For ti år siden startet Henning Tunsli og hans to medarbeidere Espen Sandø Karlsen og Svein Solhjell opp analyseselskapet Penetrace. Selskapet har spesialisert seg på innsikt, analyse og effektmålinger av reklamekampanjer og 2014 ble ifølge Tunsli, som daglig leder i selskapet, et «gjennombruddsår».

- Ja, fjoråret ble et «ketchup-år» for Penetrace. Det er stadig flere markedsavdelinger som ser viktigheten av å få styrket egen kompetanse på hva som virker og ikke virker, sier gründer og administrerende direktør Henning Tunsli til Kampanje.

Måleverktøyet Tunsli tilbyr sine kunder er en digital løsning der både annonsører og byråer kan gå inn å måle og sjekke effekten av reklamekampanjene sine. Resultatene kan deretter sammenlignes på tvers av merkevarer i de ulike selskapene - enten det er i samme marked eller på tvers av markeder globalt.

- Konkurrentene våre sier vi er blitt en dominant aktør i markedet for effektmålinger. Det er morsomt, selv om jeg aldri har tatt meg tid til å sjekke omsetningen til konkurrentene våre selv. Men vi vokste med godt over 20 prosent i fjor, sier han.

- Men effektmålinger har man da alltid kunne gjøre?

- Ja pre- og posttesting av kampanjer har man gjort lenge. Men det nye er at vi nå kommer til å tilby en løsning der du løpende kan predikere effekt underveis i kampanjen ved å endre mediemiksen. Det gjelder alle mediekanaler, både online og offline. Det er ganske hårete, sier han.

Tror på dobling
Tunsli sier antall kunder eller forretningsenheter som benytter seg av Penetraces løsninger har gått fra 300 til 2000. Selv om de endelige tallene enda ikke foreligger, sier Tunsli at omsetningen i 2014 endte på snaue 28 millioner kroner i 2014 - opp fra snaue 23 millioner kroner i 2013.

- Annonsører som Tine, Nortura, Synsam, Verisure og Schibsted ble nye kunder. Vi tredoblet produksjonskapasiteten vår og tjente penger samtidig, sier han.

Tunsli sier selskapet har vært lønnsomt de siste årene etter å ha tapt penger i oppstarten. Men i 2014 økte overskuddet for første gang med en viss størrelse. Overskuddet endte på 0,8 millioner kroner opp fra 0,25 millioner kroner i 2013.

- Hva er målet for 2015?

- Vi går for en dobling, sier han.

Måler og snakker: Henning Tunsli snakker ofte om viktigheten av å måle kampanjer. Her på et arrangement i regi av Annonsørforeningen.

- Hatt mange år med tap
Penetrace startet opp som et samarbeidsprosjekt mellom gründerne og noen av landets største annonsører som alle gikk inn med én million kroner hver for å utvikle den tekniske løsningen. Dette var blant annet Telenor, Gjensidige, Steen & Strøm, BI, Boots og Bring.  Senere er det gått med mye både privat og statlig kapital. På eiersiden i dag finner en to fond i tillegg til at Innovasjon Norge har gått inn med mye penger.

Tunsli tror på stående fot at det må ha gått med et sted mellom 30-40 millioner kroner på utvikle Penetrace.

- Vi har hatt mange år med tap, men vi har kostnadsført mye av utviklingen, sier han.

Penetrace-sjefen sier inneværende år blir et nytt vekstår og kommer som en følge av det til å ansette rundt ti nye personer, noe som vil innebære en vekst i bemanningen på rundt 50 prosent. Penetrace vil dermed telle opp mot 30 personer ved utgangen av året.

- Vi vil ha inn mer intelligens i verktøyet vårt og derfor investerer vi i flinke folk i vårt utviklingsmiljø. Samtidig ønsker vi å møte flere annonsører i 2015 enn vi klarte i 2014 og det skal vi gjøre vi ved å ansatte flere på marked og salg i Oslo, Stockholm og London, sier han.

Selskapet har allerede startet opp kontorer i Stockholm og London.

- De siste fire-fem årene har vi vært en aktiv samarbeidspartner med ANFO og Sveriges Annonsörer. Nå har vi inngått en avtale med World Federation of Advertisers som arrangerer møter for globale markedssjefer og innsiktsledere. Dette er stort for oss, sier Henning Tunsli.