Svenske Interaktiv Säkerhet har de fleste store, svenske medieselskapene på kundelisten. Fra mars måned skal selskapet også ha ansvaret for å overvåke og moderere leserdebatten til Norges største nettsted.

Omstridt selskap
- De skal bistå oss med overvåkning og moderering. Det gjelder blogger, diskusjon og den type ting. Foreløpig skal de ikke moderere Nettby, sier ansvarlig redaktør Espen Egil Hansen i VG Multimedia.

Interaktiv Säkerhet har spesialisert seg på å drive moderering av brukergenerert innhold for nettaviser. Selskapet har skapt sterke reaksjoner blant redaksjonsklubbene i Sverige, som mener at nettmediene gir fra seg redaktøransvaret.

Les også: Flagger ut redaktøransvaret

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund uttalte til Kampanje i desember at det er uforsvarlig å la eksterne firma redigere nettdebatten.

- Jeg synes dette er underlig og lite lekkert. Slik jeg forstår det så strider det mot Vær Varsom-plakaten. Hvis dette firmaet er utstyrt med redaksjonell myndighet så er det veldig spesielt, sa Kokkvold.

Les også: - Kan ikke outsource redaktøransvaret

Hansen forsikrer at det fortsatt er han som har det juridiske og redaksjonelle ansvaret for VG Multimedias tjenester, men at Interaktiv Säkerhet skal stå for den praktiske modereringen.

Fjerner innlegg raskere
- Rent rettslig er det e-tjenesteloven som regulerer dette, sammen med Vær Varsom-plakaten. Begge er opptatt av at det skal modereres raskt. Vi satser tungt på lesertjenester. Det har blitt en viktig del av journalistikken vår. Dette er en erkjennelse av at det må gå kortere tid å fjerne innlegg. Folk skal vite at det sitter noen i den andre enden, sier Hansen til Kampanje.

Han mener det svenske firmaet er fullt i stand til å drive en forsvarlig moderatorrolle av VG Netts debattforum, på instruks fra ham.

- Vi har vurdert dem nøye. De virker flinke. Samtidig trapper vi også opp her hjemme. Det er ingen endring i det redaksjonelle ansvarsforholdet for VG Multimedia, sier Hansen.

Ifølge det svenske nettstedet Medievärlden , er også TV 2 på kundelisten til Interaktiv Säkerhet.