I dag kunne kreativ leder Eva Sannum i Geelmuyden Kiese avslutte sin jurytjeneste i PR-juryen i Cannes Lions. Hun kan fortelle om intense dager som kulminerte i en siste sesjon som holdt på til tre på natten.

- Jeg var egentlig litt skeptisk før jeg kom ned, til hele staffasjen og alle menneskene som er involvert og at det er så ekstremt mange kategorier. Jeg var forberedt på å se på det hele med et kritisk blikk, men det eneste jeg sitter igjen med, nå, som jeg har lyst til å adressere litt kritisk, er mengden kategorier, sier Sannum til Kampanje.

Hun sier seg enig i Markus Linds kommentar tidligere denne uken om at man burde drastisk kutte i kategorier.

- Jeg mener på sikt er det flere av de andre kategoriene som kunne vært under PR. Det føles som at det har blitt litt for stort. Men at PR-kategorien har en plass, det mener jeg veldig sterkt. Mer enn en del av de andre. Fordi alt har forandret seg og er avhengig av PR, sier hun.

Fokus på resultat
Mens hovedfokus i reklamedelen av Cannes Lions i stor grad er på kreativitet og har ideen i fokus, forteller hun at det har vært mye vekt på resultater i PR-juryen.

 - En ting jeg er veldig overrasket over, er hvor stort fokus det er på resultater. Hele tiden når vi har diskutert, har vi snakket om hvilken endring kampanjen har skapt, og da snakker vi ikke bare salgsøkning, men endring i oppfatning eller handling litt avhengig av hva slags kampanje det er snakk om, sier Sannum.

Hun er ikke i tvil om at dette tydelig skiller PR som kategori fra de andre.

- Det er nok fordi PR som disiplin er opptatt av at det ikke er noen vits med PR hvis ikke det skaper endring. I juryen har vi derfor prøvd å unngå å premiere «tilfeldig PR», altså noe som kommer som en konsekvens av en god idé man har hatt, for eksempel. Vi har heller premiert strategisk planlagt PR.

- Reklamebyråene må sende inn PR-caser
Som Eva Sannum skrev i sin kommentar på Kampanje denne uken, mener hun at mange norske byråer fra et bredt spekter av kommunikasjonsbransjen, kunne sendt inn caser og blitt belønnet med shortlist og til og med kanskje løver.

- Jeg tror faktisk også at en del av reklamebyråene har gode PR-caser – som kunne vunnet. Helt seriøst. De fleste i PR-juryen var enige om at det ikke spiller noen rolle hvor en idé kommer fra, hvis det er strategisk, planlagt PR, så er det samme hvor det kommer fra. Bare bra at folk har begynt å forstå kraften som ligger i PR, sier hun og oppfordrer både PR-byråer og reklamebyråer om å sende inn caser neste år.  

Vant med jente-stunt
Vinneren i PR-kategorien ble en kampanje mange har et forhold til, nemlig «Like a girl» fra Always. Om det var utmattelse etter intense juryerings-døgn eller noe annet, vites ikke, men juryleder Lynne Anne Davis ble rørt til tårer da hun skulle fortelle om årets Grand Prix-vinner.

- Vi la spesielt merke til måten de kombinerte merkevareløftet med merkevarens hensikt og de kommersielle mål. Det er det aller beste eksempelet på en merkevare som integreres i populærkulturen, fordi den snakket ikke bare til jenter, den snakket til alle. I alle kulturer. Jurymedlemmet fra Sverige har en ti måneder gammel datter og hun sa: «når hun blir større, vil jeg vise dette til henne», sa en gråtkvalt Davis til pressekorpset.

Kampanjen har gått som en farsott i sosiale medier og skapt enorm oppmerksomhet det siste året. Det er MSLGroup New York og Leo Burnett Toronto som har meldt på kampanjen i PR-kategorien.

Se casefilmen for «Like a girl» her:

Sverige vant én bronseløve i denne kategorien; kampanjen «805 million names» for United Nations Food Programme, og som Forsman & Bodenfors står bak.

Totalt ble det delt ut 79 løver i PR-kategorien, og av disse er det 17 gulløver. Men det var ingen norske bidrag som ble nominert til PR-shortlisten i år.