Nettavisa for gründer- og teknologibransjen, Shifter, har snudd den negative utviklingen fra 2019 og kan igjen vise til vekst på topplinjen. I fjor omsatte selskapet for 6,7 millioner kroner, 53 prosent mer enn i 2019.

- Vi hadde en nedgang fra 2018 til 2019 på grunn av nedtrapping av eventvirksomheten vår. I mellomtiden har vi lansert abonnement, som gjør at vi tjener inn pengene vi har tapt på dette, sier Shifter-sjef Lucas H. Weldeghebriel til Kampanje.

Shifter holdt sitt foreløpige siste event i november 2019, og da koronakrisen inntraff i fjor vår, valgte de å legge kreftene i å bygge opp abonnementsproduktet fremfor å satse på digitale eventer.

Nå har Shifter «et tusentalls» betalende abonnenter.

- De leverer en solid del av omsetningen vår hver måned. Det er utrolig ålreit å ha en forretningsmodell knyttet til abonnement. Annonsemodellen er også en fin modell, men vi tror man lager bedre innhold når fokuset er på de som skal betale for det.

- Har det endret innholdet deres på noen måte?

- Vi har mye fokus på dybde og at innholdet må levere en form for verdi, og at tittelen holder det den lover.

Weldeghebriel er, i tillegg til daglig leder, største aksjonær i Shifter Media med en eierandel på 30,5 prosent. Andre aksjonærer er tidligere Discovery-topp Harald Strømme og Schibsteds næringslivsavis E24. Sistnevne eier åtte prosent av Shifter Media.

I fjor fikk Shifter også inn tidligere Aftenposten-sjef Espen Egil Hansen som ny styreleder.

Les mer: Schibsted priser gründeravis til 25 millioner: - Var vanskelig å si nei

- Har fått øynene opp for startups
Samtidig opplever Shifter en kraftig vekst i etterspørselen etter annonser.

- Annonsørene har fått øynene opp for startups. Det skyldes mye oppmerksomhet rundt selskaper som Kahoot, Spacemaker og Oda (tidligere Kolonial, red. anm). De har skjønt at dette ikke er tulleselskaper, men skikkelige selskaper som leverer verdi. Vi har holdt på i fem år og har aldri opplevd så stor vekst som nå.

Shifter-sjefen mener de har knukket koden for annonsesalg for b2b-publikasjoner.

- Vi har gjort masse feil og masse eksperimentering for å forså hva kunden ønsker å oppnå. Vårt mål er å gi kundene effekt innenfor KPI-ene de har. Det er viktigere enn profilering. Vi må være ærlige på om vi kan tilby noe som gir effekt eller ikke. Det betyr også at vi har sagt nei til noen kunder. Det er mye lettere å vokse med eksisterende kunder enn å hele tiden hente inn nye kunder.

- Så koronapandemien har ikke vært en bremsekloss?

- I starten merket vi en voldsom nedgang på annonser, men heldigvis hadde vi lansert abonnement i november 2019, så  det ble raskt fokuset vårt. Abonnentene våre har reddet oss og gitt oss selvtillit til å kjøre på videre.

Planlegger ikke for overskudd
Shifter kom seg over den første koronaknekken i andre halvår i fjor, men også januar i år ble tøff. Deretter har pilene bare pekt én vei.

- Det har vært ekstrem vekst. Vi har aldri opplevd lignende.

Prognosen for 2021 er nær dobling av fjorårets omsetning, dersom utviklingen holder seg ut året.

- En prognose er en prognose, vi vil mest sannsynlig ligge litt under, eller kanskje litt over.

Men et overskudd ligger ikke i de kortsiktige planene. Også i fjor tapte Shifter penger og endte med et underskudd på 1,1 millioner kroner. Året før var underskuddet på 3,1 millioner.

- Hvis det hadde vært målet, hadde vi klart det med den farten vi har nå, med en margin på mellom 15-20 prosent. Men vi føler bare tatt ut brøkdel av potensialet vårt. Målet er å bygge langsiktig verdi, ikke ta ut kortsiktig profitt.