Et norsk byrå har altså klart å kapre den aller gjeveste prisen for en design-jobb; Grand Prix i Cannes Lions for den visuelle profilen til Festspillene i Bergen. Det er første gang et norsk byrå mottar Grand Prix i denne kategorien.


Kreativ leder Endre Berentzen i Anti Bergen forteller på telefon fra Bergen til Kampanje at det hele er ganske så uvirkelig, og at de veldig gjerne skulle ønske at de var til stede under prisutdelingen.

- Det har ikke sunket inn ennå. Det første vi gjorde da vi fikk beskjeden i dag, var å prøve å finne flybilletter. Men det ble vanskelig fra Bergen til Cannes. Vi sjekket til og med prisene på å leie en privat jet, hehe, sier Berentzen.

- Hvor stort er det å vinne Grand Prix for design i Cannes Lions?

- Det er det største man kan oppnå i konkurransesammenheng. Det å ha nådd dit allerede nå for en relativt nystartet bedrift i Bergen… Det har gått litt fortere enn vi i det hele tatt hadde turt å håpe på, sier han. Anti Bergen ble startet opp i januar 2011, og har i dag fem ansatte.

- Alt handler om kommunikasjon
Det var i 2008 at design ble etablert som egen kategori i reklame og kreativitets-festivalen Cannes Lions, men Berentzen sier at skillene mellom disiplinene blir stadig mer visket ut.

- Det er den verden vi lever i den dag i dag; alle ting går i hverandre. Hva er design, hva er reklame, skillene blir lett diffuse. Alt handler om kommunikasjon og engasjerte brukere sier han til Kampanje.

Jobben for Festspillene i Bergen har allerede rukket å vinne mange andre priser, som blant annet gull i One Show, to gull i ADC Global, gull og "Best in Show" under European Design Awards, Merket for God Design og nominasjon til Hedersprisen, samt gull og sølv i Gullblyanten. Festspillene hadde gitt Anti Bergen i oppgave å fornye den visuelle identiteten, blant annet for å tiltrekke seg flere publikummere. Resultatet allerede første året var en økning på 100 prosent i antall førstegangsbesøkende, kan en gledsstrålende Berentzen fortelle.

- Vi visste at vi ville gjøre noe som kombinerte det visuelle og det musikalske. Vi var såpass heldige at en av våre seniordesignere også er utdannet lydingeniør, så vi hadde kompetansen internt. Vi så på alle de etablerte formene for visualisering av musikk og lyd. Vi ønsket ikke bare en visuell fremstilling av lyd – som har vært gjort flere ganger før – men heller at identiteten skulle ha en audiovisuell profil hvor det grafiske danner egne lydbilder.

Ville ha mer enn en logo
Anti Bergen ønsket at logoen til Festspillene i Bergen ble noe mer enn bare en logo.

- Det som kanskje er unikt med denne profilen, er at den sletter noen tradisjonelle grenser mellom logo og støtteelementer. Logoen er mønsteret og mønsteret er logoen – og på den måten oppnår man en større frekvens i form av bruk – og kjappere etablering av logoen uten at det blir støyende og påtrengende.

Festspillene i Bergen er ikke underrettet om prisen ennå, på grunn av sperrefristen, men Berentzen forteller at de planlegger en tur dit om ikke lenge med en blomsterbukett.

- Man klarer ikke dette uten en bra kunde med forståelse for faget og en vilje til å slippe frem de litt uvanlige ideene. Det kan gjøre suksessen.

- Har i hvert fall dressjakker 
Berentzen har allerede tenkt at det kan bli vanskelig å vite hva man nå skal jobbe mot – når Grand Prix-løven er innkassert?

- Det blir både utfordrende og spennende å definere det neste målet. Dette er en noe man kanskje bare opplever én gang i karrieren - om man er heldig. Det vi vet er at vi skal fortsette å legge sjelen i jobbene vi gjør for våre kunder – så kommer gjerne det neste målet naturlig etterhvert som man tråkker opp stien.

På scenen onsdag kveld var det de unge designerne Eric Amaral Rohter og Sindre Holm, som til daglig jobber i Anti Bergen, som tar imot prisen. De er i Cannes i anledning av Young Lions, der de deltar i design-konkurransen.

- Har de med seg dress da?

- Hehe, det vet jeg ikke, men de har i hvert fall dressjakke å ha på seg.
Feiringen venter de med til helgen.

- Alle de ansatte er spredt rundt omkring, men vi får ta oss en god middag til helgen sier han.

I år ble det sendt inn totalt 2624 bidrag i designkategorien, og norske byråer sto for sju av disse. I fjor vant norske byråer to løver i denne kategorien; SDG og Inne Design hentet da hjem to bronse i Design for sitt arbeid med Melkerampa i Mathallen for Tine. Design ble etablert som egen kategori i kreativitets- og reklamefestivalen i 2008.

TOK IMOT: Det ble Young Lions-teamet fra Anti Bergen, Sindre Holm og Eric Amaral Rohter, som onsdag kveld entret scenen i Grand Audi for å motta Grand Prix-løven.