Den siste uken har det stormet rundt særlig én nyhetssak. Tidligere statsråd Sandra Borch og nåværende Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol har havnet i pressens søkelys etter at det har kommet frem tekstlikheter i deres mastergrader.

Borch gikk av som forsknings- og høyere utdanningsminister som følge av avsløringene, mens Kjerkol-saken fortsetter å rulle med henne fremdeles på post.

Dette har Copycat sett sitt snitt til å kommentere. I en annonse over to sider i fredagens Aftenposten står det i stor skrift «Master i kopiering siden 1997».

Det er bransjeprofil Erik Heisholt, kreativ leder i SDG/TBWA, som sammen med sitt team som står bak kampanjen.

- Jeg har aldri i mitt liv, og jeg har gjort en del, fått så mye respons på så kort tid for en annonse, sier Heisholt.

- Jeg hadde ventet positive reaksjoner, men selv med min erfaring er jeg målløs av den massive «impacten» dette har hatt på så få morgentimer. Jeg er spesielt glad for å kunne være med på å bevise at «print is not dead», legger han til.

Heisholt har jobbet med kunden Copycat siden slutten av 1990-tallet. Nå så han en mulighet han ikke ville la gå fra seg.

- Ideen slo meg tidligere denne uka på et tog på vei til Stockholm. Dette var en perfekt mulighet for å ta opp tråden med Copycat. Vi formulerte en røff skisse, som nå har utviklet seg til en minikampanje på to dager, fortsetter han.

Krysser av på mange punkter
Heisholt mener kampanjen ikke kunne stått seg bedre enn i en papiravis, og at Aftenposten var den perfekte avisen å legge annonsen til.

- Folk leser Aftenposten med andre øyne enn andre aviser. Annonsen i seg selv trenger ingen forklaring. Den står seg godt og er kontekstuell i sin tid. Forklaringen ligger i selve uttrykket, sier Heisholt.  

- Du har vært i bransjen i en årrekke. Hvordan vil du rangere dette arbeidet oppimot alt annet du har gjort?

- Denne krysser av på alle punktene setter svært høyt. Jeg elsker papiravis som medium, og så lenge den blir brukt riktig er det et sterkt medium, som denne annonsen er et eksempel på, sier Heisholt.  

- Dette må de tåle
Han forteller videre at kampanjen også skal på som utendørsreklame i løpet av dagen. Dette er for øvrig hans første synlige jobb som kreativ leder i SDG/TBWA etter å ha formalisert en lenge diskutert overtakelse av eget byrå Heisholt Inc.

- Den skal på sosiale medier, E24 og Clear Channel sine boards i løpet av dagen. Jeg kan si så mye som at boardsene er i umiddelbar nærhet av Stortinget, sier Heisholt.  

- Det er litt alvor i denne saken også. Er det ok å tulle med?

- Det er alltid en vurdering jeg tar. Sammenlignet med våre kolleger i Storbritannia er ikke dette i nærheten. Samtidig tenker jeg at vi må utnytte en slik mulighet nå vi ser den, bransjen og oppdragsgivere må tørre og kommentere på store samfunnshendelser og nyhetsbildet, sier Heisholt og fortsetter:

- Dessuten tror jeg de kommer til å få høre det mye mer på «Nytt på nytt» i kveld. Jeg vil si at denne annonsen balanserer akkurat der den skal gjøre. Dette må de tåle.

Scandinavian Design Group (SDG) har lenge vært en del av McCann-huset i Norge, men i fjor høst kjøpte TBWA/Norway designbyrået fra den serbiske byråeieren Srdjan Sapers som nå har kastet kortene i Norden.

Noe av det første den nye eieren gjorde var å døpe om navnet på sitt eget byrå. TBWA Norge vil fremover heter SDG/TBWA.

Les mer: Bytter navn etter byråoppkjøp - tror på SDG-overskudd i år

«Spot on»
Markedssjef i Copycat, Per Utne, forteller til Kampanje at de dro på smilebåndet da Heisholt pitchet inn annonsen.

- Vi syntes det var morsomt. Vi har også endret litt på hjemmesiden vår som et lite stikk. De som følger med i nyhetene skjønner dette, mens de som ikke gjør det gjør det kanskje ikke. Men vi likte det, sier Utne.

- Er du fornøyd med resultatet?

- Ja. Jeg synes det er veldig morsomt og «spot on». Vi har allerede fått reaksjoner fra folk og kunder som synes dette var morsomt.

Han forteller at de ikke hadde noen problemer med å kaste seg rundt for å få annonsen på plass på kort tid.

- Tror du dere vil få flere kunder av dette?

- Vi kan håpe det. Vi håper at folk tar opp telefonen, kommer innom eller sender oss en mail. Det hadde vært veldig hyggelig, sier Utne.

Han er i likhet med Heisholt klar på at politikerne må tåle denne typen stikk.

- Vi har diskutert annonsen, om noen vil bli lei seg av den, for det er en alvorlig sak. Men vi synes de har rota det fælt til, så det må de nesten tåle, sier Utne.