Fra 2019 til 2020 ikke bare opprettholdt Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) sitt store studentvolum, men studiestedet vokste med nesten 300 flere studenter. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Veksten kom til tross for at de ikke har kunnet benytte seg av sine vante kommunikasjonsmetoder.

- Tradisjonelt har NTNU benyttet seg av mange ansikt-til-ansikt-tiltak, der vi har møtt studiesøkerne fysisk, enten ved at vi har reist til dem med Den nasjonale skoleturneen og Utdanningsmessene eller at studiesøkerne har kommet til NTNU, eksempelvis på Åpen dag eller Teknologiuka for jenter. Disse tiltakene har vi ikke kunnet gjennomføre under pandemien, sier kommunikasjonssjef hos NTNU, Siv Anniken Røv.

Gikk på YouTube
Et tiltak for å få spesielt kvinnelige søkere til universitetet var gjennom kampanjen, «Jævli flink».

- Her følger vi seks kvinnelige studenter på YouTube gjennom hele semesteret. Målgruppen er jenter på ungdomsskolen og videregående skole, og målet er å rekruttere flere kvinnelige søkere til teknologi- og realfag, sier Røv.

I tillegg til YouTube så er andre sosiale medier en viktig del av det daglige kommunikasjonsarbeidet for å nå ut til målgruppene.

- Vi kjører årlige markedskampanjer på sentralt nivå. Vi har også en studentredaksjon som betjener våre kanaler som har studiesøkere som målgrupper. I disse inngår en rekke ulike kanaler, blant annet InstagramStudentbloggenPodcastFacebook. I tillegg gjøres det mye markedsføringsarbeid på fakultetsnivå, for å markedsføre enkeltstudier eller utvalgte fagområder, sier Røv.

Av årets førstevalgssøkere er det industriell økonomi og teknologiledelse som er universitetets mest populære studie med 1.135 søkere. Økonomi og administrasjon i tillegg til sykepleie kommer like bak med henholdsvis 1.099 og 1.075 studiesøkende. Men hva med mediefagene?

- Vi har 105 studieplasser på mediefag og 450 studieplasser som er kategorisert som Informasjonsteknologi, sier Røv og understreker at dette er antallet studenter som starter i 2021, og ikke det totale nummeret. I tillegg har vi cirka 750 studieplasser innen IKT på sivilingeniør og bachelor ingeniør, legger hun til.

Kommunikasjonssjef:

Siv Anniken Røv forteller at NTNU måtte se nye veier da de ikke lenger kunne møte studentene ansikt-til-ansikt. Foto: Carl-Erik Eriksson

Kristiania vokser mest
Tallene fra SSB viser også at Høyskolen Kristiania var det studiestedet som vokste mest i landet fra 2019 til 2020. Studiestedet vokste med hele 41 prosent flere studenter. Noe av grunnen skyldes at Norges dansehøyskole og musikkteaterhøyskolen ble en del av Høyskolen Kristianias rapporteringen i 2020.

Men det er også flere grunner til den enorme veksten.

- I fjor så vi en stor koronaeffekt på søkertallene våre, i tillegg til en solid kampanje fra marked. I år har vi lagt om kampanjen vår til å løfte frem studentene våre, med ekte historier fra Kristiania. Alle har hatt et år med mye usikkerhet og selvstendig arbeid, og derfor er det viktigere enn noen gang før å fortelle historier om hva studentene har fått til, sier kommunikasjonssjef Kristin Røed Eliasson.

Hun legger til at HK også arrangerte flere digitale arrangement til potensielle studenter.

- Dette var alt fra spørsmål og svar med Vegard Harm og Hallgeir Kvadsheim, til Smaken av sommer digital, der de kan få se våre campus, snakke med våre faglige og bli trygge i sitt valg om å studere ved Kristiania, fortsetter hun.

Presseansvarlig, Anette Johnsrud Larsåsen forteller at det ligger mye arbeid bak kampanjene som løfter frem studentenes historier.

- Vi har, i år som i fjor, jobbet iherdig med å løfte frem våre studenter i kampanjen og tatt dette videre ut i fortjente kanaler. Vi ser at det har vært viktigere enn noen gang før å fortelle historier om våre fantastiske studenter, hva de har fått til og hva de jobber med. Vi ser mange redaksjonelle saker i 2020 og 2021 der våre studenter er med, og pressen har vært ivrige på å finne gode historier som ikke omhandler koronapandemien.

Hun forteller videre at de legger stor vekt på at nye studenter skal føle seg trygge i studieretningen de har tatt.

- Vi ser også at potensielle nye studenter har hatt et stort behov for å trygges i sitt valg, derfor har mye av vår kommunikasjon fokusert på nettopp dette.

Stor vekst:

Høyskolen Kristiania vokste med 41 prosent fra 2019 til 2020. Presseansvarlig, Anette Johnsrud Larsåsen og kommunikasjonsjef Kristin Røed Eliasson forteller at det er flere grunner til det. Foto: Haakon Dueland/Høyskolen Kristiania