- Det er en generasjon der halvparten sjekker Facebook før de står opp av sengen og en tredjedel av dem gjør det på mobilen, sier René Rechtman i GoViral.

Gründeren bak Goviral, et selskap som distribuerer videoinnhold på vegne av annonsører, er i Oslo i forbindelse med den store medie- og teknologikonferansen «Digital Winners». Der kunne toppsjefen i det AOL-eide medieselskapet Goviral, Rene Rechtman, fortelle om de nye medievanene til den nye generasjonen mediebrukere, «Generation Y».

Nytt tv-dødsvarsel
Den nye mediegenerasjonen konsumerer ifølge Rechtman stadig mer levende bilder på nettet sammenlignet med tradisjonelt tv. Tall fra USA viser at «Generation Y» konsumerer 50 timer i uken med levende bilder på nett mot 15 timer i uken på tradisjonell tv.

- Det er betydelig mer om du tar med andre nettaktiviteter og nettspill, sier Rechtman.

- Sier du at klassisk tv er på hell?

- Ja, helt klart. Jeg er en stor fan av tradisjonelt live-tv. Du har ikke en bedre skjerm å se live fotball enn på tv, men for tradisjonell programmering, slik vi har sett det de siste 20-30 årene, er det det dødt, sier Rechtman.

- Hva er tidsperspektivet ditt?

- Ting går som regel saktere enn det vi entreprenører og superoptimister liker å tro, men vi snakker om et femårsperspekitv, sier Rechtman,

De nye reklamevinnerne
I sitt foredrag på «Digital Winners» kunne Rechtman trekke frem annonsører som har klart å fange oppmerksomheten til den nye mediegenerasjonen og bygge dekning i de sosiale mediekanalene.

- Red Bull har snudd fra å være annonsør til å bli en mediekanal. Det er noe alle annonsører må ta inn over seg. Andre selskaper som tenker i den retningen er Starbucks. De går fra å tenke annonsering til å tenke innholdsproduksjon og skape nye forretningsområder og tjenester som Nikes løpearmbånd og Starbucks iPhone-app. sier toppsjefen i Goviral, Rene Rechtman.

I en stor kåring Goviral nylig har gjennomført rangerer derfor selskapet nettopp Red Bull som den merkevaren med den beste sosiale videostrategien i verden. Energidrikken danker dermed ut både Google og Disney, som inntar de to neste plasseringene.

- Resultatene av Govirals rapport om sosiale videoer beviser at når det gjelder merkeinnhold, er det de dristige som gjør det best, sier Mads Holmen, planleggingsdirektør i Goviral, til Kampanje.

Åtte millioner seere
Det beste eksemplet er hvordan hele verden fulgte med da Felix Baumgartner hoppet fra en høyde på 39.000 meter og satte verdensrekord i oktober. Mange fikk også med seg at det var Red Bull som sponset hoppet. Live-streamen på YouTube hadde hele åtte millioner seere på én gang. Også det er rekord

- Merker som Red Bull, Old Spice og Nike er risikotakere og bryter stadig med det som er forventet for å sette i gang samtaler som setter en agenda. En effektiv strategi for sosiale videoer kan heve et merke over produktet og skape en opplevelse forbrukerne virkelig ønsker å være en del av, sier Holmen.

Jobber også lokalt
Kommunikasjonssjef Kristian Kjelman i Redd Bull Norge forteller at de jobber mye med merkevareinnhold også på det mer lokale planet.

- Vi har en del eventer i Norge og gjør videoer fra alle sammen. Det er egne produksjoner. I tillegg samarbeider vi med en del idrettsutøvere som vi gjør forskjellige produksjoner med. For vår del har det vist seg å være en oppskrift som fungerer, sier han til Kampanje.

Red Bulls 33 millioner fans på Facebook er et godt hjelpemiddel når merkevaren skal spre innholdet sitt.

- Vi pusher ikke budskap, men innhold de har lyst på. Det er stort sett spektakulære ting. Felix Baumgartner er et eksempel på det mest spektakulære.

- Når dere har gjort noe så ekstremt, treffer dere like godt når dere gjør noe litt mer jordnært senere?

- Det tror jeg absolutt. Folk er jo opptatt av det som skjer litt nærmere også. Så når vi holder årets første Red Bull Sparkstøtting Supercross i Oslo Skisenter, forventer vi ikke å få noe mindre oppmerksomhet rundt det fordi en fyr har hoppet fra månen, sier han.

Norden i front
Goviral jobber med en rekke store selskaper som Sony, Lacoste, Nike, Audi, Coca-Cola, Carlsberg og Nokia og har mer enn 40 millioner video-visninger hver dag til mer enn 365 millioner unike brukere over hele verden. Selskapet omsetter for over 100 millioner dollar globalt og startet nylig opp et eget kontor i Norge og er tilstede i alle de nordiske markedene.

- Norden er for Goviral et stort marked og proporsjonalt større enn markedet for øvrig, og selv uten eget kontor så utgjør det norske markedet 30 prosent av vår omsetning, sier Rechtman til Kampanje.