Denne uken er hele verdens medie- og reklamebransjens øyne rettet mot festivalen South by Southwest (SXSW) i Austin, Texas. Etter å ha begynt som en musikkfestival i 1987, har SXSW utviklet seg til å inkludere en av verdens største teknologimesser, kalt SXSW Interactive. Også den norske reklamebransjen har nå for alvor fått øynene opp for festivalen og så å si alt som kan krype og gå av norske reklametopper har tilbragt de siste dagene i Texas.

Byråleder Eldar Skylstad har vært på festivalen for andre år på rad og mener den kviner med selveste Cannes Lions om å være bransjens viktigste arena.

- På mange måter opplever jeg at SXSW har blitt en vel så viktig arena for norsk reklamebransje, som Cannes. Det er her vi får tittet inn i krystallkulen og kjent på hvordan kreativiteten går fra å handle om å fylle flater, til å skape nye brukeropplevelser, sier han til Kampanje.

- Er det en dings, en app eller en trend som har gjort spesielt stort inntrykk?

- I år som i fjor har det vært en overveldende og spennende opplevelse. Derfor er det vanskelig å trekke fram en gadget, en app eller en trend, men konvergens er et nøkkelord. Internet of things, wearables og hvordan teknologi kan utnyttes innenfor mote, design, mat, helse, kunst og så videre gjennomsyrer det hele. Men fortsatt er det nok slik at en del av teknologien blir lansert før man helt vet hvilken nytteverdi man kan skape.

Også Los&Co-sjef Jan Christian Fosseidbråten tok turen for andre år på rad.

- Jeg synes dette er den mest spennende messen, med fokus på teknologi, merkevarebygging og kreativitet og ikke minst deling av kunnskap. Det faktum at så mange ulike byråer trekkes til samme arena sier noe om mangfoldet, samt er et tydlig bevis for bransjeglidningen vi ser. Dette er en spennende arena for å utveksle læring selv blant konkurrenter, sier han til Kampanje.

 Heller ikke han synes det er lett å trekke frem ett hett tips fra festivalen.

- Det jeg sitter igjen med som er at jeg har fått nye og spennende perspektiver og innfallsvinkler på det vi driver med. Alt fra et foredrag fra to 13-åringer om deres perspektiv på sosiale medier og hvordan de vurderte annonsørene adferd på nettet. Et annet foredrag der man presenterte en effektivitetsundersøkelse med nøkkelfunn på konsekvensene av at seerne i langt større grad multitasker og konsumerer flere medier på en gang. Her fikk man presentert konkrete råd om hvordan man utvikler mer effektiv kommunikasjon, sier han.

- I tillegg var innholdsmarkedsføring et sentralt tema gjennom hele messen med to spennende innlegg om New York Times og The Guardian. Jeg synes også foredragene om beacon-teknologi og lanseringen av appen super.me som hjelper deg å produsere innhold var spennende.

Appen som har generert mest medieomtale, og som ifølge teknoliginettstedet The Verge vant hele SXSW, er Meerkat, som gjør det enkelt for Twitter-brukere å streame live når og hvor som helst til sine følgere. Fredag kvalte Twitter appens tilgang til å hente følgere fra Twitter. De har nemlig kjøpt opp en konkurrerende tjeneste, kalt Periscope.

Denstørste