Nesten alt er blitt annerledes i både Dagbladet og mediebransjen for øvrig siden den dagen John Arne Markussen gikk inn dørene i Dagbladets redaksjon i Akersgata som fersk sommervikar i 1977 til han torsdag ble presentert som avisens nye sjefredaktør i hovedkvarteret på Havnelageret i Oslo. Ni sjefredaktører har kommet og gått siden Markussens første arbeidsdag på 70-tallet, noen mer markante, omstridte og utholdende enn andre. Nykommeren gleder seg til å ta plass i Dagbladets velbrukte sjefredaktørstol, som den 13. sjefredaktør (de konstituerte telles ikke med. Red. anm.) i rekken etter andre verdenskrig.

- Jeg har opplevd papiravisens gullalder og nå kommer gullalderen for digitale medier, sier Markussen til Kampanje i ettermiddag.

- Skal sørge for god drift
Torsdag ble det klart at han, som en av de interne kandidatene til sjefredaktørjobben i Dagbladet, overtar stillingen etter Lars Helle. Etter at hans mest Twitter-ivrige journalister sprakk nyheten under avisens allmøte, ble det en hektisk ettermiddag med telefonstorm fra en rekke medier. NRK konfronterte han med kritiske spørsmål om sex, kjendiser og skandaler på forsiden, samtidig som statskanalen selv smører ut omtrent samme stoffmiks på tv, radio og ikke minst nett hver dag.

På spørsmål fra Kampanje om hva som blir hans viktigste utfordring som sjefredaktør i Dagbladet, svarer John Arne Markussen slik:

- Det er et overordnet todelt fokus: Jeg skal sørge for fortsatt god drift, sørge for at den gode veksten Dagbladet opplever på papir og digitalt fortsetter, og for det andre må jeg jobbe med å bringe Dagbladet fra å være et analogt avishus til å bli å et sterkt digitalt mediehus, sier Dagbladets nye sjefredaktør til Kampanje.

- Vi leverer gode resultater
- Hvordan vil du beskrive Dagbladets posisjon som mediehus i dag?

- Dette mediehuset er i veldig god shape. Vi leverer veldig gode resultater på papir, vår gode nettposisjon er velkjent og vi har fin vekst på mobil, riktig nok er vi et godt stykke bak VG på mobil. Vi har ikke forhastet oss med å komme på brett, der har Dagbladet vært litt avventende. Det er ikke alltid det er viktig å være først, men i desember kommer vi med vår brettsatsing, sier Markussen.

Dagbladet-veteranen, som har vært USA-korrespondent, nyhetsredaktør, konstituert sjefredaktør og i redaktørfinalen under ansettelsen av Thor Gjermund Eriksen i 2003, blir nå øverste redaksjonelle sjef i en radikal avis som siden starten i 1869 har skapt bølger i norsk presse. Markussen lever godt med at mange mediekolleger har sterke meninger om avisen og mediehuset han nå skal fronte. Han har som konsernredaktør i eierkonsernet Berner Gruppen fulgt debatten om avisen med stor interesse de siste årene.

Her er et knippe utspill om Dagbladet:

  • Tidligere TV 2-sjef og DN-redaktør Kåre Valebrokk, skrev i sin spalte i Kampanje magasin i 2008 at daværende Dagbladet-redaktør Anne Aasheim burde legge ned papiravisen og heller satse alt på nettutgaven.
  • - Søndagsutgaven forsvinner snart og papiravisen forsvinner i 2015-2016. Tiden er nok inne for en mer radikal omlegging, sa medieforsker Erik Wilberg til Kampanje dagen etter at Anne Aasheim gikk av som sjefredaktør i Dagbladet i januar 2010.
  • - Det må være godt for Dagbladet endelig å få sparke litt tilbake mot alle oss som har spådd avisens undergang, vi er tross alt ganske mange. Vi må unne dem den gleden, sa mediekommentator Sven Egil Omdal til Kampanje etter at nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord refset ham tidligere i år. - Jeg unner dem varmen fra litt bedre tall og journalistiske triumfer, men det er nok dessverre snakk om en indian summer, sa Omdal.

- Begraver Dagbladet to ganger i året
- Mediefolk og analytikere har spådd at Dagbladet som papiravis går en mørk fremtid i møte. Hva er ditt svar til dem, Markussen?

- Mitt svar er at enkelte mediefolk har gravlagt Dagbladet to ganger i året siden 1997. Dette er vi i Dagbladet blitt vant til, men nå må disse ekspertene snart innse at de har tatt feil. Det vi presterer på papir og nett er enestående i både europeisk og amerikansk sammenheng. Vårt opplag faller ikke i år og det kommer kanskje til å få en vekst dette året, sier Markussen.

- Men Dagbladets opplag vokser mindre nå enn i første halvår og avisens eierkonsern, Berner Gruppen, er forberedt på opplagsfall i 2012. Var Dagbladets opplagsvekst kun et lite blaff i et avismarked hvor de fleste store aviser nasjonalt og i Europa og USA sliter med nedgang?

- Vi kan naturligvis ikke være urealistiske, for papiravisen og papiravisens forretningsmodell er under press. Men det er ingen grunn til å gi opp papiravisen. For papiravisen vil ha en sterk plass i vår struktur lenge og vi ønsker ikke å snakke papiravisen ned. Vi har tatt nødvendige grep og har bremset fallet, ja, kanskje snudd nedgangen. Men som sagt, vi er ikke urealistiske, vi erkjenner at papiravisens forretningsmodell er under press.

Vil sitte lenge
- Du blir den sjette sjefredaktøren i Dagbladet siden 2000. Har du ambisjoner om å sitte lengre enn dine forgjengere?

- Ja, det har jeg. Jeg måtte tenke meg grundig om, for når man tar en slik jobb, så det er en langsiktig beslutning, sier Markussen.

Lars Helle, som ble sjefredaktør i Dagbladet i mai 2010 etter å ha vært konstituert siden Anne Aasheim trakk seg i januar samme år, vender nå hjem til Stavanger. Han blir sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, eid av en av Berner Gruppen/Dagbladets argeste konkurrenter: Schibsted/Media Norge.