Brunosten fyller 150 år i år og det feires med en helt ny reklamefilm for en av våre aller «norskeste» merkevarer og det er reklamebyrået Try som står bak filmen som tar oss inn i et univers som nok de fleste føler har med narkotikakarteller å gjøre enn med brunost å gjøre.

For i den nye filmen løper det en gutt gjennom gatene i den vietnamesiske byen Hanoi med en mystisk pakke under armen og persongalleriet er av det mer skumle slaget i hvert fall i starten av filmen før det hele ender ganske så pent.

- Personlig får jeg gåsehud når jeg ser den filmen, men jeg tror vi alle har vært på tur i utlandet og følt savnet etter våre mest kjente, norske produkter og her har brunosten en sentral plass, sier markedssjef Christian Mjaaseth i Tine til Kampanje.

Selv om Tine nå feirer 150 år med brunosten er det ikke altfor ofte meiergiganten slår på stortromma og lager en reklamefilm eller profilfilm for brunosten. Ser en bort fra den mer produktnære og taktiske filmen for «Milliom» i 2011, må en faktisk helt tilbake til 1991 sist gang meierigiganten laget en større reklamefilm for brunosten.

Reklamevinner
Men også den gang var det en gutt med i filmen og koseligere film er vel knapt produsert av norske reklamebyråer. Filmen «Femøringen» eller «Brunostgutten» som den bare ble hetende vant også Gullfisken på TV 2 tilbake i 1993.

- Historien den gang om guttungen som kom inn på bakeriet utspilte seg en gang på begynnelsen av 1900-tallet og vi tok dermed utgangspunkt i historien for å vekke følelsen av det norskeste av det norske. Men hva er det i tillegg du sitter igjen med når du tenker på brunost, jo det er jo smaken og det er den følelsen vi vekker nå når vi går på lufta med en ny tv-film, sier han.

- Et tradisjonelt medievalg for et tradisjonelt produkt?

- Ja, det kan du godt si. Det er en storslått film som skal vekke følelser og som skal komme ut til flest mulig på kortest mulig tid, sier han.

- Og ingen oppfølgere på sosiale medier eller digitale nettspill?

- I denne omgangen har vi konsentrert oss om filmen og 150-årsmarkeringen hvor planlegger flere aktiviteter deriblant en storslått turné, sier Mjaaseth.

Brunost for 900 mill.
Totalt så selges det brunost for nesten 900 millioner kroner i det norske markedet og Tine er solid markedsleder med en markedsandel på rundt 85 prosent. Mjaaseth kan fortelle at Norge er ganske delt på midten når det gjelder valg av brunosten.

- På Vestlandet spiser vi fløtemysosten, mens vi på Østlandet foretrekker Gudbrandsdalsosten. Men når vi snakker om brunost, spiller det ikke så stor rolle om vi viser den eller andre osten og denne gangen viser vi frem Gubdrandsdalsosten i reklamefilmen og Gudbrandsdal er jo også brunostens vugge, sier han.

- Ikke engang brunost selger seg selv uten reklame?

- Det er vel ingen produkter som selger selv og vi opplever stadig mer konkurranse om hva som skal være på de rundt 20 millioner brødskivene som spises hver dag. Selv om brunosten er på to av ti skiver må vi ivareta de norske produktene vi har, sier Mjaaseth.

For selv om Tine fortsatt har en markedsposisjon som de fleste markedssjefer bare kan drømme om, merker selskapet konkurransen fra både Synnøve Finden i ostekategorien og søtere påleggsvarianter som sjokoladepålegg og syltetøy.

- Vi har hatt en nedgang de siste årene og det er koda må Tine som kategorikaptein ta ansvaret hvis vi skal ha vekst i dette segmentet igjen, sier Mjaaseth.

Try står bak
Det er Try Reklamebyrå som står bak den nye brunostfilmen «Pakken i Hanoi» og reklamefilmen har Try laget i samarbeid med regissør Martin Werner og tv-produksjonsselskapet Bacon.

- Det er et fantastisk produkt, så fullt av historie, smak og tradisjon, til og med i reklamesammenheng. Det er lenge siden forrige gang brunost hadde en stor profilfilm på TV. Nå hadde vi lyst til å lage en fortelling som tok tak i en av de sterkeste sannhetene om denne spesielle osten fra nord, sier Egil Pay i Try.

Pay har sammen med sin tekstforfatter Lars Joachim Grimstad vært det kreative teamet og prosjektleder har vært Cecilie Thue. Konsulent har vært den erfarne Eivind Moe og Magne Lyngner har produsert og Martin Werner regissert.

Tines mediebyrå er Mediacom og filmen som du kan se her i toppen av saken har premiere i kveld på tv.