Mandag uttalte kreativ leder Petter Gulli i DDB Oslo at mange reklamebyråer satser for mye på reklamefilm og at det skorter på digital kompetanse. Han var til stede på reklamepriskonkurransen Epica i Amsterdam.

- Fremdeles er det altfor mange kreatører som ser på film som det gjeveste å lage. Det er galskap. Mitt mantra er at kreativitet skaper resultater, og jeg mener vi burde ha delbarhet som et et av de viktigste kriteriene nå vi lager kommunikasjon. Og da er det ikke sikkert at en påkostet reklamefilm er tingen, sa Gulli til Kampanje.

Les mer: - Reklamebransjen for dårlig på nye medier

- Ikke mye å skryte av
Teknologiskribent og forretningsutvikler i IT-selskapet Knowit, Anders Brenna, mener Gullis analyse av bransjens digitale kompetanse er riktig.

- Reklamebyråenes digitalkompetanse er ikke mye å skryte av, og det er trist for hele bransjen. For er det noe vi virkelig trenger,  så er det noen med den typen kompetanse som kan komme inn og gi nettannonsene et skikkelig løft, sier Brenna til Kampanje.

- Går i samme fella
Han mener byråene har sovnet i timen, men at noen er i ferd med å bråvåkne nå.

- Jeg vil tro at de er i ferd med å hive seg rundt for å bygge opp digital kompetanse, men jeg er redd for at de vil gå i samme felle som alle andre analog-konvertitter som endelig ser lyset. Det typiske er jo at de gjør alle nybegynnerfeil, og at de starter i et teknologisk blindspor, advarer Brenna.

- Hvordan vil det gå da?

- Det må sannsynligvis et generasjonsskifte til før de er ordentlig på banen.

- Bare taperne tviholder på det gamle
I forrige skrev Kampanje at flere undersøkelser viser at IT-selskapene truer de tradisjonelle reklamebyråene. Brenna er ikke overrasket.

 - IT-bransjen utfordrer alltid det etablerte, og bransjen har lært på den brutale måten at det bare er taperne som tviholder på det gamle. De prøver alltid noe nytt, og vinnerne er de som skjønner at de må ta sjanser og satse på flere rebeller. Det er det mange andre som prøver å kopiere, men de fleste dummer seg ut med å sette noen gamle travere til å lede rebellene. Da får du analoge toppledere som tror at de har gode digitale mellomledere, men som i realiteten har ansatt den som var best på PowerPoint, sier Brenna.

Les på Kampanje Premium: IT-byråer truer reklamebyråene

Terje Heggem, som kaller seg «den lengstlevende byråsjefen i Norge», har vært byråsjef siden 1987. Han eier halvparten av Tibe-gruppen, som driver i Ålesund, Molde, Bergen, Drammen og Trondheim. Han har uttalt til Kampanje at IT-byråeene blir en stadig tøffere konkurrent.

- Bransjeglidningen er enorm. I en periode var bransjen opptatt av at PR-byråene forsynte seg stadig mer av reklamebyråenes kake. Nå mener vi det er IT-selskapene som tar andeler. Vi må derfor hele tiden utvikle nye konsepter slik at vi blir oppfattet som en interessant aktør for kundene. Dette er en betydelig utfordring for hele bransjen, sa han.

Les mer på Kampanje Premium: - Tøffere enn i avisbransjen