Antall øyeskader blant festglade nyttårsfeirende har økt de siste årene. Dette ønsker Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) å gjøre noe med. I en ny kampanje som er laget av Dinamo oppfordres folk til å bruke beskyttelsesbriller når de sender opp fyrverkeri.

I disse dager lanseres kampanjen NyttårskanonenFacebook. Med denne kanonen kan folk bestemme hvilke juleting som skal skytes midt i fleisen på Radioresepsjonens programledere, Steinar Sagen, Tore Sagen og Bjarte Tjøstheim.

Bakteppet for denne leken er imidlertid en alvorlig utvikling. Siri Hagehaugen i DSB er bekymret:

- Vi ønsker å gjøre det vi kan for at færrest mulig skal få ødelagt synet. Samtidig vet vi at unge voksne, som er mest utsatt for skader, også er en vanskelig målgruppe å kommunisere med.

- Unge personer vil kanskje ikke synes at plastikkbriller vil matche en kul dress eller pen kjole på nyttårsaften. Men Nyttårskanonen vil kanskje vise effekten av brillene med en litt annen vri. Og vi synes DSB har vært skikkelig bra som går for en Nyttårskanon som virkemiddel. Vi håper den vil få folk til å tenke på beskyttelsesbriller før de farger himmelen med smell og farger, sier hovedteamet bak kampanjen, Geir Florhaug og Frank Standal Dybhavn i Dinamo.

Teamet bak kampanjen:

Byrå: Dinamo

Kreatører: Frank Standal Dybhavn og Geir Florhaug

Formgiver: Inge Fosseie

Rådgivere: Henning Cook , Christian Westerberg Thoresen, Knut Røse og Tom Rune H. Bakkemoen

Prosjektledere: Anne Gro Carlsson , Linda Martinsen og Trine Bøe Jacobsen

Byråprodusent: Tonje Østbye

Utviklere: Ørjan Bruland, Ben Høst, Hans Jørgen Werner, Mathias Bergersen, Andrzej Kryszpiniuk og Bjørn Q. Kvamme, Tom Petter Hansen og Simon Bognø

Produksjonsselskap: Fredrik Fiction

Produsent: Fredrik Pryser

Regissør: Ole-Martin Hafsmo

Oppdragsgiver: DSB – Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap

Ansvarlig hos kunde: Anita Andersen og Tore Kamfjord