I dag startet de sentrale tarfifforhandlingene mellom Norsk Journalistlag og Mediebedriftene. Lønnsoppgjøret omfatter 4.300 medlemmer i aviser, TV 2, lokal-tv, nettaviser og ukepresse.

Lønnskravet består av et generelt tillegg, lavtlønnstillegg og økte ulempesatser. NJ krever også tekstendringer knyttet til innleie av journalister fra vikarbyrå, foreldrepermisjoner, helgestart og kompetanseplanlegging.

- Våre krav gjenspeiler at våre medlemmer har hatt lavere lønnsutvikling enn andre arbeidstakere gjennom mange år, sier NJs leder Elin Floberghagen til NJ.no.

NJ krever et generelt tillegg som består av to deler, et flatt tillegg på 10.000 kroner til alle, pluss et prosenttillegg på én prosent av lønn til alle som ikke får lavtlønnstillegget. Lavtlønnstillegget er et krav på 8.000 kroner til alle som har lavere lønn enn 380.000 kroner.

Prosenttillegget er bygget opp slik at de som har lavere lønn enn 450.000 kroner skal få tillegget beregnet av 450.000 kroner. NJ krever dessuten at alle ulempesatser skal øke med fem prosent.

MBL krever i årets lønnsoppgjør at frilansavtalene tas ut av de sentrale arbeidsavtalene. I tillegg krever MBL en presisering av hva de sentrale parter egentlig skal bidra med i de lokale lønnsoppgjørene. Et gammelt krav dukker også opp i årets tariffoppgjør: MBL mener at eldre journalister også bør kunne jobbe turnus. Journalister over 55 år har i dag fritak.

Forhandlingene pågår i dag og i morgen. Dersom forhandlingene havarerer, ender oppgjøret hos Riksmeklingsmannen.

Her finner du MBLs krav.

Her er NJs tekstkrav.

Her er NJs økonomiske krav

Dette er forhandlingsutvalgene:

MBL:

Arvid Sandv(leder), MBL, Are Stokstad, A-pressen, Stig Finslo, Edda Media, Liv Brynhildsvoll, Egmont Hjemmet Mortensen, Theo Jordahl,TV 2, Mari Velsand, Nationen, Tina Stiegler, VG, Magnar Giertsen, Adresseavisen og Iselin Bauer Seeberg, MBL.

NJ:

Stein Larsen (forhandlingsleder) NJ, Elin Floberghagen, NJ, Thomas Spence, NJ, Marit Ulriksen, Rana Blad, Finn Våga, Stavanger Aftenblad, Veslemøy Lode, Dagbladet, Baard Zakariassen TV 2, Katrine Strøm, Drammens Tidende, Tormod Ellingsen, Adresseavisen, Gudrun Gulldahl, iTromsø, Ketil Heyerdahl, NJ og Karoline Ramdal, NJ.

Les også: Disse journalistene tjener mest