- Streaming av videoklipp, direktesendte program som fotball via TV 2 Sumo og nedlasting av serier og filmer er og vil bli en av de viktigste og mest betydelige medietrendene i årene fremover, sier Knut-Arne Futsæter, forskningsleder for medier i TNS Gallup, til Kampanje.

- Over én million brukere ukentlig
Blant de desidert største innen nett-tv og streaming er mediehuset VG med storsatsingen VGTV. Nett-tv-redaksjonen, som har økt bemanningen med tre årsverk til elleve fra 2009 til 2011, bekrefter at brukertallene stiger kraftig.

- Vi har hatt en kraftig vekst i år med over 40 prosent vekst i antall unike brukere til rett over én million unike brukere per uke i snitt hittil i år. Antall visninger er opp 30 prosent hittil i år til 3,1 millioner i snitt per uke, en vekst på 30 prosent fra samme periode i fjor. Både under tsunami-katastrofen og under terrorangrepet 22.juli hadde vi nesten seks millioner visninger i uken, og hele 1,75 millioner unike brukere på VGTV alene samme uken som terrorangrepet, forteller Thomas Manus Hønningstad, leder i VGTV, til Kampanje.

Ser daglig på YouTube
32 prosent av befolkningen ser internettklipp daglig, fire prosent laster ned tv-program (nett) og fire prosent ser streamet tv-program via nett-tv daglig. Folk under 30 år ser betydelig oftere på videoklipp, web-tv og nedlastede program, viser TNS Gallups Tv-tracker. 10 prosent av de som er har tilgang ser daglig på YouTube og hele 24 prosent i aldergruppen 15-29 år, viser TNS Gallup InterBuss-undersøkelse for andre kvartal.

Tall fra Norsk Internett Panel (NIP) viser at steaming fra de norske mediehusene øker stadig.

- VG og NRK har den sterkeste posisjonen og tall hittil i år viser at NRK samlet mange under VM på ski mens VG TV hadde suksess med animasjonsserien «Sex og SingelSiv» i mars, forteller forskningsleder Knut-Arne Futsæter i TNS Gallup.

- Breaking news og Sex og SingelSiv»
Det er de store nyhetshendelsene og seriesatsingene som trekker seere, bekrefter VGTV.

- Ved store nyhetshendelser vet vi at leserne går til VG Nett, og levende bilder fra slike breaking news-hendelser er blitt en svært viktig del av vår dekning. VGTVs direktesendinger og innslag fra tsunamikatastrofen og på terrorangrepet 22.juli har hatt flest seere i år, men også prinsebryllupet i England trakk mye seere. Utover denne type store nyhetshendelser er det de store underholdningsseriene som «Sex og SingelSiv» som trekker fleste seere til VGTV, sier VGTV-sjef Thomas Manus Hønningstad.

Tsunami og terror mest sett
- Hva slags sending er det som har gitt de høyeste brukertallene hittil i år?

- Direktesendingene og innslagene fra tsunami-katastrofen og terrorangrepet 22.juli har hatt de største seertallene på VGTV i år. Videoene fra terrorangrepet har til nå hatt nesten ni millioner visninger hvor flere av innslagene har hatt opp mot 700.000 visninger og noen av direktesendingene rundet godt over halv million visninger. «Sex og SingelSiv» -serien var også en stor suksess med 300.000 visninger i snitt. Og den nyeste satsningen fra VGTV, fotballmagasinet Foppall hadde 170.000 visninger av premieren – svært bra tall for denne typen program!

- I modus for web-tv
I starten trodde VG at det var korte nyhetsinnslag som vil fungere best på nett-tv. Det var før suksessen med blant andre animasjonsserien «Fanthomas».

- En svært interessant utvikling er at vi i VGTVs første år var opptatt av å lage mest korte nyhetsklipp, og man trodde at det var det eneste som fungerte på nett. Nå gjør vi både nyhetsinnslag, dokumentarer, intervjuer og serier like lange som på tradisjonell tv. Og vi registrerer at så lenge innholdet og historien er god nok, så er brukerne i dag åpenbart i modus for å bruke tid på web-tv, forteller Ola Stenberg, redaksjonell leder i VGTV.

- Denne høsten kommer vi med flere nye konsepter innen nyheter, sport og underholdning i tillegg til den daglige nyhetsmaskinen. Vi har akkurat hatt premiere på vårt nye ukentlige program «Foppall» på VGTV med 200.000 visninger av programmet siden torsdag. Det er vi veldig fornøyd med, og vi gleder oss til å lage program hver uke helt frem til jul. Jeg kan love mange interessante fotballgjester og mye humor, sier Stenberg.

Mest på hverdager
I snitt brukte 355.000 streamet innhold på de fire norske mediehusene i januar-juli 2011.

- Kanskje noe overraskende er det flest som streamer på hverdager og færrest på lørdager, påpeker Knut-Arne Futsæter i TNS Gallup.

Nordmenn ser altså stadig mer levende bilder via PC-skjermer og tv-apparater som er knyttet til PC-en, og det vil komme stadig nye plattformer som brett og mobiler hvor levende bilder vil prege bruken.

- Det vil utvikles mange og ulike typer av skjermer og fremvisere. Etter hvert kan man se tv hvor som helst og når som helst. Man vil velge beste skjerm ut ifra hvor man befinner seg og hvilken situasjon man er i, sier Futsæter.

Dette er trendene nå:

  • Multitasking mellom vanlig tv-seing og kommunikasjon via sosiale nettsamfunn som Facebook og Twitter hvor man chatter rundt programinnholdet vil tilta.
  • #Streaming, #connected TV, #social-TV, #Smart-TV blir de nye buzzordene i mediebransjen.