Kampen om markedet for utendørsreklame har i Norge i årevis stått mellom to store aktører, franske JC Decaux og amerikanske Clear Channel. Det kommer den fortsatt til å gjøre, men nå går i tillegg et mindre selskap inn i markedet. Billboards AS er opprettet i anledning avtalen to tidligere Clear Channel-medarbeidere har gjort med sin gamle arbeidsgiver om kjøp av 1000 boards rundt om i Norge.

- Vi tror mangel på fokus har gjort at dette produktet ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener, sier Thomas Haave, styreleder i nyopprettede Billboards AS, til Kampanje.

Haave har startet Billboards sammen med René P. Valen, som også har bakgrunn fra Clear Channel, og Stig Kjos, som sist jobbet i og var en av eierne av det nå konkursrammede selskapet Eventcompagniet. Fra før har Haave og Kjos to andre selskaper: Prego Media, som driver med digitalreklame på bensinstasjoner og kiosker og som de eier sammen med Pronto TV, og Hvilepuls, som leverer digitale informasjonsskjermer til legekontorer.

Nå har de i tillegg altså startet Billboards AS, som skal konsentrere seg om analoge boards.

- Kommer alltid til å ha effekt
Haave forteller at de har reist rundt i Norge og sett på plasseringene, og sanert en del boards, slik at de nå står igjen med cirka 650. Han har tro på at de skal klare å få lønnsomhet i produktet.

- Det koster å drifte det, men vi satser på å få solgt reklameplassen til en grei pris. Vi har regnet på leiekostnader til gårdeier, drift, logistikk og montering, og tror at dette skal lønne seg, sier Haave, og legger til at den største utfordringen blir å forhandle om leiekostnader med gårdeierne.

Gjennom Prego Medias nettverk av 500 kiosker og bensinstasjoner kan de også tilby en pakke bestående av ulike kanaler, for annonsører som ønsker det. Disse digitale flatene har sine fordeler, blant annet når det gjelder muligheten for å tidsstyre og segmentere annonsene, men Haave tror uansett at analoge boards også vil ha sin plass i framtidas mediemiks.

- Særlig når det gjelder reklame for ting som bilmerker og store butikkjeder, steder en gjerne kjører til, kan våre boards ha god effekt sammenlignet med digitale annonser i sentrum og på t-banenettet. Veitrafikkloven gir også visse begrensninger for hvor man kan plassere bevegelige reklameflater. Jeg tror det å kjøre forbi en board som ikke kan skrus av, har sin effekt og alltid kommer til å ha det, sier Haave.

Målsettingen til Billboard er break-even det første året og forhåpentligvis å begynne å tjene penger det neste.

Verken selger eller kjøper vil si hvor mye Billboards betaler for 1000 boards.

- Dette blir et riksmedium for oss, og vi beholder de beste plassene i de største byene i Norge, sier Haave i Billboards.

- Drar seg mot det digitale
Jørgen Sørlie, salgs- og markedssjef i Clear Channel Norge, sier de kvitter seg med boardsene for å rendyrke det de kaller «premiumproduktene» sine, både analogt og digitalt. Han mener «noen» av boardsene de nå kvitter seg med befinner seg i de store byene

- Vi har valgt å optimalisere varelageret vårt, og boardproduktet vi nå sitter igjen med er et premiumprodukt med god plass og eksponering, sier Sørlie til Kampanje.

Han sier de fortsatt har boards i de store, norske byene, og har tro på mediet i framtida.

- Det har noen egenskaper som andre produkter ikke har, så vi vil fortsette å bruke det. Men vi må ha et premiumprodukt i alle kategorier. Vi ser at markedet drar seg mot det digitale, men det er likevel viktig å holde fokus oppe på papir, som ofte er bærende i utendørskampanjer, sier Sørlie, som ønsker utfordreren Billboard velkommen.

- Jo flere som jobbber profesjonelt med denne kanalen, jo bedre.