Da Schibsted presenterte sitt resultat for andre kvartal nylig, kunne konsernsjef Rolv Erik Ryssdal fortelle at mediekonsernet akter å kutte kostnadene med 500 millioner kroner i løpet av de kommende to årene i abonnementsavisene i Norge og Sverige, i tillegg til Spania.

Nå er det klart at Schibsted vil skjære ned kostnadene med 400 millioner kroner i de norske abonnementsavisene Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen.

Samtidig skal det kuttes kostnader på 50 millioner kroner i de svenske mediehusene, hovedsakelig i Svenska Dagbladet,. På toppen av dette kommer det en helårseffekt på til sammen 40-50 millioner kroner i Spania, som allerede er implementert i den spanske gratisavisvirksomheten.

Kraftig nedbemanning
En betydelig del av Schibsted-kuttene vil komme som en følge av nedbemanning i mediehusene. Schibsted opplyser i formiddag at restruktureringskostnader på om lag 300-350 millioner kroner vil være knyttet til kostnadsreduksjonene. Mesteparten vil bli belastet regnskapet i andre halvår 2012, i posten for «Andre inntekter og kostnader».

Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal forklarer kuttene med at de strukturelle endringene i medielandskapet skjer raskere enn noen gang før. Smarttelefoner og lesebrett setter ytterligere fart på overgangen til digitale plattformer. Derfor må mediehusene i Schibsted investere betydelig i digital kompetanse og samtidig redusere kostnadsbasen. Denne forklaringen har satt sinnene i kok blant mange ansatte i de Schibsted-eide mediehusene.

- Målet er å fortsette den digitale transformasjonen i mediehusene for å sikre at våre posisjoner blir like sterke digitalt som de vi har innenfor tradisjonelle medier. Sterke redaksjonelle produkter vil være fundamentet for en sunn og lønnsom virksomhet også i den digitale fremtiden, sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i Schibsted.

Aftenposten inn i VG-huset
Samtidig med at Schibsted har kuttlisten klar, kan mediekonsernet nå fortelle at det er bestemt at man skal samlokalisere Schibsteds to store Oslo-baserte mediehus Aftenposten og VG i Akersgata 55 i Oslo, hvor VG holder til i dag.

For Schibsted er hovedmålsetninger med samlokaliseringen å skape gode arbeidsplasser og godt arbeidsmiljø, beholde og styrke den enkelte bedrifts identitet og oppnå god totaløkonomi. Finn.no, Schibsted Forlag og Schibsteds hovedkontor forblir i sine nåværende lokaler i Oslo.

Les også: VG og Aftenposten samlokaliseres