Av de 20 prisene som ble delt ut under årets «Gullruten», gikk hele 14 til NRK-programmer. Statskringkasteren knuste dermed konkurrentene og fikk flere priser alene enn det alle de kommersielle konkurrentene fikk til sammen. TV 2 måtte nøye seg med fire - såvidt foran TVNorge som fikk tre. TV3 fikk én pris under årets «Gullruten», som også var det siste showet programleder Dorthe Skappel ledet.

Les mer: Farvel til Dorthe

Noen av prisene som gikk til NRK var blant annet «Årets nyskapning» (Hurtigruten), «Beste event» (Nasjonal minnesermoni 22.7.11), «Beste TV-drama» (Taxi) og «Beste dokumentar- eller faktaserie» (Overeksponert).

Se liste over alle årets Gullruten-vinnere her.

Bjerkaas: - Størst med god margin
Krinkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas mener det er naturlig at NRK vinner mange priser på et show som «Gullruten». Han synes det var spesielt morsomt at Live Nelvik vant folkeprisen «Årets tv-navn». Tv-sjef Arne Helsingen i NRK er enig i at det ble mange priser.

- 14 priser er mange priser, men at det ikke er snakk om dominans. Men NRK er del av det største mediehuset og jeg tror det som skjer er at vi får en kvalitetsheving av norsk tv som jeg tror er bra, sier Helsingen til Kampanje rett etter direktesendingen.

I Grieghallen etter tv-showet kunne Helsingen feire sammen med resten av NRK-folkene på en egen stand. Der var også krinkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas. Bjerkaas sier NRK har en sterk posisjon i tv-markedet og at de mange prisene må sees i lys av det.

- En skal huske på at NRK har cirka 40 prosent av seeingen totalt sett og at NRK1 med god margin er den største den kanalen, sier Bjerkaas.

- Er det en usunn konkurranse i tv-markedet?

- Nei, det er sjangere vi ikke vinner og som de kommersielle kanalene satser mer på. Men NRK har sammen med TV 2 programmer i alle sjangere og har en bredde i vår satsing på kultur, dokumentarere, barn og aktualitet samt at vi også produserer mye tv-drama selv. Det er morsomt å se gode programmer fra andre kanaler, men det er klart det er ekstra gøy når vi vinner dem selv, sier Bjerkaas.

Hildrum taus om juryen
TV 2-sjef Alf Hildrum kunne etter showet konstatere at antall TV 2-priser gikk ned fra året i forveien. Kanalen måtte lørdag nøye seg med fire priser, bare så vidt foran TVNorges tre priser. TV 2 vant blant annet prisen «Beste nye programserie» (Hver gang vi møtes).

- Vi er glade for de fire prisene vi fikk. Alle de prisene er markante priser. Vi var også nominert mange priser, selv om antallet priser gikk noe ned fra i fjor, sier konsernsjef Alf Hildrum.

- Hva sier du til at NRK tar så mange priser?

- Jeg vil ikke gå inn i juryens arbeide. Det sitter juryer og vurderer hver enkelt kategori, sier Hildrum.

NRK tok i tillegg prisene for både «Beste mannlige programleder» (Thomas Seltzer) og «Beste kvinnelige programleder» (Linda Eide) samtidig med at også folkeprisen «Årets tv-navn» gikk til NRK-programelder, Live Nelvik og Gullrutens hederspris som gikk NRKs Odd Karsten Tveit.

Huitfeldt: - Bonanza i tv-markedet
Kulturminister Anniken Huitfeldt ønsker ikke å svare på om hvorvidt konkurransen i det norske tv-markedet er sunn, men nøyer seg med å konstatere at produseres mye godt innhold på norske tv-kanaler for tiden.

- Det har vært en bonanza i det norske tv-produksjonsmarkedet den siste tiden og det produseres mer innhold enn noensinne. Det har skjedd et kvantesprang og det viser seg også i den store sjangerbredden, sier Huitfeldt.

En av prisene som ikke gikk til NRK var kveldens første pris. Den gikk Thomas Giertsens puteprogram «Helt perfekt» og til TVNorge.

- Etter to sesonger føler jeg meg ikke akkurat som en vinner. TVNorge har satset på humor på en måte som ingen andre har gjort, sa Giertsen fra scenen.