14 internasjonale teknologiselskaper, inkludert den norske nettleseren Vivaldi og det norske annonselskapet Kobler, har signert et åpent brev som støtter det norske Forbrukerrådets forslag om å forby såkalt overvåkningsbasert reklame. Brevet går til til europeiske og amerikanske myndigheter, i håp om å få et forbud innlemmet i EUs Digital Services Act.

Ifølge Forbrukerrådet medfører denne formen for markedsføring en rekke negative konsekvenser, inkludert manipulering, diskriminering, feilinformasjon, undergravning av konkurranse, sikkerhetsrisiko og brudd på personvernet.

Les mer: Forbrukerrådet vil forby overvåkningsbasert markedsføring

Vivaldi-sjef Jon von Tetzchner, som også var en av de opprinnelige grunnleggerne av Opera, mener denne formen for markedsføring har endret reklamemarkedet i en negativ retning.

- Det virker hårreisende at selskaper har tillatt seg selv å samle inn så mye informasjon om brukerne som de gjør i dag. Jeg synes ikke det er noe man én gang skal kunne spørre om lov til å gjøre, sier han til Kampanje.

Han tror det har tatt tid for folk og myndigheter å forstå hvor skadelig denne overvåkningen kan være.

- Når man ser konsekvensen av det som skjer og hvor langt det har gått, så er det på tide å gjøre en endring. Nå har vi klokker som overvåker helsen vår og mer og mer sensorbasert teknologi. Hvis den informasjonen også skal brukes til overvåkning, blir det verre og verre. Det blir viktig å gjøre noe med dette snarest mulig.

- Problematiske metoder
I brevet til myndighetene skriver selskapene at overvåkningsabsert markedsføring også svekker konkurransen i markedet fordi noen få aktører skaffer seg store fordeler ved å samle inn data på tvers av nettsider og tjenester. Det skjer på bekostning av innholdsskapere, skriver de, uten å nevne Google og Facebook direkte.

Vivaldi tjener penger på å gjøre avtaler med søkemotorer og andre selskaper, som de gjør lett tilgjengelige for brukerne av nettleseren sin via bokmerker og snarveier. De har ingen avtale med Google.

- Ser dere en mulighet her til å svekke Google og Facebook?

- Målsetningen er ikke å svekke dem, men å få dem til å bli anstendige. Klarer de å få til gode resultater på et ærlig vis, så er det bare positivt. Men jeg opplever at metodene de bruker er ganske problematiske. Jeg tror innerst inne at de ønsker det samme, men det er vanskelig å gå vekk fra denne modellen. De kan tjene penger på en ærlig måte, og det gjorde også Google før de begynte med denne typen reklame, sier Jon von Tetzchner.

Ikke imponert over Google
Både Apple og Mozilla har blokkert tredjeparts-cookies i sine nettlesere, og Google har startet på arbeidet med gjøre det samme i sin nettleser Chrome. De varslet nylig at selve utfasingen ikke vil skje før i 2023. Ett år senere enn planlagt.

Les mer: Google utsetter «cookie-døden» med halvannet år

- Viser ikke dette at aktørene tar ansvar og regulerer dette selv?

- Det føles som det motsatte. Google tar bort tredjeparts-cookies, som de fleste nettlesere har fått mulighet til, men erstatter det med å samle informasjonen i nettleseren. Jeg opplever ikke at det er en forbedring. Det kan gi dem en fordel sammenlignet med andre som samler inn informasjon. Problemet er ikke hvordan man samler inn informasjon, men at man gjør det. 

Kampanje har vært i kontakt med Googles norske PR-byrå trigger i håp om å få selskapet i tale, men vi venter fortsatt på svar.

Facebook ut mot Forbrukerrådet
Norgessjef i Facebook, Rune Paulseth, har gått ut mot Forbrukerrådet i et innlegg i VG der han skriver at deres forslag baserer seg på myter, ikke fakta.

- Vi har bare den informasjonen som folk velger å dele med oss, og denne blir ikke gitt videre til tredjeparter. Vi gjør også mye for å opplyse brukere om hvordan tjenesten vår fungerer, blant annet ved at vi tilbyr en rekke verktøy for å se og kontrollere hvilken informasjon man deler. Hvis man ønsker, kan man også slette all informasjon man noensinne har delt med oss, skriver han.