Norge har fått fire juryplasser til årets Cannes Lions; film, radio, PR og mobil. De fire som skal representere Norge er: Erik Heisholt i Anti (film), Hans Magne Ekre i SMFB (radio), Eva Sannum i Geelmuyden.Kiese (PR) og Markus Lind i Good Morning (mobil).

Bransjeveteran Erik Heisholt legger ikke skjul på at det er ekstra gjevt å bli valgt ut til å sitte i filmjuryen i Cannes Lions.

- Jeg har vunnet Grand Prix og mange løver, men faktisk aldri sittet i juryen tidligere. Og jeg har sittet i mange juryer; blant annet Clio, D&AD, New York festivals, Cresta og Eurobest. Cannes Lions var den som manglet i beltet, så det var stas å komme gjennom det trange nåløyet. Takk til all eventuell lobbyvirksomhet, sier Heisholt til Kampanje

- Er dette et prestisjeoppdrag?

- Dette er det nærmeste man kommer i vår bransje å spille med flagget på brystet. Så, ja.

Også Markus Lind fra Good Morning skal bestille flybillett til den franske rivieraen i slutten av juni  - han skal gjøre et dypdykk i den fire år gamle kategorien mobil.

- Å bli spurt om å få være med i Cannes Lions er jo alltid en ære, og spesielt stas er det å få sitte i Mobile-juryen. Mobilflaten opererer, mer enn noen annen flate, i det utrolig spennende segmentet som befinner seg et eller annet sted mellom nytte, underholdning og reklame. Mulighetene er enorme og dermed også utfordringene, sier han i en kommentar.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gleder seg: - Jeg gleder meg til å dykke ned i alle casene til årets Cannes-festival og vokter meg samtidig for «casefilm-blindness», sier Markus Lind.

Egen komité for å velge jury
Hvor mange jurymedlemmer et land får totalt sett, er avhengig av hvor kvalifisert landet er til å vurdere bidrag i kategorien. Når et land får vite antall juryrepresentanter, er det opp til hvert et enkelt land å nominere navn på personer til juryene.

Som et svar på at Cannes Lions etter hvert er mer en kreativitetsfestival mer enn en ren reklamefestival, ble det i fjor etablert en norsk Cannes Lions-komité med representanter for annonsører, designere, PR-byråer og mediebyråer som sammen med reklamebyråene skulle komme frem navneforslag til jurytjeneste.

- Komiteen har som hovedoppgave å nominere tre mennesker til de aktuelle kategoriene Norge får tildelt jury-medlemmer i. Så er det Cannes Lions selv som plukker ut én blant de tre nominasjonene, da de må ta hensyn til praktiske ting som byrå/nettverk-sammensetninger; kjedelig hvis to tredjedeler av en jury tilfeldigvis hadde vært fra samme internasjonale byrå et år, sier representant for Cannes Lions i Norge, Espen Strand Henriksen i Knowit.

I den norske Cannes Lions-komiteen har i år følgende personer sittet; Thomas Askim (SMFB), Maja Folgerø (POL), Finn Christian Knudsen (Try/Apt) og Jens Petter Aarhus (Anorak) som representerer reklamebyråene. Preben Carlsen (Trigger) har vært PR-stemmen, Henrik Habberstad (Statoil) har representert annonsørene, Hanne Thomassen (IUM) har representert mediebyråene og Endre Berentzen (Anti) har vært design-stemmen.

Erik Heisholt sier til Kampanje at tidene heldigvis har endret seg – det er ikke lenger kun film som er stas i Cannes.

- Enkelte i generasjonen over meg sier jo at det er film som er stas i Cannes Lions. Det er bullshit. Festivalen reflekterer den virkeligheten vi må forholde oss til når vi skal skape effektiv kommunikasjon på kryss og tvers av plattformer og disipliner. Det er ingen tvil om at Cannes Lions har soleklart høyest status av alle kreative priser. Det er en inspirasjonskilde av en annen verden. Hvis du ser jobber da, og ikke bare ligger på stranda og nipper til rosevinen, sier han.

Håper på cyber
Antall løver som norske byråer har kunne ta med seg hjem i kofferten, har variert stort de siste årene. På 2000-tallet var 2005 og 2009 bunnår med kun to løver, mens 2012 ble et toppår med hele 12 løver. I fjor hentet norske byråer hjem fem løver, hvorav én løve var Grand Grand Prix i Design til Anti Bergen for Festspillene i Bergen

I Cyber-kategorien ble det ingen løver i fjor, etter fem shortlist-bidrag. Dette skuffet blant annet Mediafront-gründer og tidligere Cannes-vinner Mathias Friis, som mente at det

- Det er kjempetrist. Dette er et sted vi burde være. Vi er et av de mest moderne og teknologiske landene i hele verden. Det er vi som bruker mest og har mest trafikk, så klarer vi ikke å hevde oss og snakke til alle brukerne og være frempå i kommunikasjonen. Vi ligger helt bakpå. Vi er jo sprengt tilbake til steinalderen, uttalte Friis til Kampanje den gangen.

Les også: - Kjempetrist

 I år håper Espen Strand Henriksen virkelig at Norge kan markere seg i Cyber-kategorien.

- Jeg har derimot et ønske og et håp om at vi skal gjøre det bra i den toneangivende Cyber-kategorien, for jeg mistenker sterkt at vi snuser på et jury-medlem her, så gjør vi et Cyber-år over gjennomsnittet tror jeg vi kan sende enda et jurymedlem til den franske rivieraen neste år, sier Strand Henriksen til Kampanje.

Les også: Grand Prix til Anti

- Skuffet uansett
Uansett hvor mange løver norske byråer klarer å hente hjem, tror Erik Heisholt norsk reklamebransje kommer til å bli skuffet over uttellingen i filmkategorien, som han skal konsentrere seg om i juni.

- Jeg tror som vanlig at vi kommer til å få en god del løver, men at vi som nesten alltid blir skuffet over antallet og valør. Nåløyet er svært trangt, og det er ikke nødvendigvis de filmene vi snakker høyest om her hjemme, som stikker av med løver. Det sitter en jury med like mange referanser på hva som er bra, som antall nasjoner representert, så det er nesten alltid duket for overraskelser. Jeg tipper tre løver. Og håper at jeg tar grundig feil, avslutter Heisholt.

I år arrangeres Cannes Lions fra 21-27. juni.