TNS Gallup og styringsgruppen for tv-målinger i Norge vil fra i dag rapportere nett-tv-seing i tillegg til tradisjonell TV-seing når de måler seertall for de norske tv-kanalene. Norge blir dermed det første landet i verden til å inkludere tv-seing på nett i de offisielle seertallene, skriver styringsgruppen i en pressemelding.

- Tv-vanene er i endring, og vi må tilpasse målemetodene til nye brukermønster. Det er de norske tv-kanalene som har tatt initiativet til å få et bedre bilde at den totale norske seermassen. Så vidt jeg vet, er vi det første landet i verden til å ta i bruk en slik metodikk, sier Kristin Lillefjære, formann for styringsgruppen for tv-undersøkelsen i Norge.

Rent praktisk gjennomføres målingen ved hjelp av programmet VirtualMeter, en softwareversjon av TNS Gallups nåværende TV-meter, installert på datamaskiner i panelhusstandene.

Formålet med den nye målemetoden er å fange opp tv-seing på alle digitale plattformer, men foreløpig er ikke nettbrett og smarttelefoner inkludert.

- Så langt måler vi bare seing på PC-er og Mac. Men vi arbeider med å utvide målingen til også å inkludere nettbrett og smarttelefoner i løpet av 2014, sier Lillefjære.

Den nye målingen vil trolig ikke gi store utslag på den enkelte kanals andel.

- Utslagene i seerandeler er små for de norske tv-husene med de nye målingene. Volumet av seing for tradisjonell tv er fortsatt langt høyere enn for nett-tv. Det som er mest interessant, men ikke spesielt overraskende, er at det totale seervolumet øker noe. Vi mener at TV-seingen ikke nødvendigvis har gått ned de siste årene, vi har bare ikke greid å fange opp alle seerne. Spesielt snittet og dekningen blant unge seere trekkes opp med de nye målingene, og det er jo veldig interessant for annonsørene, sier Lillefjære.