Forte Digital jobber med design, teknologi og strategisk rådgivning og har prosjekter for blant annet Norgesgruppen, NAF og Nationaltheatret. Fra rundt nyttårstider trer de inn i deres nye kontorlokaler. Lokalene er en 2.400 kvadratmeter stor villa plassert i Wergelandsveien rett bak Slottsparken i Oslo.

- Det er ingen tvil om at vi trenger større plass. Vi er 170 ansatte, og det kommer en stor gjeng til Oslo i august. Vi er et selskap i rask vekst og de kontorlokalene vi har nå ved Solli Plass er ikke store nok, sier kommunikasjonssjef i Forte Digital, Tobias Grimstad.

Med flytting av lokaler introduserer også selskapet et helt nytt kontorkonsept som de har valgt å kalle Forte Home. Og som navnet tilsier skal det gi de ansatte en følelse av å være hjemme.

- Det som er nytt med dette konseptet er at vi ikke går inn i tradisjonelle kontorlokaler, men til lokaler som føles mer som et hjem. Vi flytter til en villa som ble bygget i forbindelse med slottet, som ikke ser ut som et typisk kontorlokale, sier Grimstad.

Lokalene, som for øyeblikket er under oppussing, skal blant annet inneholde treningsrom, kantiner, møterom og andre rom til sosiale sammenhenger.

Fleksibilitet og kultur
Grimstad forteller at konseptet ble utviklet med utgangspunkt i hva de ansatte selv har sagt at de ønsker seg.

- Vi ønsker å legge til rette for fleksibilitet. Vi lytter og legger til rette. Vi ønsker å bygge en kultur og et samhold, sier Grimstad.

- Er dette et signal om at dere ikke kommer til å satse på hjemmekontor etter korona?

- Nei, det er mer nyansert enn som så. Vi er et forholdsvis nytt selskap og derfor er det viktig å ta grep for å bygge denne kulturen. Det vi ønsker oss er en varm og lun arbeidsplass som folk kan, hvis dem ønsker, møtes på også etter arbeidstid. Folk benytte seg av lokalene til workshops og fordype seg i temaer de er interessert selv etter klokka fire, sier Grimstad.

Han forteller videre at de enda ikke har kommet opp med en modell på hvordan de skal løse arbeidstidene til de ansatte.

- Vi tror dette er et riktig grep å ta, og at det ikke er så mange andre selskaper som tilbyr dette. Det er også selskaper, gjerne større enn oss også, som sier at de skal fortsette med hjemmekontor. Det sier ikke vi. Men vi skal være fleksible. Vi forhaster oss ikke inn i en modell. Så hvordan vi systematiserer dette, vet vi ikke enda. Vi skal være lydhøre og tilpasse oss de ansattes ønsker, sier Grimstad.

Wergelandsveien:

Forte Digital skal legge til rette for et sterkt faglig og sosialt kontorlandskap i deres nye lokaler. Foto: Forte Digital

Vært mye hjemmekontor 
Grimstad forteller at kontoret også kan bli brukt av de ansatte til private sammenkomster, utenom jobbsammenheng.

- Det er åpent for selskap i private sammenhenger hvis man skulle ønske det. Det være seg bursdag, bryllup, konfirmasjoner eller middager. Det skal være et sosialt tilbud, sier Grimstad.

Han forteller at signalene fra de ansatte har vært utelukkende positive og at det er mange som ser frem til å teste ut de nye lokalene.

- Vi var i en ganske unik posisjon da vi begynte med hjemmekontor. Det var fordi vi allerede jobbet remote. Vi har kontorer i både Krakow og Oslo, så derfor var ikke overgangen veldig stor for oss.

- Men nå tror jeg det er mange som ser frem til å møtes i de nye lokalene. Jeg startet selv i jobben i april i fjor og har kjent at man ikke skal undervurdere det å møte folk. Jeg tror folk har sittet nok på hjemmekontor nå, sier Grimstad.

Har fått kritikk
Konseptet har imidlertid fått kritikk. Til Dagens Næringsliv gikk fagforeningen Nito ut mot Forte Digitals tilnærming til arbeidslokaler.

– Jeg tenker at å bygge opp en kultur hvor det ikke er et skille mellom jobb og fritid ikke er lurt. Folk jobber mer og mer, og med denne løsningen forsvinner skillet mellom jobb og fritid ytterligere. Det er vel og bra med fleksibilitet, men det må være noen rammer man må forholde seg til, sa fungerende juridisk leder i Nito, Farah Ali til DN.

– Ikke alle kan være igjen å drikke øl etter jobb, småbarnsforeldre for eksempel. Hva hvis det blir sånn at de som er mest synlige på kontoret også er dem som får flest oppgaver? Det kan også føre til at man føler en slags forpliktelse til å henge på kontoret når man egentlig ikke vil, og det er ikke heldig for arbeidsmiljøet, fortsatte Ali til samme avis.

Grimstad svarer kritikken på følgende måte:

- Dette er et tilbud vi gir til våre ansatte for å tilpasse oss ønskene om fleksibilitet, samtidig som det er et virkemiddel for å bygge kultur. Alle grep man gjør som arbeidsgiver kan ha ukjente konsekvenser, men i dette tilfellet føler vi oss trygge på at vi møter folka våre på deres ønsker og behov. Ingen av våre ansatte skal føle at de må jobbe mer enn de må og at vi tilbyr et kontorlokale de ansatte kan bruke også etter klokker 16 er vårt grep for å legge til rette for fleksibilitet, sier Grimstad til Kampanje.

Fått kritikk:

Forte digital har fått kritikk fra fagforeningen Nito for hvordan de tenker kontorlandskap. Foto: Forte Digital