Mandag gikk fristen for å legge inn bud på Orkla Media ut og etter det Kampanje kjenner til skal Dagbladet-konsernet ikke ha lagt inn noe endelig og selvstendig bindende bud. Det er overraskende gitt at Dagbladet-eier Jens P. Heyerdahl og konsernsjef Cato Hellesjø var den interessenten som tydeligst og klarest gikk ut og flagget sin interesse for Orkla-konsernets mediedivisjon.

Det har vært spekulert i at størrelsen på det indikative budet til Dagbladet-konsernet skal ha priset verdiene i Orkla Media til åtte milliarder kroner. Men nå viser det seg altså at Dagbladet-konsernet aldri kom med noe bindende bud på egenhånd. Dersom Avishuset Dagbladet fortsatt skal kunne være med i en fremtidig Orkla Media-løsning, forutsetter det i så fall en delt løsning og ikke en total overtakelse slik Dagbladet i utgangspunktet ønsket.

Årsaken er ikke kjent, men personer som følger prosessen mener Dagbladet-konsernet skal ha fått problemer med finansieringen og ikke greid å reise nok kapital på egenhånd.

Var lenge favoritten
Det bekymrer nok de mange ansatte i Orkla Medias aviser og øvrige publikasjoner. Dagbladet-konsernet har nemlig vært sett på som den definitivt mest attraktive løsningen blant de ansatte, men også i deler av Orkla-ledelsen.

I motsetning til de andre byderne kan nemlig avishuset Dagbladet tilby en fremtidsrettet, industriell løsning med sin riksavis og en stor nasjonal internett-plattform.

Da Orkla Media-topp Bjørn Wiggen gikk ut med sin kontaktannonse var det en slik kandidat som ble beskrevet som drømmepartneren.

Skjebnedager
I dag skal styret i Orkla samles for å drøfte veien videre. Styret skal være samlet i to dager for å legge den videre strategien. Administrasjonen skal samtidig komme med en innstilling til styret om det fremtidige eierskapet i Orkla Media.

Før budfristen gikk ut skal seks selskaper ha vært med i finalerunden: Dagbladet, A-pressen, det islandske mediekonsernet Dagsbrun, det britiske investeringsfondet Mecom, og kapitalfondene Apax Partners og Providence Equity Partners.

Uten et bindende bud fra Avishuset Dagbladet tyder dermed mye på at administrasjonen i Orkla står igjen med det britiske medieinvesteringsselskapet Mecom, utenlandske kapitalfond og A-pressen som eneste norske løsning. Hva islandske Dagsbrun har kommet opp med i løpet av helgen er ikke kjent.

A-pressen uønsket
Men i helgen ble det kjent at A-pressen skal slite med å få kloa i Orkla Media. Orklas storeier og styreleder Stein Erik Hagen har funnet A-pressens eierskap uspiselig. Hagen mener LO-bindingen er for klar.

Planen til konsernsjef Alf Hildrum og A-pressen-eierne Stig Eide Sivertsen i Telenor Broadcast og LO-topp Gerd Liv Valla er en løsning der A-pressen eier 51 prosent og Orkla Media og et kapitalfond deler resten.

Ingen i Orkla-systemet ønsker å kommentere den interne prosessen selskapet nå er inne i, men utviklingen kan nå tyde på at det går mot en britisk løsning. Kampanje har ikke lykkes med å komme i kontakt med konsernsjef Cato Hellesjø i Avishuset Dagbladet.