93 av butikkene.

Coops oppkjøp av Ica for 2,5 milliarder kroner  gjør kjeden til landets nest største dagligvareaktør. Coop går forbi Rema 1000 og henviser Reitans dagligvarekjede til en tredjeplass. Norgesgruppen, som blant annet har kjedene Kiwi, Many og Spar. Norgesgruppen, vil fortsatt være markedets største aktør med over 40 prosent av dagligvarehandelen. Coop får etter oppkjøpet rundt 28 prosent markedsandel, mens Rema har i underkant av 24 prosent.

Det norske daglivaremarkedet er på 160 milliarder kroner.

- Stor respekt for merkevaren
Geir Inge Stokke, konstituert administrerende direktør i Coop Norge, sier at avgjørelsen er tatt etter et omfattende arbeid for å kunne ta en faglig fundert beslutning om fremtidig kjedeportefølje i Coop.

- Et premiss for arbeidet har vært vår store respekt for merkevaren Rimi, Norges første lavpriskjede som i snart 40 år har vært en sentral aktør i norsk dagligvarehandel. Vi har i arbeidet også tatt hensyn til at vi har en eksisterende kjedeportefølje i Coop og at vi har behov for å holde antall kjedekonsepter nede. Etter en totalvurdering har vi besluttet at dagens Rimi-butikker skal omprofileres til Coops kjedekonsepter, fortrinnsvis Coop Extra og Coop Prix, sier Geir Inge Stokke.

Dagens Ica-butikker vil fortrinnsvis bli omprofilert til Coop Mega- og Coop Extra-butikker. Matkroken vil videreføres som en egen kjede.

- Alle ICAs kjeder, og særlig Rimi-kjeden, har kjente merkenavn som står sterkt mange steder i landet. Samtidig forteller kundene at det å få en god handleopplevelse, er det viktigste kriteriet ved valg av butikk, i tillegg til beliggenhet. Derfor er det ikke avgjørende hvilket skilt som henger over døren, men at butikken drives godt og tilbyr de varene som kundene forventer å finne, til en god pris. Her skal vi innfri uansett kjedenavn. Vårt mål er å gi kundene den beste handleopplevelsen, sier Stokke.

- En sterk merkevare
Da Kampanje snakket med retail-ekspert Jan Hillesland, partner i BigBlue & Company og tidligere global salgs- og markedssjef i Carlsberg, i oktober i fjor, mente han det kunne være lurt av Coop å beholde Rimi.

- Dette er en sterk merkevare på Østlandet og langt sterkere enn det Prix noen gang har vært. Fra mitt ståsted er denne enklere. Her dytter de Prix sine vel 200 butikker inn i Rimi sine vel 300 butikker. Dette kan bli en sterk konkurrent til Kiwi og Rema. Fra Hagen sin tid har Rimi en del svært gode beliggenheter på det sentrale Østlandet så det kan bli en sterk konstellasjon, sa han da.

Les mer: Kan droppe Rimi-merkevaren