Google har tidligere varslet at de vil fase ut tredjepartsdata i sin nettleser Chrome i 2022. Apple og Mozilla har allerede blokkert bruk av tredjepartsata i målrettet reklame i sine nettlesere, og mange har ansett det som kroken på døra for denne teknologien når Google følger etter.

Nå melder søkemotorgiganten at de skyver på planene sine. Det nye tidspunktet for utfasingen av tredjepartsdata er i midten 2023.

- Selv om vi gjør betydelige fremskritt med dette initiativet, har det blitt klart at vi trenger mer tid på tvers av økosystemet for å gjøre det på den riktige måten, skriver Vinay Goel, Privacy Engineering Director i Chrome, i et blogginnlegg.

Utvikler nye løsninger
Google har tidligere sagt at de vil droppe all annonseteknologi som sporer brukere. I stedet skal Google ta i bruk et nytt system for målrettede annonser uten bruk av såkalte «cookies».

Tidligere i år løftet Google av sløret på annonseteknologien FLOC, kort for Federated Learning of Cohorts. Med hjelp av maskinlæring kan Google «gjemme» enkeltbrukere i grupper, eller kohorter, med andre som har lignende nettadferd og som får servert annonser basert på deres felles interesser. 

Ifølge Googles undersøkelser, er FLOC i snitt 95 prosent like effektivt som annonser basert på tredjepartsdata.

Kan bli forbudt
Tidligere denne uken tok Forbrukerrådet til orde for å forby det de kaller overvåkningsbasert markedsføring.

- Selv om det kan være fordeler med persontilpassede tjenester, ønsker de færreste av oss å bli overvåket på nett eller motta reklame som er basert på denne informasjonen. Dette samsvarer med lignende undersøkelser i Europa, og er et viktig signal til myndighetene som nå ser på hvordan internett skal reguleres, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket til NTB.

Les mer: Forbrukerrådet vil forby overvåkningsbasert markedsføring