Dagblad-ansatte ble på et allmøte i dag informert om at avishuset med all sannsynlighet vil flytte fra dagens lokaler i Havnelageret og inn med Aller-konsernet i deres nye signalbygg på Hasle utenfor Oslo sentrum.

Det er første gang i Dagbladets 145-årige historie at avisen flytter utenfor sentrum, og motstanden blant de ansatte er stor.

Les mer: - Unison motstand mot Dagblad-flytting

- Jeg har meddelt organisasjonen om at signalene fra eierne og styret er så sterke at jeg fant det riktig å si at det går mot at vi fatter et vedtak 23. oktober om samlokalisering på Hasle, sier konsernsjef Tore Stangebye i Dagbladet til Kampanje.

- Hvordan oppfatter du tilbakemeldingene?

- Man er skuffet, slik som jeg opplever det, og kanskje først og fremst skuffet over at man ikke har blitt hørt.

- Forbannet og opprørte
Det bekrefter klubbleder Harald Klungtveit overfor Kampanje.

- De ansatte har bare forholdt seg til rykter så langt, så at dette nå skal være besluttet, slo ned som en bombe. Vi tillitsvalgte har aldri vært inne i denne prosessen. Såvidt jeg vet finnes det heller ikke noe vedtak i bedriftsstyrene, så dette har skjedd bak ryggen på både klubbene og ansatterepresentanter der. Jeg kan ikke skjønne formålet med å stenge oss ute i en så viktig sak, og journalistene er forbannet og opprørte, skriver Klungtveit i en e-post.

Han frykter for hva en flytting ut av sentrum vil gjøre med det redaksjonelle produktet.

- Den unisone motstanden mot flytting handler om bekymring for journalistikken og konkurranseevnen vår når nyhetsoperasjonen vår forvises ut av sentrum til byens bilverkstedstrøk, samtidig som andre befester posisjonen sin midt blant de viktigste samfunnsinstitusjonene og kildene. Det virker som Aller-konsernet har en lang vei å gå når det kommer til kompetanse rundt journalistisk strategi utenfor ukebladboblen, men jeg håper de snur når de nå omsider blir nødt til å forholde seg til våre ansatte, legger han til.

- Ikke bevisst valg
Konsernsjef Tore Stangebye forteller at de nedsatte en arbeidsgruppe i Dagbladet tidligere i år der de inviterte en rekke medarbeidere til å fremme sine syn rundt en eventuell flytting.

- Det var et bredt anslag av medarbeidere tilstede, både innenfor redaksjon, kommersiell avdeling, HR og så videre. De anbefalingene vi fikk der pekte i retning av det vi oppfattet som husets stilling, slik at det ikke var noe bevisst valg å holde klubber og tillitsvalgte utenfor, sier Stangebye.

- Hva var konklusjonen der?

- De pekte veldig saklig på at Dagbladet som en nyhets- og aktualitetsformidler har bedre av å være i nærheten av kildene sine. Det har vi forståelse for. Det er klart vi er nødt til å se på dette i en større sammenheng. Vi har blitt en del av et større konsern og må se på hva som er til det beste for helheten.

Sparer millioner
- Hva tenker du om en flytting av Dagbladet til Hasle?

- Jeg deler redaksjonens bekymring med tanke på nærhet til kilder. Det er noe vi er nødt til å se på hvordan vi kan håndtere. Samtidig ser jeg at det for Aller Media totalt sett er mange store muligheter i en samlokalisering. Det gir muligheter for store synergier og store kostnadsbesparelser. Det i seg selv gir en mulighet for satsing og vekst.

- Hvor mye sparer man?

- De beløpene har jeg ikke lyst til å gå ut med, men vi snakker om mange millioner kroner.

- Kan det være aktuelt å la deler av redaksjonen bli igjen i sentrum?

- Vi må utrede ulempene det medfører å flytte og se hva vi kan iverksette av gode tiltak.

- En ren skinnprosess
Klungtveit er nådeløs i sin dom over ledelsens håndtering av prosessen.

- Såvidt jeg forstår har temaet flytting bare helt overfladisk blitt diskutert i bedriftsstyret. En utvalgsrapport fra i vår som konkluderte med at det ikke fantes noen fordeler for Dagbladet ved en flytting, har blitt ignorert. Hva som har skjedd videre har blitt hemmeligholdt. Det har vært en ren skinnprosess, sier han.

- Dette går definitivt utover vår tillit til eierne og deres framtidsplaner for Dagbladet-redaksjonene. På klubbmøtet i ettermiddag må vi ta stilling til hva vi skal gjøre med dette.

Dagbladets lokaler i Havnelageret er utlyst ledig fra og med januar 2015 av megler Malling & Co på Finn.no. Megleren lokker med moderne lokaler på 1500-3800 kvadratmeter med «flott utsikt mot Operaen, Bjørvika, Sørenga og Ekebergåsen». Dagbladet flyttet fra Akersgata til Havnelageret ved Bjørvika i 2008.

Det danskeide ukebladforlaget Aller inngikk i 2012 en avtale med Höegh Eiendom og Hasle Utvikling om bygging av et hovedkvarter i Haslevangen 3 på Hasle i Oslo. Aller Media og flere datterselskaper vil i 2015 flytte til det som omtales som en ny signaturbygning på Hasle.