PR-bransjeorganisasjonen KOMM behandlet på et styremøte onsdag kveld klagene på PR-byrået First House. Det er både konkurrenten Geelmuyden.Kiese og miljøorganisasjonene Fremtiden i våre hender og Greenpeace som har klaget inn First House for det de mener er brudd på til sammen ti punkter i KOMMs etiske regelverk.

Etisk råd, som er er et uavhengig organ valgt av årsmøtet i KOMM, har gjort en vurdering av de to klagene mot First House fra Greenpeace/ Framtiden i våre hender og Geelmuyden.Kiese. Etisk råd har enstemmig konkludert med at First House ikke har brutt KOMMs etiske regler på noen av de punkter som er omtalt i de to klagene. 

Styret i KOMM, med unntak av representantene fra First House og Geelmuyden.Kiese som ikke hadde stemmerett i sakene, slutter seg enstemmig til Etisk råds vurderinger. Klagerne gis dermed ikke medhold.

- Disse sakene har vært krevende for KOMMs styre og bransjen. Med Etisk råds vurderinger og styrets vedtak, ser vi frem til å kunne legge sakene bak oss. Vi vil fortsatt arbeide for en ytterligere åpenhet i bransjen - ikke minst gjennom å synliggjøre vår verdiskaping for kundene, skriver styreleder i KOMM, Morten Woldsdal, i en e-post til Kampanje.

- Har en høy etisk standard
Woldsdal fortsetter:

- KOMMs medlemsbyråer har en høy etisk standard bygget på gode etiske retningslinjer og etterrettelige arbeidsmetoder. En gjennomgående høy etisk standard er helt avgjørende for at alle våre kunder innenfor det offentlige, næringslivet og organisasjonene skal ha tillit til oss. Bransjens mangeårige og fortsatte vekst er et tydelig bevis på at vi, både som enkeltbyråer og bransje, nyter en slik tillit, skriver Woldsdal.

KOMM opprettet i slutten av mai et etisk råd, bestående av Kai Krüger Henriksen fra Veidekke (leder), en Abelia-advokat og Trond Albert Skjelbred fra NOR PR. Dette etiske rådet fikk i oppgave å behandle klagene fra First House og levere en innstilling til KOMM-styret, som onsdag kveld tok den endelige beslutningen i First House-saken.

Klagen fra Geelmuyden.Kiese gjaldt tre saker First House har vært involvert i: Troms Kraft-saken, «Kina-saken» og OGP-saken. Troms Kraft-saken ble imidlertid ikke vurdert, da etisk råds vurdering er begrenset til saker som har kommet opp etter at de nye etiske retningslinjene ble vedtatt 28. november i fjor.

- Ikke hold i noen av klagene
Administrerende direktør og partner i First House, Per Høiby, er naturlig nok glad for konklusjonen KOMM-styret kom til onsdag kveld.

- Vi er naturligvis fornøyd med konklusjonen til Etisk Råd. De fant at det ikke var hold i noen av anklagene, og har frifunnet oss på alle punkter. Det viser at vi også i disse sakene arbeider i tråd med bransjens etiske regelverk, og det at styret også deler rådets vurderinger, er vi veldig fornøyd med, sier Høiby til Kampanje.

- Vi er veldig fornøyd med at disse sakene nå er ferdig behandlet, og at det gjennom den grundige vurderingen i KOMMs organer er satt et endelig punktum, legger han til.

- Uten ambisjon om åpenhet
Etter styrets beslutning onsdag kveld mener Geelmuyden Etisk Råd med sine konklusjoner i saken viser seg som ambisjonsløst når det gjelder åpenhet i PR-bransjen.

- Etisk råd gjør en skjønnsmessig vurdering. Det er dét man gjør når vurderer om det etiske regelverket er brutt eller ikke. Jeg mener den vurderingen er helt uten ambisjon når det gjelder åpenhet. Jeg kan love at den ambisjonen Etisk Råd mangler, har Geelmuyden.Kiese, og vi kommer til å jobbe nådeløst videre for å åpne bransjen. Vi må ha større ambisjoner. Når det sagt, må vi nå legge denne saken bak oss og jobbe videre, sier Geelmuyden til Kampanje.

Les mer: Geelmuyden: - Uten ambisjon om åpenhet

Hans Geelmuyden sa da han stilte som styrekandidat i KOMM i mai at han, hvis han ble valgt, ville reise diskusjonen om First Houses medlemskap i bransjeorganisasjonen.

- Hvis jeg blir valgt, vil jeg reise spørsmål om KOMM kan ha et medlem som First House. Men først skal First House få anledning til å redegjøre grundig både for saken og sitt syn på den, sa Geelmuyden til Kampanje.

Les mer: Geelmuyden inn i KOMM-styret