Jonas Klafstad og Even Dalen har de siste seks årene jobbet med Busy, et timeførings og planleggingssystem som mange reklame- og PR byråer har brukt som et trafikkeringsverktøy. I 2019 kom det børsnoterte selskapet 24SevenOffice inn på eiersiden, og nå som duoen går videre for å bygge opp et nytt startup-selskap, tar det børsnoterte selskapet over driften til Busy.
Det nye selskpaet til gründerduoen har fått navnet Cobrief og skal ifølge gründerne forenkle anbudsarbeidet for små og mellomstore bedrifter, og de starter med kreative byråer.
Klafstad er utdannet grafisk designer, mens Dalen har bakgrunn som dataingeniør fra NTNU. De forteller at inspirasjonen bak det nye konseptet kom gjennom samtaler med folk fra bransjen.
- Vi har pratet med flere i den kreative bransjen som frustrerer seg over all tiden som brukes på ubetalt pitsjarbeid, spesielt i offentlige anbudskonkurranser, sier duoen.
Les også: Reagerer på «omfattende» byråkonkurranse: - Ville gått utover betalende kunder
- Dreper kreativitet
I Norge brukes det ca. 650 milliarder kroner på innkjøp i offentlig sektor gjennom anbudskonkurranser. Kreative byråer er blant de som bruker mest ressurser per anbud, hvor prislappen er alt fra noen hundre tusen til opp mot en million norske kroner. Og en oppdragsutlysning består gjerne av ti sider med oppgavebeskrivelser og dokumentasjonskrav, kombinert med opp til 30 vedlegg på store oppdrag.
- Det fører til at byråene bruker uforholdsmessig mye tid på å delta i anbudskonkurransen, uten noen sikkerhet for at de vinner oppdraget, sier Dalen
De kreative byråene duoen har pratet med sier at pitcharbeidet ofte gjøres utenfor vanlig arbeidstid, og er en stor kilde til stress i bransjen.
- I tillegg krever spesielt offentlige anbudskonkurranser mye formalia og tolkning av store dokumentpakker – noe som dreper kreativitet, sier Klafstad.
Derfor lanserer de et verktøy over sommeren som skal hjelpe byråene og andre leverandører gjennom alle stegene i anbudsprosessen ved å finne, tolke, utarbeide og levere anbud på en enklere måte.
- Anbudsprosesser er ikke akkurat noe som får folk til å hoppe opp av stolen i begeistring, men vi mener at ved å forenkle og automatisere prosessen, samtidig som vi gjør det litt gøy, kan vi få til noe bra, sier de to gründerne.
Les også: - Hvis du tror du er ferdig utlært er du egentlig bare ferdig
- Prekvalifiseringsdokumentene vi sendte, gikk ikke gjennom. Vi vet ikke hva som har skjedd. Dette er overhodet ingen unnskyldning på noe som helst, men det var en teknisk svikt som gjorde at Innovasjon Norge ikke fikk lastet ned dokumentene. Vi var rett og slett ikke kvalifisert for konkurransen, sier Trigger-sjefen, Bente Kvam Kristoffersen til Kampanje.
Hun forteller videre at de fikk vite om feilen i avslagsbrevet som kom til dem via Mercell-portalen.
- Vi har ikke opplevd noe lignende tidligere, og vi har levert mange tilbud via både Mercell og andre portaler, sier Kristoffersen.
- Flere ganger
Mandag forrige uke publiserte Trigger-sjefen et innlegg på sin Linkedin profil. I kommentarfeltet kommer det frem at det er flere som har opplevd det samme. Blant annet Spoon Agency.
- Har opplevd samme -flere ganger. En pdf som så ut som den lå inne, var bare et tomt skall hos mottaker. Da sa faktisk oppdragsgiver fra, og vi fikk lov å laste det opp på nytt samme dag. Men har også opplevd at oppdragsiver ikke tør si fra i frykt for å gjøre formalfeil i anbudskonkurransen, skriver administrerende direktør i Spoon Group, Marte Ramborg, og legger til:
- Jeg forstår hensikten med anbud, men jeg tror nok både oppdragsgivere og vi som leverer hadde ønsket oss noe mindre arbeidskrevende prosesser med så store muligheter for teknisk svikt og formaliafeil - selv for oss som har levert mange slike, sier hun.
Kampanje har foreløpig ikke lykkes med å komme i kontakt med Marcell.
Kommentér