Dublin har i løpet av 2000-tallet bygget seg opp som Europas teknologihovedstad mye på grunn av de lave skattesatsene som Irland tilbyr store, globale selskaper som Google, Amazon, Facebook, LinkedIn og Airbnb.
Kanalområdet Grand Canal Docks der de fleste av disse selskapene er lokalisert med sine europeiske hovedkontorer, har på folkemunne derfor blitt døpt om til Silicon Docks som en europeisk motsats til Silicon Valley i USA.
- Irland var smarte og tenkte fremover med en skattesats på 12,5 prosent. Vi så at det var en ledig plass i markedet, sier den irske bygningsarbeider Fred Molloy til KampanjeTV.
EUs hasteforslag om å skattlegge omsetningen til de store teknologigigantene møter derfor stor motstand i startup-miljøet i Dublin. Dersom EU skal få igjennom forslaget og sette opp et nytt direktiv kreves det at alle 28 medlemslandene står enstemmig bak forslaget.
Så langt har forslaget støtte fra alle de største EU-nasjonene som Frankrike og Tyskland, men også Italia og Spania stiller seg nå bak forslaget.
Forslaget kommer samtidig med at både Facebook, Airbnb og Google ansetter tusenvis av nye mennesker og planlegger å bygge nye og større lokaler i Irland.
Redaktør i nettavisen Silicon Republic, Elaine Burke, tror ikke Irland vil støtte det nye skatteforslaget til EU.
- En ny digital skatt vil absolutt påvirke Irland og den irske regjeringen er ikke veldig glade for dette forslaget, sier Burke til KampanjeTV.
Se videoreportasjen til Kampanje fra Dublin der vi besøkte både medieselskaper som skriver om teknologi, startup-selskap, en dataprofessor og folk flest.
I motsetning til en skatteprosent på eksempelvis 22 prosent i Norge, kan Facebook og Google nyte godt av nesten halvparten i den irske hovedstaden. Men det kan det bli slutt på dersom EU-landene enes.
Les også: Google og Facebook risikerer norsk skatt på 150 millioner kroner
Forslaget åpner for at EU skal kreve skatt av omsetning i stedet for skatt av overskudd og EU-kommisjonen foreslår at den nye skatten skal settes til tre prosent. Ifølger flere medier vil det gi årlige skatteinntekter til EUs medlemsland på fem milliarder euro, tilsvarende 47 milliarder kroner.
Tirsdag denne uken stiller blant andre finansminister Siv Jensen til debatt i regi av tankesmien Civita for å snakke om skattleggingen av internasjonale selskaper.
Både norske mediehus, politikere og til og med EU har sett seg grundig lei på hvordan store internettselskaper som Amazon, Google og Facebook betaler mindre skatt i Norge og EU enn tradisjonelle selskaper.
Google og Facebook betalte henholdsvis 2,9 millioner kroner og en halv million kroner i skatt i Norge samtidig som omsetningen til de to anslås å nærme seg nesten seks milliarder kroner.
Kommentér